Όλα ξεκίνησαν από τον Brooklyn Beckham και τη νέα του αγαπημένη, Phoebe Torrance με το όνομα. Πάντα χαρούμενα να είναι τα παιδιά ευχόμαστε αλλά δεν γίνεται να μην σχολιάσουμε την ομοιότητα της Phoebe με τη Victoria Beckham. Επικοινωνήσαμε με την ψυχολόγο, Πέννυ Πετροπούλου, προκειμένου να μάθουμε αν στοιχειοθετείται επιστημονικά η επιλογή.
Ισχύει τελικά ότι οι άντρες ψάχνουν μία γυναίκα που να μοιάζει στη μητέρα τους;
Αν και υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν ότι οι άντρες -στο μεγαλύτερο ποσοστό τους- παντρεύονται κυρίως γυναίκες που μοιάζουν ως προς ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά στη μητέρα τους, υπάρχουν και άλλες οι οποίες δεν υποστηρίζουν το παραπάνω. Συνεπώς με απόλυτη βεβαιότητα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το παραπάνω, αν και υπάρχει αυτή η τάση.
Τι είναι αυτό που τους κινεί το ενδιαφέρον στην ομοιότητα;
Η εξέλιξη και η φυσική επιλογή κινεί τους ανθρώπους να αναζητούν συντρόφους, οι οποίοι να προέρχονται από το ίδιο «είδος». Συνεπώς τείνουν να βρίσκουν ομοιότητες σε αυτούς με τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής τους.
Σε ποια ηλικία μπορούμε να εντοπίσουμε τα πρώτα δείγματα;
Τα πρώτα δείγματα αυτής της έλξης από κάτι γνώριμο τα συναντάμε από την παιδική ηλικία, όπου τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αναπτύσσουν καλύτερες σχέσεις με νηπιαγωγούς οι οποίες ως προς κάποιο ή κάποια χαρακτηριστικά ομοιάζουν με τις μητέρες τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται πιο εύκολη η προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον.
Μιλάμε για ομοιότητα στην εμφάνιση αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους;
Κυρίως ως προς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τις συμπεριφορές που αναπτύσσουν.
Πώς εξηγείται επιστημονικά; Πού έχει τις ρίζες του το φαινόμενο;
Ο πρώτος που είχε αναφέρει την παραπάνω σύνδεση ήταν ο Freud, ο οποίος υποστήριζε ότι η πρώτη αλλά και πιο σημαντική σχέση στη ζωή ενός άνδρα είναι αυτή με τη μητέρα του. Σύμφωνα με τη θεωρία του, ένας άνδρας ωριμάζει ψυχο-συναισθηματικά μέσα από έναν υποσυνείδητο έρωτα για τη μητέρα του («οιδιπόδειο σύμπλεγμα»), τη ρήξη και τελικά την ταύτιση με τον πατέρα του. Ενώ αυτή η ιδέα του Freud, έχει με τα χρόνια αμφισβητηθεί από νεότερες προσεγγίσεις, η κλινική εμπειρία δείχνει ότι η σχέση του άνδρα με τη μητέρα του φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στο πως αυτός συνδέεται με τις γυναίκες στην ενήλικη ζωή του.
Είναι σύνηθες φαινόμενο και στις γυναίκες να ψάχνουν τον πατέρα τους στη σχέση ή είναι κάτι που εντοπίζεται περισσότερο στους άντρες;
Φαίνεται να εντοπίζεται περισσότερο στους άνδρες. Γενικά η γυναίκα είναι πιο πολύπλοκο ον και μέσα από τη σχέση της με τον άντρα που επιλέγει, βλέπει τη μάνα της και τον πατέρα της μαζί.
Πώς οι μαμάδες πρέπει να χειριστούν το ζήτημα ώστε στο μέλλον οι γιοι τους να είναι πιο «απελευθερωμένοι» ως προς τις επιλογές τους;
Γνωρίζοντας «το φαινόμενο της επανάληψης», στο οποίο οι άνθρωποι επιδίδονται ασυνείδητα όταν κάνουν σχέσεις, οι μαμάδες οφείλουν να έχουν ως γνώμονα τη δική τους προσωπική ανάπτυξη αλλά και την επεξεργασία των δικών τους ζητημάτων ώστε να αναπτύσσουν ποιοτικότερες σχέσεις με τα παιδιά τους. Επίσης οφείλουν να «δουλεύουν» για μια πιο στενή και στοργική σχέση με τον γιο τους, όπου θα αποδέχονται με σεβασμό τη διαφορετικότητά και τη μοναδικότητά του και θα του δίνουν το δικαίωμα της επιλογής και της ανάληψης ευθυνών από μικρή ηλικία.
Συμπερασματικά, το καλύτερο θεμέλιο για την ανάπτυξη υγιών ερωτικών σχέσεων στους άνδρες είναι μια καλή σχέση με τη μητέρα γιατί μια κακή σχέση με τη μητέρα τους, μπορεί να οδηγήσει υποσυνείδητα στην επιλογή μίας ίδιου τύπου ερωτικής συντρόφου. Το παραπάνω συμβαίνει στην προσπάθειά τους να «διορθώσουν» ή να «αποκαταστήσουν» τη μη καλή σχέση με τη μητέρα τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση σίγουρα θα ήταν ωφελιμότερο να δουλεύουν όλοι οι ενήλικες άνθρωποι τις σχέσεις με τους γονείς τους, γενικότερα, ώστε να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερες από υποσυνείδητες δυνάμεις επιλογές.
via ladylike.gr