7 λύσεις-κλειδιά για να σώσεις τη σχέση σου

POP UP TEAM
/
25 Ιανουαρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Σίγουρα δεν έχουμε μια μαγική συνταγή. Ξέρουμε ωστόσο ότι οι σχέσεις χρειάζονται κόπο, προσπάθεια, υπομονή, επιμονή και αρκετή…τύχη. Το περίεργο ωστόσο είναι, ότι τα προβλήματα στις σχέσεις είναι συνήθως τα ίδια για όλα τα ζευγάρια. Η επικοινωνία, τα χρήματα, η εμπιστοσύνη, το σεξ, οι προτεραιότητες είναι ζητήματα με τα οποία όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι. Υπάρχει λύση; Αυτό θα το κρίνει ο καθένας.

1.Επικοινωνία, το μεγάλο «αγκάθι»

Η επικοινωνία σε ένα ζευγάρι είναι τόσο σημαντική όσο και επικίνδυνη. Μοιάζει με τεντωμένο σχοινί, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει και οι δύο πλευρές απλά να απομείνουν να το κοιτούν με απορία, απέχθεια, απόγνωση, ίσως και προσμονή. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να υπάρξει επικοινωνία είναι η από κοινού αποδοχή, ότι οι δύο πλευρές πρέπει να μιλούν, αλλά και αυτό με μέτρο.

Στρατηγικές λύσεις:

• Κλείστε ένα… πραγματικό ραντεβού με το έτερον σας ήμισυ και ξεχάστε κινητά στο σπίτι.

• Εάν δεν μπορείτε να «επικοινωνήσετε» χωρίς φωνές και καυγάδες, συναντηθείτε σε ένα εστιατόριο (ή ακόμα καλύτερα μία βιβλιοθήκη), όπου αναγκαστικά θα συμμορφωθείτε με τους κοινωνικούς όρους, που επιβάλλει ο χώρος.

• Ακούστε με προσοχή τι έχει να σας πει ο σύντροφός σας. Καλό επίσης θα είναι να αποφύγετε λέξεις όπως «πάντα» και «ποτέ». Το να είναι κάποιος απόλυτος δε βοηθά κανέναν, πόσο μάλλον τη σχέση σας.

2. Χρήματα σε κρίση

Δύσκολη εποχή για πρίγκιπες. Δυστυχώς, η κρίση δεν ευνοεί τις σχέσεις, σε οικονομικό τουλάχιστον επίπεδο. Τα χρήματα, όσο και αν δε θέλετε να καθορίζουν τη ζωή σας, δυστυχώς «επιβάλλουν» το δικό τους lifestyle. Με απλά λόγια και χωρίς υπερβολές, αν δεν έχει κάποιος χρήματα, δε μπορεί να απολαύσει για παράδειγμα μία εκδρομή ή ένα ταξίδι. Μπορεί όμως να προσαρμόσει τη ζωή του και τη σχέση του στα νέα δεδομένα, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.

Στρατηγικές λύσεις:

• Η ειλικρίνεια είναι η λέξη κλειδί (και) σε αυτόν τον τομέα. Αν τα οικονομικά σας δεν είναι στα καλύτερά τους, δε χρειάζεται να προσποιείστε. Εξηγήστε και προσπαθήστε να λύσετε μαζί με τον/την σύντροφό σας τις οικονομικές διακυμάνσεις.

• Μην προσεγγίζετε το πρόβλημα ως αιτία τσακωμού και μία πολύ καλή αφορμή για ξέσπασμα. Δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο.

• Αποδεχτείτε, ότι ενδεχομένως σε αυτή τη φάση της ζωής σας μπορεί ο/η σύντροφός σας να είναι ο σωτήρας σας. Χωρίς εγωισμούς, είτε είστε άντρας είτε γυναίκα, ζητήστε τη βοήθειά του/της (εάν είναι εφικτό).

• Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ρίχνετε φταίξιμο για χρέη, οφειλές και έξοδα στο/στη σύντροφό σας. Όλα γίνονται με δική σας ανοχή.

• Επιτρέψτε να υπάρχει ένα είδος ανεξαρτησίας στα οικονομικά της σχέσης, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει, ότι ο ένας μπορεί να ξοδεύει αλόγιστα και να κρύβει με διάφορα τεχνάσματα οικονομικές σπατάλες.

• Κάντε ένα μακροπρόθεσμο και ένα βραχυπρόθεσμο οικονομικό πλάνο, που συμφέρει και τους δύο.

3. Δουλειές του σπιτιού, (αχ) αυτό το βάσανο

Σίγουρα, κανείς δεν είναι ευχαριστημένος κάνοντας το «σκλάβο» του/της συντρόφου του. Η καθαριότητα και η συντήρηση του σπιτιού πρέπει και οφείλει να είναι εργασία για δύο άτομα. Αλλά χωρίς υπερβολές και τσακωμούς του τύπου «πάλι δεν καθάρισες, όλα από μένα τα περιμένεις».

Στρατηγικές λύσεις:

• Καταρχήν, οφείλουν και οι δύο πλευρές να κατανοήσουν, ότι έχουν ίσες υποχρεώσεις σε ένα σπίτι που μοιράζονται. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει, ότι ο καταμερισμός των εργασιών στο σπίτι πρέπει να έχει μαθηματική ακρίβεια, «έπλυνες ένα πιάτο εσύ, άρα και εγώ ένα θα πλύνω». Βγάλτε ένα πρόγραμμα που να βολεύει και να ικανοποιεί και τους δύο και κρατήστε το.

• Καλό θα ήταν επίσης, να είστε ανοιχτοί σε νέες εναλλακτικές. Όσο ο διαχωρισμός των δουλειών είναι δίκαιος και για τις δύο πλευρές, μπορείτε κάλλιστα να εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο σας στο καθαρό σας πλέον σπίτι.

• Προσοχή βέβαια, γιατί οι δουλειές του σπιτιού (μαζί με την καθημερινή συμβίωση) μπορεί να αποτελέσει λόγο τριβής του ζευγαριού, ειδικά αν ο ένας δεν αντιλαμβάνεται και σέβεται τα όρια του άλλου. Εξάλλου, η γκρίνια δε βοήθησε ποτέ κανέναν.

4. Η σχέση μας δεν είναι η προτεραιότητα σου

Οι σχέσεις με τον καιρό, χάνουν τη λάμψη τους και για το λόγο αυτό πρέπει και οι δύο πλευρές να προσπαθούν να διατηρήσουν τη φλόγα ανάμεσά τους. Είναι πολύ εύκολο κάποιος να εγκαταλείψει μία σχέση, θεωρώντας το έτερον ήμισυ «σίγουρο». Δυστυχώς ή ευτυχώς, τίποτα δεν είναι σίγουρο σε αυτή τη ζωή, πόσο μάλλον οι άνθρωποι.

Στρατηγικές λύσεις:

• Συνεχίστε, όσο μπορείτε φυσικά, να κάνετε πράγματα που κάνατε όταν πρωτογνωριστήκατε, διατηρώντας το ενδιαφέρον του/της συντρόφου σας ακμαίο και αποφεύγοντας την καθημερινή ρουτίνα.

• Ο σεβασμός και η εκτίμηση προς τον/ την σύντροφό σας είναι σημαντική πτυχή της σχέσης. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να ακούν ένα ευχαριστώ, ένα μπράβο και να αναγνωρίζεται ο κόπος και η αξία τους, ειδικά από τον άνθρωπο που μοιράζονται τη ζωή τους.

5. Καυγάδες, οι αναπόφευκτοι

Οι περιστασιακοί τσακωμοί είναι αναπόφευκτοι σε μία σχέση. Το ζήτημα είναι πότε ο καυγάς ξεπερνά τα όρια και γίνεται «τοξικός» δηλητηριάζοντας εσάς, τον /την σύντροφό σας και κατ’ επέκταση τη σχέση σας.

Στρατηγικές λύσεις:

• Συνειδητοποιήστε, ότι κανείς δε μπορεί να λειτουργεί ως «σάκος του μποξ» για τον άλλον. Σίγουρα, όλοι ξεσπάμε στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους, ακριβώς επειδή είμαστε πεπεισμένοι, ότι θα μας κατανοήσουν και θα μας συγχωρήσουν. Έχετε αναρωτηθεί όμως, τι θα συμβεί αν μία μέρα πουν «φτάνει, ως εδώ»;

• Γίνετε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Σε έναν καυγά, αναζητάτε να ξεσπάσετε ή ψάχνετε για αντίποινα; Αν τα σχόλιά σας ξέρετε, ότι θα πληγώνουν τον/την άλλον/η, καλό θα ήταν να πάρετε μία βαθιά ανάσα και να το ξανασκεφτείτε. Εξάλλου, γνωρίζετε ότι τα περισσότερα πράγματα που λέγονται σε έναν τσακωμό, τα μετανιώνετε σύντομα. Ωστόσο, ο /η σύντροφός σας τα έχει ήδη αποτυπώσει στο μυαλό του/της.

• Απολογηθείτε για τις πράξεις και τα λόγια σας, με ειλικρίνεια και προσπαθήστε την επόμενη φορά να ενεργήσετε πιο ήρεμα.

• Βέβαια, αν θεωρείτε, ότι η τακτική του τσακωμού είναι μία «πατέντα» της σχέσης, (το γνωστό «εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε») καλό θα ήταν να αναλογιστείτε τη σχέση από τη βάση της και ενδεχομένως να αναθεωρήσετε αρκετά πράγματα, ακόμη και την ίδια τη σχέση.

6. Σεξ, το αλατοπίπερο της σχέσης

Ακόμη και σύντροφοι που είναι πολύ ερωτευμένοι, ενδεχομένως να είναι ασύμβατοι ερωτικά και ο τομέας του σεξ είναι, αναμφίβολα, σημαντικό κομμάτι της σχέσης. Ο έρωτας είναι αυτός που φέρνει το ζευγάρι ακόμα πιο κοντά, σωματικά και πνευματικά. Είναι αυτός που κρατά τη χημεία σε μια υγιή σχέση.

Στρατηγικές λύσεις:

• Βρείτε χρόνο για να αφιερώσετε στην ερωτική σας ζωή και μην εναποθέτετε τις ελπίδες σας στην τύχη.

• Χαρίστε χρόνο και διάθεση στον/στην σύντροφό σας με τον ίδιο ενθουσιασμό, που είχατε στην αρχή της σχέσης σας. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα, ότι ένα ζευγάρι που είναι 20 χρόνια μαζί, πρέπει να κάνει ό,τι έκανε μόλις πρωτογνωρίστηκε. Η ερωτική ζωή αλλάζει, εξελίσσεται όσο γνωρίζονται οι σύντροφοι μεταξύ τους.

• Εάν, παρά τις προσπάθειές σας, το πρόβλημα επιμένει, μη διστάσετε να επισκεφτείτε έναν ειδικό.

7. Εμπιστοσύνη, απαραίτητο συστατικό

Η εμπιστοσύνη, όσο κλισέ και αν ακούγεται, είναι ζωτικής σημασίας για τη συνύπαρξη ενός ζευγαριού. Άλυτα ζητήματα, που διαιωνίζονται, δεν αφήνουν εσάς, τον/ την σύντροφό σας και τη σχέση σας να εξελιχθεί, εάν δεν έχετε βάλει ισχυρά και αληθινά θεμέλια.

Στρατηγικές λύσεις:

• Επιμείνετε, κρατήστε το λόγο σας, γίνετε (εάν δεν είστε) δίκαιοι και δείξτε κατανόηση για τα συναισθήματα του άλλου/της άλλης.

• Το ψέμα σε μία σχέση, δυστυχώς, δεν ξεπερνιέται ποτέ, ό,τι και να ισχυρίζεται ο καθένας. Μπορεί φαινομενικά να έχετε συμφωνήσει με τον/την σύντροφό σας, ότι δεν θα επαναληφθεί, αλλά βαθιά μέσα σας θα σας «κατατρώει» σιγά σιγά και με την πρώτη ευκαιρία ενδεχομένως να βγει στην επιφάνεια, ακόμη πιο ισχυρό, απειλώντας τη σχέση σας.

• Μην υπερβάλετε, όταν κάτι πάει στραβά και προσπαθήστε να μη λέτε ή κάνετε πράγματα, τα οποία σύντομα θα αναιρέσετε.

• Σεβαστείτε τα όρια του συντρόφου σας και μην «ξύνετε» παλιές πληγές. Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω και ό,τι και αν συνέβη στο παρελθόν, οφείλει να μείνει εκεί, εάν έτσι έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας.

• Προσοχή στον παράγοντα ζήλια και ειδικά την «κεκαλυμμένη» ζήλια, που δεν παραδέχεται ο/ η σύντροφός σας, άρα και εσείς δε μπορείτε να αντιμετωπίσετε. Μην ξεχνάτε, ότι λίγη (επιτρεπτή) ζήλια είναι ίσως θεμιτή, στη βάση που δεν ενοχλεί ή καταπιέζει κανέναν και απλά δείχνει ότι ενδιαφέρεστε για τον/την σύντροφό σας. Τη στιγμή όμως, που τα όρια μεταξύ ενδιαφέροντος και ζήλιας γίνουν δυσδιάκριτα, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας, ότι οι σχέσεις για να είναι ουσιώδεις πρέπει να έχουν πάθος, ενέργεια, κατανόηση, ήρεμες αλλά και ζωηρές στιγμές. Δεν είναι τυχαίο, που απασχολούν αιώνες τώρα, ακόμα και τους πιο επιφανείς επιστήμονες, που έχουν υπάρξει στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εξάλλου, όπως έλεγε και ο γάλλος αριστοκράτης, ποιητής και πρωτοπόρος της αεροπορίας, Antoine de Saint-Exupéry «Αγάπη δεν σημαίνει να κοιτάζονται δύο άνθρωποι στα μάτια, αλλά να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση».

Πηγή: clickatlife.gr

Tags :

Μοιράσου το ...