Με ποιο τρόπο και πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τις υφασμάτινες μάσκες προσώπου

POP UP TEAM
/
29 Απριλίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Mέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η μάσκα προσώπου φαίνεται πως θα είναι ένας από τους απαραίτητους τρόπους προστασίας κάθε φορά που πηγαίνουμε σε σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, φαρμακεία ή σε άλλα μέρη όπου είναι δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις. Δεδομένου ότι οι χειρουργικές μάσκες είναι προς το παρόν δυσεύρετες και σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, πολλοί άνθρωποι δοκιμάζουν τις δεξιότητές τους για να δημιουργήσουν τις δικές τους μάσκες προσώπου στο σπίτι, είτε ακολουθώντας ένα πατρόν για εύκολο ράψιμο είτε βλέποντας DIY μαθήματα στο YouTube. Άλλοι που θέλουν πιο εύκολες λύσεις, τις αγοράζουν είτε από τα φαρμακεία είτε online.

Ωστόσο όλες οι υφασμάτινες μάσκες – είτε DIY είτε όχι – πρέπει:

Να ταιριάζουν στενά αλλά άνετα στο πρόσωπο
Να ασφαλίζουν με θηλιές στο αυτί
Να περιλαμβάνουν πολλαπλά στρώματα υφάσματος
Να επιτρέπουν την αναπνοή χωρίς περιορισμούς
Να μπορούν να πλυθούν χωρίς να πάθουν ζημιά ή να αλλάξει το σχήμα τους
Το Institute Textiles Lab του Good Housekeeping προτείνει ότι το 100% βαμβακερό ύφασμα είναι το καλύτερο για χρήση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να μετατρέψεις μια μπαντάνα ή ύφασμα από μαξιλαροθήκες, κουρτίνες ή υφαντά πουκάμισα, σε μάσκα προσώπου. Καλό είναι να αποφύγεις τα πλεκτά υφάσματα, επειδή δημιουργούν τρύπες όταν τεντώνονται. Για να κάνεις τη μάσκα ακόμη πιο προστατευτική, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέσα της μια μη υφασμένη διαχωριστική επιφάνεια, φίλτρο καφέ ή φίλτρο HVAC (εφ ‘όσον δεν περιέχει υαλοβάμβακα), για να βοηθήσεις περισσότερο στο μπλοκάρισμα σωματιδίων.

Ωστόσο η κατασκευή ή η αγορά υφασμάτινης μάσκας προσώπου, δεν σε καλύπτει πλήρως. Για να διασφαλίσεις ότι εσύ και τα αγαπημένα σου πρόσωπα θα μείνετε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και υγιή, είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζεις τακτικά τις μάσκες προσώπου για να περιορίσεις την εξάπλωση των μικροβίων. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το εάν ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί ή όχι μέσω των ρούχων. Το Harvard Health, ειδικότερα, έχει διατυπώσει την εκτίμηση ότι η ασθένεια είναι πιο πιθανό να ζει σε σκληρές επιφάνειες (πάγκοι και χερούλια πόρτας) σε σχέση με τις μαλακές επιφάνειες όπως το ύφασμα. Ανεξάρτητα από αυτό, το Institute Textiles Lab του Good Housekeeping, παροτρύνει να δώσεις στις μάσκες προσώπου το ίδιο επίπεδο φροντίδας με τα υπόλοιπα ρούχα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τις πλένεις τακτικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Πώς να πλύνεις τις υφασμάτινες μάσκες προσώπου. Το CDC δίνει γενικές οδηγίες για το πώς να καθαρίσεις σωστά τις περισσότερες υφασμάτινες μάσκες:

Οι υφασμάτινες μάσκες προσώπου πρέπει να πλένονται τακτικά ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης
Μια πλύση στο πλυντήριο αρκεί για να πλύνεις σωστά μια μάσκα προσώπου.
Τα άτομα πρέπει να προσέχουν να μην αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους όταν αφαιρούν τη μάσκα του προσώπου τους και να πλένουν τα χέρια αμέσως μετά την αφαίρεση.
Ωστόσο, αυτές οι οδηγίες δεν ταιριάζουν απαραιτήτως στους διαφορετικούς τύπους υφασμάτων και φίλτρων που χρησιμοποιούνται, ειδικά σε μάσκες DIY. Η Carolyn Forte, διευθύντρια του Institute Cleaning Lab του Good Housekeeping Institute, προτείνει να πλένονται όλες οι μάσκες προσώπου με ζεστό νερό στο πλυντήριο και να στεγνώνουν σε υψηλή θερμοκρασία. Στο χέρι πρέπει να πλένονται πιο ευαίσθητες μάσκες που είναι χειροποίητες. Αυτές οι μάσκες πρέπει να καθαρίζονται με σαπούνι και να τρίβονται για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με ζεστό νερό.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τις υφασμάτινες μάσκες προσώπου

Δεν υπάρχουν απαράβατοι κανόνες σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τις υφασμάτινες μάσκες προσώπου, διότι εξαρτάται πραγματικά από τη συχνότητα χρήσης. Εάν θέλεις να είσαι πολύ προσεκτική ή πιστεύεις ότι υπάρχει πιθανότητα κάποιος να είναι συμπτωματικός ή φτερνιστεί ή βήξει σε κοντινή απόσταση, πλύνε τη μάσκα προσώπου σου μετά από κάθε χρήση. Λάβε υπόψη, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς μάσκα προσώπου συχνά, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι επιστημονες θεωρούν ότι προστατεύουν σε επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και παντοπωλεία.

 

Με πληροφορίες από womenonly.gr 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved