Οι ειδικοί μίλησαν: 2 είναι τα προσόντα που μας κάνουν ελκυστικούς και δεν έχουν να κάνουν με την εμφάνιση

brooke cagle @unsplash
POP UP TEAM
/
13 Ιουνίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι μας μαγνητίζουν; Γιατί ενώ δεν εξυπηρετούν τα πρότυπα του μοντέλου (και πολύ καλά κάνουν!) είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί; Ποιους ανθρώπους τελικά ερwτευόμαστε και ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που πρέπει να έχουν;

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως πάντα μια όμορφη και φροντισμένη εμφάνιση βοηθούσε στις γνωριμίες και στις συναναστροφές. Ωστόσο οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ στην Πολωνία κατέληξαν, με βάση μια νέα έρευνα, πως δεν είναι η εξωτερική εμφάνιση αυτή που προσελκύει τους άλλους κοντά μας αλλά δυο άλλα χαρακτηριστικά. Aυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι άλλα από τη φωνή και η μυρωδιά. Η Groyecka και οι συνεργάτες της έκαναν μία ανασκόπηση μελετών που έλαβαν χώρα σε διάστημα 30 χρόνων και αφορούσαν τον ρόλο της φωνής και της μυρωδιάς. Πολλοί άνθρωποι δίνουν μεγάλη σημασία στην φωνή και ισχυρίζονται πως καταλαβαίνουν πολλά από αυτήν, όπως τη διάθεση, τη συναισθηματική κατάσταση ή ακόμη και τις σωματικές διαστάσεις του συνομιλητή, όταν δεν τον βλέπουν αλλά μόνο τον ακούν.

Πολλοί ενδιαφέροντα είναι και τα συμπεράσματα για τον ρόλο της μυρωδιάς, σύμφωνα με τα οποία πολλοί είναι οι άνθρωποι που ισχυρίζονται πως βγάζουν συμπεράσματα με βάση μόνο από τη μυρωδιά του άλλου και σχηματίζουν εντυπώσεις, θετικές ή αρνητικές, για τον άνθρωπο που έχουν απέναντι τους.

Πρόσφατες μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου αποδεικνύουν μάλιστα πως ο συνδυασμός ακοής και οσμής, είναι ακόμη πιο ισχυρός.

«Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες έρευνες έχουν εστιάσει στην έλξη που ασκεί η εικόνα, για παράδειγμα του προσώπου ή του σώματος» επισημαίνει η Agata Groyecka, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Ωστόσο, η βιβλιογραφία έχει καταγράψει τον σημαντικό ρόλο των άλλων αισθήσεων, ο οποίος δεν πρέπει να παραγνωρίζεται» προσθέτει.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Psychology.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved