Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς υπάρχει; Και βέβαια υπάρχει!

©unsplash
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗ
/
28 Νοεμβρίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Χωρίσατε πρόσφατα και αισθάνεστε την καρδιά σας να σφίγγεται; Να πονά; Να είναι ραγισμένη; Τι θα πεις αν σου λέγαμε πως η πραγματικότητα δεν απέχει ιδιαίτερα από αυτό! Ο φυσικός πόνος που νιώθετε θα μπορούσε να έχει ιατρική εξήγηση. 

Η καρδιομυοπάθεια Takotsubo, γνωστή και ως «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς», είναι ένα πρόσκαιρο καρδιακό πρόβλημα που προκαλείται από έντονο συναισθηματικό στρες ή σωματική καταπόνηση. 

Μελέτη της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι ερωτευμένοι έχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, που είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεσή τους. Όπως όμως προκύπτει, η ντοπαμίνη και το απολαυστικό αίσθημα επιβράβευσης που προκαλεί έχει συνέπειες και στον τρόπο που βιώνουμε τον πόνο. 

«Περίπου το 90% των ασθενών είναι γυναίκες. Ίσως οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές και είναι πιο επιρρεπείς στο σύνδρομο Takatsubo» εξηγεί η Δρ. Jelena Ghadri, ειδική σε ζητήματα καρδιολογίας.

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς εμφανίζεται συχνά μετά από ένα έντονο σωματικό ή συναισθηματικό συμβάν. Για παράδειγμα, μια οξεία ασθένεια (όπως μια κρίση άσθματος ή λοίμωξη από COVID-19), μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση ή ένα σπασμένο οστό μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Οτιδήποτε προκαλεί μια ισχυρή συναισθηματική απόκριση, όπως ένας θάνατος ή ένας χωρισμός, μπορεί να προκαλέσει αυτήν την κατάσταση.

Το μεταιχμιακό σύστημα του ανθρώπινου εγκεφάλου, στα άτομα με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, έχει χαμηλά επίπεδα συνδεσιμότητας, υπογραμμίζει η Ghadri. «Φαίνεται πως έχουν δυσκολία να ελέγξουν την φυσιολογική αντίδραση σε συνθήκες ακραίου στρες ή βαθύτατου, συναισθηματικού πόνου». 

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, αλλά ένας μικρός αριθμός περιστατικών έχει συνδεθεί ακόμα και με θάνατο. 

«Μια μέρα θα βρούμε θεραπεία για αυτό», εκτιμά η Ghadri. 

Tags :

Μοιράσου το ...