Τα πόδια στο ταμπλό είναι μια (κακιά) συνήθεια, η οποία παρατηρείται κατά κόρον τους καλοκαιρινούς μήνες από τους συνοδηγούς των αυτοκινήτων. Αναφερόμαστε σε εκείνες τις στιγμές που ο συνοδηγός, θέλοντας να ξεκουραστεί (ή ακόμα χειρότερα για να μαυρίσει), τεντώνει τα πόδια του είτε στο ταμπλό του αυτοκινήτου (μέχρι το παρμπρίζ) είτε πάνω στην πόρτα του αυτοκινήτου, στο σημείο εκείνο που ξεκινά ο καθρέπτης.

Πόσο κακό όμως είναι κάτι τέτοιο;

Πολύ. Και φυσικά δεν έχει να κάνει με τα σημάδια που μπορεί να αφήσει αυτή η συνήθεια στο ταμπλό του αυτοκινήτου αλλά στον πολύ σοβαρό τραυματισμού του ατόμου. Λόγω των αερόσακων οι οποίοι αν ενεργοποιηθούν όσο τα πόδια του συνοδηγού βρίσκονται στο ταμπλό θα σπρώξουν με μεγάλη ταχύτητα τα γόνατά προς το πρόσωπό, σπάζοντας τον από τον αστράγαλο, το σαγόνι, τα δόντια και ποιος ξέρει ποιες άλλες αρθρώσεις. Ουσιαστικά, ο αερόσακος που προορίζεται για την προστασία του συνοδηγού, μπορεί να του προκαλέσει τεράστια ζημιά και πόνο. Συχνά, δεν υπάρχει χρόνος να αντιδράσουμε σε περίπτωση ξαφνικής σύγκρουσης ενώ οι αερόσακοι, οι οποίοι αναπτύσσονται σε τρία δέκατα του δευτερολέπτου «χτυπούν» με εξαιρετικά ισχυρή δύναμη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Audra Tatum. Όπως αναφέρει ο Ιndependent, η Tatum βίωσε από πρώτο χέρι τις συνέπειες αυτής όταν τον Αύγουστο του 2015 ήταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο της οικογένειας, το οποίο οδηγούσε ο άντρας της. Η γυναίκα καθόταν με τα πόδια στο ταμπλό όταν ένα αυτοκίνητο παραβίασε το «Στοπ» ενός κάθετου δρόμου και έπεσε πάνω τους. Αμέσως ενεργοποιήθηκαν οι αερόσακοι με την Tatum να σπάει αστράγαλο, μπράτσο, μηριαίο οστό αλλά και τη μύτη της, αφού το πόδι της τη χτύπησε στο πρόσωπο. Οι γιατροί επεσήμαναν στην άτυχη Αμερικανίδα, πως αν δεν είχε τα πόδια της στο ταμπλό δεν θα πάθαινε απολύτως τίποτα από το «ελαφρύ» τροχαίο που είχε.

audra tatum broken legs

 Η Tatum, για να αρχίσει να ξαναπερπατάει χρειάστηκε να υποβληθεί σε πολλές επεμβάσεις και εβδομάδες φυσικοθεραπείας. Δυο χρόνια μετά, ακόμα δεν έχει επανέλθει πλήρως:

Δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου ως νοσοκόμα. Δεν μπορώ να σηκώνω ασθενείς πλέον. Και δεν μπορώ να στέκομαι για περισσότερες από τέσσερις ώρες. Στο 4ωρο βάζω τα κλάματα

 

 

Πηγή: mikropragmata