Υπάρχουν πολλά πράγματα με τα οποία μπορούμε απλά να σπαταλήσουμε το χρόνο μας. Ίσως και να σου φανεί παράξενο το παρακάτω βρίσκεται στο top ten τις συμπεριφορές ή τις συνήθειες που το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας ψαλιδίζουν το χρόνο.

Σταμάτα-να-τον-κυνηγάς

Μα θα μου πεις: δεν είναι αυτονόητο; Όταν κάποιος δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρεται, η πιο λογική αντίδραση είναι να προχωρήσεις κανείς παρακάτω.

Κι όμως στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν είναι. Μάλιστα αν κοιτάξεις γύρω σου μπορεί τελικά να δεις ότι είναι πολύ περισσότεροι από ότι πίστευες αυτοί που βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση. Είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά.

Αν το σκεφτείς δε αυτό δεν είναι κάτι που είναι δύσκολο να εξηγηθεί.

Έτσι από τη μία πλευρά σε ένα μεγάλο ποσοστό τα άτομα που υιοθετούν μία συμπεριφορά που αντιστοιχεί σε όσα ειπώθηκαν παραπάνω, βρίσκονται σε άρνηση. Μοιάζει λες και αδυνατούν να αντιληφθούν αυτό που πραγματικά συμβαίνει, λες και ένα αόρατο φίλτρο τους εμποδίζει να δουν τα πράγματα έτσι όπως ακριβώς είναι.

Μπορεί να είμαι εγώ. Μπορείς να είσαι εσύ. Μπορεί να είναι ο καλύτερός σου φίλος ή η αδερφή σου.

Από την άλλη δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες είναι δυνατόν κάποιος να καταλαβαίνει πολύ καλά τι συμβαίνει, ωστόσο να συνεχίζει να προσπαθεί. Δύο είναι οι βασικές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν μία τέτοια συμπεριφορά. Αν και σε μεγάλο βαθμό τα δύο παρακάτω κίνητρα συνδέονται, η φύση του κατά περίπτωση είναι δυνατόν να διαφέρει. Πρώτα λοιπόν μπορεί κανείς να διακρίνει εγωιστικά κίνητρα. Η απόρριψη γίνεται ένα παιχνίδι στο οποίο το να κάνεις τον άλλο να ενδιαφερθεί είναι το τρόπαιο. Από την άλλη η ίδια αντίδραση μπορεί να μην έχει καμία σχέση με εγωιστικά κίνητρα. Έρχεται απλά γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν την αντανακλαστική αντίδραση του να θέλουν αυτό που δεν έχουν στον υπερθετικό βαθμό.

Τέλος είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που πραγματικά αγαπάνε ένα άτομο το οποίο έχει χάσει το ενδιαφέρων του για αυτούς. Αν και περισσότερο πολύπλοκο μιας και σε αυτή την περίπτωση εμπλέκονται συναισθήματα, το γεγονός ότι πρόκειται για χάσιμο χρόνου δεν αλλάζει.

Θα πω κάτι για αυτούς που θα μου πουν ότι «ο επιμένων νικά»

Πρώτων: Κανείς δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί πραγματικά για εσένα αν απλά τρέχεις από πίσω του, κρέμεσαι από κάθε φράση του, αναζητάς κάθε ψίχουλο της προσοχής του. Ούτε πρώην, ούτε νυν, ούτε μέλλων.

Δεύτερον: Υπάρχουν περιπτώσεις, όταν κάθε προσπάθεια που κάνουμε πέφτει απλά σε ένα τοίχο, που επιβάλλεται να προσαρμόσουμε την πορεία μας.

Αυτό το δεύτερο αφορά τη ζωή μας. Όχι μόνο τις σχέσεις μας.

balancelife.gr