Οι 10 τροφές που μπορεί να σκοτώσουν το σκύλο σας

POP UP TEAM
/
9 Αυγούστου, 2019

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων συνηθίζουν να δίνουν μεζεδάκια από το δικό τους πιάτο στο αγαπημένο τους κατοικίδιο.

Άλλοτε πάλι, ο σκύλος μπορεί να φάει κάτι που έχει πέσει στο πάτωμα της κουζίνας ή βρίσκεται σε κάποιο προσβάσιμο σημείο του σπιτιού. Δείτε από ποιες 10 τροφές πρέπει οπωσδήποτε να προφυλάξετε το σκύλο σας.

1. Σκόρδο και κρεμμύδι 

Το ωμό σκόρδο και το ωμό κρεμμύδι περιέχουν σύνθετες ουσίες, τοξικές για το σκύλο. Τα συμπτώματα –κυρίως αδιαθεσία και κόκκινο ή έντονο πορτοκαλί χρώμα στα ούρα– μπορεί να εκδηλωθούν αρκετές μέρες μετά.

2. Σοκολάτα

Η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη που περιέχει μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες για το σκύλο. Όσο περισσότερο κακάο περιέχει η σοκολάτα, τόσο πιο επικίνδυνη είναι. Εάν ο σκύλος φάει κατά λάθος σοκολάτα, μπορεί να εκδηλώσει τάση προς έμετο, ερεθισμό ή ευαισθησία στην περιοχή της κοιλιάς. Σε μεγάλες ποσότητες, η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει επιληπτική κρίση ή ακόμη και το θάνατο.

3. Αβοκάντο

Οι τοξίνες που βρίσκονται τόσο στη φλούδα όσο και στο εσωτερικό του είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για το σκύλο. Ωστόσο, για να επέλθει η δηλητηρίαση ο σκύλος πρέπει να φάει μεγάλη ποσότητα αβοκάντο.

4. Τσίχλα

Πολλοί τύποι τσίχλας χωρίς ζάχαρη περιέχουν ξυλιτόλη. Το γλυκαντικό δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, είναι όμως για το σκύλο, καθώς μειώνει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα του. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η επιληπτική κρίση και η σύγχυση. Σε μεγάλες ποσότητες, η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια στο σκύλο.

5. Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι επικίνδυνο για το σκύλο επειδή περιέχει μικρά, λεπτά και αιχμηρά κόκκαλα. Μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο στομάχι ή το έντερο του σκύλου.

6. Μουχλιασμένες τροφές

Οι σκύλοι δεν αναγνωρίζουν τη μούχλα κι έτσι δε θα διστάσουν να φάνε κάτι μουχλιασμένο που βρίσκεται μπροστά τους. Οι τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν αρχικά τρέμουλο και στη συνέχεια έντονους σπασμούς ή ακόμη και το θάνατο. Προσοχή στα εκτεθειμένα σκουπίδια λοιπόν.

7. Ψητό καλαμπόκι

Μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στο έντερο του σκύλου.

8. Γαλακτοκομικά

Οι περισσότεροι σκύλοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Τα αέρια και η διάρροια είναι μερικά από τα συνήθη συμπτώματα, όμως η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν είναι θανατηφόρα για το σκύλο.

9. Ωμός σολομός

Ο ωμός σολομός μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στο σκύλο. Αυτό οφείλεται σε παράσιτα που πυροδοτούν τον πυρετό και τον εμετό. Η δηλητηρίαση μπορεί να αποβεί μοιραία εάν δεν επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρο.

10. Συκωτάκια

Σε πολύ μικρές ποσότητες, τα ψητά συκωτάκια δεν προκαλούν προβλήματα στο σκύλο. Σε μεγάλες ποσότητες, η βιταμίνη Α μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλοιώσεις στα οστά.

 

Πηγή: Onmed.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved