«Οι σκέψεις που βγαίνουν από το κεφάλι ενός ανθρώπου έχουν ανυπολόγιστη ισχύ. Μπορούν να φτιάξουν πραγματικότητες και γεγονότα, την κόλαση ή τον παράδεισο. Κατά αυτή την έννοια δεν είμαστε Θεοί; Εγώ θα έλεγα πως είμαστε! Θεοί ή δαίμονες…»
«Τα Χειρόγραφα της Μέλισσας» της Μαρίας Χίου είναι ένα μυθιστόρημα που επιχειρεί να καταδυθεί στα άδυτα της Ψυχής, προκειμένου να φέρει στο φως όλα εκείνα που είτε φοβάται, είτε τη μαγεύουν. Μυστήρια της αρχαιότητας, τελετές βουντού, χειρόγραφα με πυθαγόρειες διδαχές και θαμμένες πολιτείες ταξιδεύουν τον αναγνώστη, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα διλλήματα, τα πάθη και οι φιλοδοξίες των ανθρώπων, ίδια και απαράλλακτα ανά τους αιώνες!
Σάμος 1968
«Η δεκαοκτάχρονη Αναστασία βρίσκεται νεκρή στην αποθήκη του σπιτιού της και οι κάτοικοι του νησιού αναστατώνονται βαθιά. Ήταν αυτοκτονία; Δολοφονία; Ή, με κάποιο παράδοξο τρόπο, και τα δύο; Τι γνωρίζει ο αρραβωνιαστικός της, Νικόλας, και γιατί τη βρήκε πρώτος πεθαμένη, εκείνο το μοιραίο ξημέρωμα; Όπως και να ‘χει, κάποιοι θα πουν πως η οικογένεια γλίτωσε από το βάσανο της ψυχικής της ασθένειας. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και άλλοι που γνωρίζουν πολύ καλά πως το κορίτσι ήταν απολύτως υγιές… Τι συνέβαινε όμως και μπορούσε να ακούει ήχους εκεί που κανείς δεν άκουγε τίποτα; Πώς μπορούσε να βλέπει σκιές μέσα στο βαθύ σκοτάδι;
Οι καθηγητές του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών της Αθήνας, Φαίδων Πετρίδης και ο σύζυγος της κόρης του, Χρήστος Ζηρόπουλος αναλαμβάνουν να τη βγάλουν από το ψυχιατρείο και να την έχουν υπ’ ευθύνη τους. Σκοπός είναι να τη βοηθήσουν μέσω ενός φαρμάκου που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Είναι ωστόσο τόσο αθώοι και ανιδιοτελείς; Οι συνθήκες αλλάζουν άρδην και οι ισορροπίες χάνονται απότομα, όχι μόνο όταν η μυστική σύσταση της συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας διαρρέει εκτός εργαστηρίου, αλλά και όταν ο παντρεμένος Χρήστος ερωτεύεται την αρραβωνιασμένη Αναστασία…»
Βιογραφικό
Η Χίου Μαρία γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα εργάζεται ως συγγραφέας και παραγωγός στην εταιρεία θεατρικών παραστάσεων «Melissa Tales». Από το 2013 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: «Η Σιωπή του Ποταμού» και «Χέρια Γυμνά» (εκδ. Μίνωας, 2014), «Ο Κήπος της Μοναξιάς», «Στάχτη και Πορφύρα» (εκδ. Έξη, 2024). Επιπλέον, έχουν ανέβει τα θεατρικά της έργα: «Το πιθάρι του Πυθαγόρα» (θέατρο Αλκμήνη, 2021) και η «Ακακία» (δήμος Ιλίου, 2023). Στο ενεργητικό της έχει δύο βραβεύσεις από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, καθώς και έναν έπαινο από το Υπουργείο Πολιτισμού για την παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο: «Κάποτε στο Χάμελιν».