14 τραγικοί νόμοι που ισχύουν ακόμα για τις γυναίκες

MARY POPPINS
/
15 Δεκεμβρίου, 2019
/

Μοιράσου το ...

Θεωρείς ότι οι γυναίκες, πλέον, έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες; Η απάντηση είναι αρνητική, τουλάχιστον στα χαρτιά, σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Πάμε να δούμε κάποιους αστείους νόμους, που ισχύουν ακόμα.

1) Άδεια για να φορέσουν τακούνια στην Καλιφόρνια

Στο Καρμέλ της Καλιφόρνια, όσες γυναίκες θέλουν να φορέσουν τακούνια που ξεπερνούν τα πέντε εκατοστά, υποχρεούνται να πάρουν άδεια από τον δήμο. Ο συγκεκριμένος νόμος υπάρχει για να προστατεύει το κράτος από μηνύσεις που αφορούν σε αποζημιώσεις στις περιπτώσεις ατυχήματος σε πεζοδρόμιο.

takjpg

2) Υποχρεωτικό πένθος για της χήρες στις Φιλιππίνες

Στις Φιλιππίνες οι χήρες υποχρεούνται να περιμένουν τουλάχιστον 301 ημέρες μετά το θάνατο του άντρα τους για να ξαναπαντρευτούν. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπεται, ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις για την πατρότητα του παιδιού.

 filjpg

3) Απαγορεύονται τα ψώνια χωρίς συνοδεία

Σε μια βορειοδυτική επαρχία του Πακιστάν οι γυναίκες απαγορεύεται να πηγαίνουν για ψώνια μόνες τους εάν δεν τις συνοδεύει αρσενικό μέλος της οικογένειας τους. Με αυτόν τον τρόπο δεν προκαλούν τους άντρες κατά το Ραμαζάνι. Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει στους καταστηματάρχες να μην εξυπηρετούν μόνες γυναίκες.

pakisjpg

4) Οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στο Βατικανό

Στο Βατικανό οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Για να έχεις δικαίωμα να ψηφίζεις πρέπει να είσαι ιερέας και καθώς η Καθολική Εκκλησία δεν επιτρέπει στις γυναίκες να γίνουν ιερείς, δεν έχουν και δικαίωμα ψήφου. 

vatjpg

5) Η οικογενειακή βία επιτρέπεται στη Ρωσία

Προσφάτως, η ρωσική κυβέρνηση νομιμοποίησε την οικογενειακή βία υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δεν προκαλεί σοβαρές βλάβες και συμβαίνει περιστασιακά. Ο νόμος ψηφίστηκε στο όνομα του σεβασμού των οικογενειακών παραδόσεων. Στη Ρωσία κάθε 63 λεπτά μια γυναίκα πεθαίνει λόγω κακοποίησης. 

rosjpg

6)Στην Σαουδική Αραβία δεν επιτρέπεται η οδήγηση 

Οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να οδηγούν στη Σαουδική Αραβία. Το 2014 συνελήφθη ένα ζευγάρι επειδή ο σύζυγος επέτρεψε στη γυναίκα του να οδηγήσει. Και οι δύο υποχρεώθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο και το αυτοκίνητό τους κατασχέθηκε από την αστυνομία για επτά ημέρες.

*Η απαγόρευση ήρθη τον Ιούνιο του 2018 με βασιλικό διάταγμα και εφαρμοζόταν παρόλο που ούτε στον ισλαμικό νόμο ούτε στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της Σαουδικής Αραβίας υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά.

saoudjpg

7) Το διαζύγιο δεν είναι επιλογή

Στο Ισραήλ μια γυναίκα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση του συζύγου της για να πάρει διαζύγιο. Ο άντρας, από την άλλη, έχει δικαίωμα να ξεκινήσει τις διαδικασίες διαζυγίου όποτε το θελήσει. Στο τέλος το θρησκευτικό δικαστήριο αποφασίζει εάν το διαζύγιο θα προχωρήσει. Οι δικαστές βέβαια είναι αποκλειστικά άνδρες.

 isrjpg

8) Δεν υπάρχει αποκλειστική κυριότητα για τις γυναίκες

Στο Λεσότο της Αφρικής οι γυναίκες δεν δικαιούνται να έχουν την κυριότητα κάποιου ακινήτου, εκτός εάν υπάρχει στο προσκήνιο και συνιδιοκτήτης άντρας. Ιδανικά ο άντρας αυτός θα είναι είτε ο σύζυγος είτε ο πατέρας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάποιες γυναίκες χάνουν το σπίτι όταν πεθάνει ο άντρας τους, καθώς ούσες χήρες, δεν μπορούν να έχουν την κυριότητα του ίδιου τους του σπιτιού.

afr.2

9) Βιασμός και φυλάκιση στο Σουδάν

Στο Σουδάν μια γυναίκα η οποία έπεσε θύμα βιασμού μπορεί να κατηγορηθεί και για ανάρμοστη συμπεριφορά. Το 2014, ένα θύμα βιασμού καταδικάστηκε σε πρόστιμο και ένα μήνα φυλάκιση. Επιπλέον, κατηγορήθηκε για μοιχεία και πορνεία, κατηγορίες που επιφέρουν την ποινή του θανάτου. Κατάφερε να αθωωθεί αποδεικνύοντας ότι είχε χωρίσει.

 viaafrjpg

10) Απαγωγές και γάμοι στη Μάλτα

Στη Μάλτα ο απαγωγέας μιας γυναίκας δεν διώκεται εάν παντρευτεί το θύμα του. Σε κάποιες χώρες επίσης ακόμη και ο βιασμός δεν διώκεται εφόσον ο θύτης παντρευτεί το θύμα.

malta

11) Τις Κυριακές δεν επιτρέπεται η πτώση με αλεξίπτωτο

Στη Φλόριντα ο νόμος απαγορεύει στις ανύπαντρες, στις διαζευγμένες και στις χήρες να πέσουν με αλεξίπτωτο τις Κυριακές.

arizjpg

12) Εγκλεισμός στο σπίτι στην Υεμένη

Στην Υεμένη οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι χωρίς την άδεια του άντρα τους. Ο νόμος εξαιρεί τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως στην περίπτωση που μια γυναίκα αναγκάζεται να βοηθήσει τους γονείς της.

yemeni

13) Μισός μάρτυρας στο Ιράν

Στο Ιράν η μαρτυρία μιας γυναίκας έχει τη μισή αξία από εκείνη ενός άνδρα. Οι μαρτυρίες δύο γυναικών είναι ίσες με εκείνη ενός άνδρα. Ο νόμος αυτός ισχύει και στο Πακιστάν.

iran

14) Το παντελόνι απαγορεύεται στην Αριζόνα

Στην Αριζόνα οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να φορούν παντελόνι. Ο νόμος θεσπίστηκε το 1800 και κάτι παρόμοιο ίσχυε και στο Παρίσι. Στις αρχές του 20ού αιώνα τα πράγματα χαλάρωσαν, καθώς επετράπη το παντελόνι σ’ εκείνες τις γυναίκες που έκαναν ποδήλατο ή ιππασία. Ο γαλλικός νόμος καταργήθηκε το 2013, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί, φυσικά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

arizona

 

Mary Poppins

Με πληροφορίες από: msn ευ ζην 

inΑκολούθησέ μας στο Instagram! 

Mary Poppinsin

 facebookΑκολούθησε μας στο  Facebook 

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

Τα δημοφιλή της εβδομάδας