Γιατί οι άνδρες φοβούνται τις έξυπνες γυναίκες;

POP UP TEAM
/
26 Οκτωβρίου, 2021

Σύμφωνα με νέα έρευνα, αν και οι άντρες έλκονται από έναν ευφυή γυναικείο εγκέφαλο, στην πραγματικότητα είναι πιθανό να μη θελήσουν να προχωρήσουν σε ρομαντική σχέση με μία έξυπνη γυναίκα.

Ειδικότερα, η νέα μελέτη έδειξε ότι ενώ οι άντρες θεωρητικά δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τις ευφυείς γυναίκες, πρακτικά φαίνεται να τις «φοβούνται» και ως εκ τούτου να μην πραγματοποιούν ρομαντικές σχέσεις μαζί τους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων του Μπάφαλο, του Τέξας στο Όστιν, και του Λουθηρανικού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο Personality and Social Psychology Bulletin.

Σε αυτήν, συμμετείχαν 105 άνδρες, οι οποίοι κλήθηκαν, σε μια πρώτη φάση, να απαντήσουν σε ερωτήματα σχεδιασμένα να αποκαλύψουν τι βρίσκουν ελκυστικό στις γυναίκες. Τα ερωτήματα προέρχονταν από υποθετικά σενάρια που είχαν ετοιμάσει οι ερευνητές, σύμφωνα με τα οποία κάποιες γυναίκες ήταν καλύτερες από τους συμμετέχοντες στα μαθηματικά και στη γλώσσα.

Στην αρχή τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνδρες έλκονται από τις γυναίκες που είναι πιο έξυπνες από αυτούς. «Οι άνδρες έλκονται από γυναίκες που είναι πιο έξυπνες από αυτούς, όταν εκείνες είναι ψυχολογικά απόμακρες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Lora Parko, στο Mic.

Ο όρος «ψυχολογικά απόμακρη» στο πλαίσιο αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες βρήκαν ελκυστικές τις έξυπνες γυναίκες, από απόσταση. Ωστόσο, όταν οι άνδρες ήρθαν σε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο σε ένα δωμάτιο με μια σειρά από γυναίκες, τότε αποστασιοποιήθηκαν από εκείνες που είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις στο υποθετικό IQ τεστ.

«Οι άνδρες έτειναν να τις αξιολογούν ως λιγότερο ελκυστικές, και έδειξαν λιγότερη επιθυμία να ανταλλάξουν πληροφορίες ή να σχεδιάσουν κάποιο ραντεβού μαζί τους. Δείχνουν λιγότερο ενδιαφέρον σε μια γυναίκα, όταν εκείνη είναι ψυχολογικά κοντά και ταυτόχρονα υπερτερεί σε ευφυΐα», συνεχίζει η Lora Parko.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει κάτι τέτοιο

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι άνδρες φαίνεται να νιώθουν απειλή από την έξυπνη σύντροφό τους.

Το 2013 μια έρευνα με επικεφαλής την Kate Ratliff από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, έδειξε πως οι άνδρες μπορεί υποσυνείδητα να υποφέρουν, όταν η σύζυγος ή η σύντροφός τους υπερέχει σε ακαδημαϊκό ή κοινωνικό επίπεδο.

«Είναι λογικό ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αισθάνεται ότι απειλείται, αν η φίλη του τον ξεπερνά σε κάτι που κάνουν μαζί, όπως το να προσπαθούν να χάσουν βάρος», είχε δηλώσει η Ratliff στο live science. «Αυτή η έρευνα βρήκε αποδείξεις ότι οι άνδρες ερμηνεύουν αυτόματα την επιτυχία του εταίρου τους, σαν την τη δική τους αποτυχία, ακόμη και όταν δεν υπάρχει άμεσος ανταγωνισμός».

Φοβούνται οι άνδρες τις έξυπνες γυναίκες;

Επιπλέον η Ratliff τονίζει το γεγονός ότι: «Υπάρχει μια αντίληψη ότι οι γυναίκες επιτρέπεται να αφεθούν στη δόξα του συντρόφου τους και να είναι οι γυναίκες πίσω από τον επιτυχημένο άνδρα. Αλλά το αντίστροφο δεν ισχύει για τους άνδρες. Έτσι, οι άνδρες σκέφτονται τους εαυτούς τους ως αποτυχημένους και μπορεί να τους προκληθεί ο φόβος, ότι η σύντροφός τους τελικά θα τους αφήσει».

Υπάρχει και η αντίθετη άποψη

Πάντως, πρόσφατη μελέτη του τρέχοντος έτους, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον εξελικτικό βιολόγο David Bainbridge από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, δεν συμφωνεί με τα παραπάνω, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματά της, αυτό που ψάχνουν οι άνδρες είναι ένας «ώριμος» εγκέφαλος. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Bainbridge η νοημοσύνη σε μια γυναίκα είναι μακράν το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό για έναν άνδρα.

Τα ευρήματά του έδειξαν, επίσης, πως εκτός από τη νοημοσύνη και η εικόνα προσθέτει τα δικά της bonus. Ένα συμμετρικό σώμα και πρόσωπο σε συνδυασμό με έναν «ώριμο» εγκέφαλο, είναι τελικά αυτά που θα πείσουν τον άντρα να επενδύσει σε μια μακροχρόνια σχέση.

via govastileto.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved