Η σειρά «μικρά βιβλία» από τον Ψυχογιό είναι αυτό που πρέπει να πάρεις τώρα

Unsplash
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗ
/
12 Απριλίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Γενικά, ενθουσιάζομαι με τα βιβλία. Ειδικά αν αυτά παρέχουν συμπυκνωμένη γνώση που θα με βοηθήσει να εντρυφήσω σε κάτι που με γοητεύει, όπως είναι η μόδα και η τέχνη, τότε μιλάμε για το best case scenario. Οι εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν βγάλει τέτοιες σειρές βιβλίων που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι! Προσωπικά, έχω διπλοδιαβάσει ένα που αφορά στην ιστορία της Τέχνης και δύο που αφορούν στη μόδα.

Έχουμε και λέμε:

Τίτλος: Το Μικρό Βιβλίο της Τέχνης

Συγγραφέας: ΧΟΤΖ ΣΟΥΖΙ

Μετάφραση: ΠΑΠΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Σελ.: 226

Υπό την επήρεια του κοινωνικού, πολιτικού θρησκευτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, ο “σκοπός” της τέχνης αλλάζει συνεχώς. Η τέχνη εκφράζει και αναδεικνύει μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων, πεποιθήσεων και ιδεών, όπως είναι η ομορφιά, η αλήθεια, η ελπίδα, ο θάνατος, η ζωή, η τάξη, το χάος. Η τέχνη μπορεί να έχει θρησκευτικό ή φιλοσοφικό χαρακτήρα, να είναι διακοσμητική ή και απλώς διασκεδαστική. Είτε απλώς προορίζεται να την απολαμβάνει κάποιος, είτε ενεργοποιεί συναισθήματα ή φαντασιώσεις, είτε μεταδίδει ή μεταφέρει μηνύματα, η τέχνη πάντα αντικατοπτρίζει την εποχή της. Ακόμα και όταν αμφισβητεί τις παραδόσεις ή έρχεται σε ρήξη με αυτές, ο καλλιτέχνης αντανακλά την εποχή του. Αυτός είναι και ο λόγος που τα έργα τέχνης βοηθούν να καταλάβουμε πώς οι δημιουργοί τους αντιλαμβάνονταν τη θέση τους και τον ρόλο τους στην κοινωνία. Σχεδόν όλες οι κοινότητες ανθρώπων έχουν να επιδείξουν κάποια έργα τέχνης, της μιας ή της άλλης μορφής. Η τέχνη δεν εμφανίζεται και δεν γίνεται εν κενώ· είναι προϊόν αλλαγών και εξελίξεων, αλληλεπιδράσεων και αλληλεπικαλύψεων. Γι’ αυτό άλλωστε κάποιες φορές δεν είναι και τόσο απλό να ταξινομηθεί και να αξιολογηθεί, γι’ αυτό και η ανάγκη βιβλίων όπως το ανά χείρας.
Το Μικρό βιβλίο της τέχνης, αν και εκ των πραγμάτων δίνει κυρίως έμφαση στην τέχνη του Δυτικού κόσμου, είναι παράλληλα και μια εισαγωγή στις εξελίξεις του καλλιτεχνικού φαινομένου από την Προϊστορία έως τις μέρες μας. Στα πεδία που καλύπτει περιλαμβάνονται όχι μόνο μερικά από τα πιο σημαντικά έργα, από τα έργα-σταθμούς στην ιστορία της τέχνης, αλλά και τα θέματα αυτών των έργων, τα κινήματα, οι τεχνικές και οι μέθοδοι, οι επινοήσεις και οι ιδέες, οι πρόδρομοι και οι επίγονοι των κατά καιρούς καλλιτεχνών. […] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Τίτλος: ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ: DIOR

Συγγραφέας: ΚΑΡΕΝ ΧΟΡΕΝ

Μετάφραση: ΓΕΩΡΓΟΎΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΑ

Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Σελ.: 160

Η θεαματική άνοδος του Κριστιάν Ντιόρ στα ανώτερα στρώματα του παριζιάνικου κόσμου της μόδας είναι μια πραγματικά συναρπαστική ιστορία. Άνθρωπος των τεχνών με ένα σύγχρονο όραμα διαποτισμένο με τις παραδόσεις της γαλλικής υψηλής ραπτικής, στην πρώτη του κολεξιόν, το 1947, ο Ντιόρ λάνσαρε το New Look και έφερε πραγματική επανάσταση.

Το βιβλίο παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Κριστιάν Ντιόρ, τους θριάμβους των κολεξιόν υψηλής ραπτικής στην πασαρέλα και στο κόκκινο χαλί και την πορεία του οίκου μόδας μετά τον θάνατό του. Μια πολύ προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή από φωτογραφίες σε συνδυασμό με το κείμενο της ειδικού στη μόδα Κάρεν Χόμερ αποτυπώνουν το ταξίδι μιας φίρμας που είναι γνωστή σήμερα ως η τελευταία λέξη της φινέτσας, της πολυτέλειας και της θηλυκότητας.

Τίτλος: ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ: CHANEL

Συγγραφέας: ΕΜΑ ΜΠΑΞΤΕΡ – ΡΑΪΤ

Μεταφραση: ΓΕΩΡΓΟΎΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΑ

Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Σελ.: 160

Υπεύθυνη για μερικές από τις πιο ρηξικέλευθες τάσεις στη μόδα που γνώρισε ποτέ ο κόσμος –όπως το μικρό μαύρο φόρεμα, οι πέρλες και τα παπούτσια με τη δίχρωμη λεπτομέρεια στο μπροστινό μέρος–, η Κοκό Σανέλ έφερε επανάσταση στην εποχή της, δίνοντας στις γυναίκες αυτό που χρειάζονταν προτού καν εκείνες το συνειδητοποιήσουν. Έχοντας ως βάση της την αντρική γκαρνταρόμπα, ανέδειξε τη θηλυκή δύναμη, παρέχοντας έναν δημοκρατικό κώδικα ενδυμασίας που πρόσφερε ελευθερία, ισότητα και ανεπιτήδευτο κλασικισμό.

Το βιβλίο παρουσιάζει τη ζωή και το έργο της Κοκό Σανέλ, αυτής της μοναδικής σχεδιάστριας που άσκησε τεράστια επιρροή στον κόσμο της μόδας. Ξεκινώντας από ένα ταπεινό παρελθόν, κατάφερε να γίνει παγκοσμίως γνωστή, ενώ η εμπορική της επωνυμία, η οποία επεκτάθηκε στα αρώματα, στα κοσμήματα και στα αξεσουάρ, συνεχίζει να είναι δημοφιλής ακόμη και σήμερα.

Tags :

Μοιράσου το ...

Δείτε ακόμα ...

Nothing found!

It looks like nothing was found here!

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved