Πώς να εκφράσω την αγάπη μου; Ποιες είναι οι 5 γλώσσες της αγάπης;

POP UP TEAM
/
20 Μαΐου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Το ξέρεις πως όλοι μας έχουμε μια γλώσσα επικοινωνίας ή αγάπης που είναι η βασική μας και ότι πολλά θέματα επικοινωνίας προκύπτουν όταν η δική μας κυρίαρχη γλώσσα δεν είναι η ίδια με των άλλων; Στην πραγματικότητα, υπάρχουν 5 γλώσσες επικοινωνίας που οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε παγκόσμια στις σχέσεις μας, αλλά σε όλους μας υπερισχύει μία ή δύο το πολύ.

Γι’ αυτό ακούμε τόσο παιδιά όσο και ενήλικες να αναφέρουν καμιά φορά: «Δε λέω ότι δε νοιάζεται ο σύντροφός μου, ο γονιός μου, ο/η φίλη μου για εμένα και τις ανάγκες μου, αλλά δε μου το δείχνει με τον τρόπο που θέλω». Ή γνωρίζουμε επαγγελματίες ικανούς στη δουλειά τους, που μπορεί να μη γνωρίζουν τον πιο κατάλληλο τρόπο για να κινητοποιήσουν την ομάδα τους έτσι ώστε να δουλέψουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Αυτές οι γλώσσες επικοινωνίας διέπουν όλες μας τις σχέσεις, προσωπικές και επαγγελματικές.

Εδώ θα επικεντρωθούμε όμως στις γλώσσες επικοινωνίας σε προσωπικό επίπεδο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ποιες είναι οι 5 βασικές γλώσσες αγάπης και επικοινωνίας για τις σχέσεις μας; Πώς να εκφράσω την αγάπη μου;

1. Οι πράξεις φροντίδας

Είναι τα πράγματα που κάνω έμπρακτα για τους άλλους, όπως το να μαγειρέψω για την οικογένειά μου, να επισκευάσω κάτι που έχει χαλάσει στο σπίτι, να πάω το σύζυγό μου κάπου με το αυτοκίνητο για να μην οδηγήσει αυτός ενώ είναι κουρασμένος κ.ά.

2. Τα ενθαρρυντικά λόγια

Είναι όλα αυτά τα πράγματα που λέω για να υποστηρίξω κάποιον. Παραδείγματος χάριν, του λέω ότι θα τα καταφέρει σε κάτι που θέλει, ότι είναι ικανός, έξυπνος κ.ά.

3. Η αφή ή η σωματική επαφή

Αυτό σημαίνει ότι δείχνω την αγάπη μου με αγκαλιές και φιλιά. Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο εγκάρδιοι, πιο ζεστοί, πιο φιλικοί από άλλους. Μπορεί να σε πιάσουν ασυναίσθητα όταν μιλάτε ή να τρελαίνουν τα παιδιά τους στις αγκαλιές και στα φιλιά. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους η αφή ή η σωματική επαφή παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή τους.

4. Τα δώρα

Κάποιοι άνθρωποι, πάλι, έχουν για βασική γλώσσα αγάπης τα δώρα. Αυτά δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα κάτι μεγάλο ή ακριβό, μπορεί να είναι και κάτι απλό, όπως ένα λουλούδι. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους το δώρο σημαίνει ότι τους σκέφτηκες εκεί που ήσουν κι αυτό τους φτάνει, ανεξάρτητα από τη χρηματική αξία του. Από την άλλη, επειδή κάποιος μπορεί λανθασμένα να ερμηνεύσει ότι τα δώρα πρέπει να είναι κάτι ακριβό ή να τα χρησιμοποιήσει για να καλύψει άλλα κενά σε μια σχέση, θέλει κάποια προσοχή σαν γλώσσα αγάπης ή επικοινωνίας.

5. Ο ποιοτικός χρόνος

Αυτή είναι η τελευταία, αλλά φυσικά όχι λιγότερο σημαντική γλώσσα της αγάπης. Ποιοτικός χρόνος σημαίνει: αφιερώνω χρόνο σε κάποιον ένας προς ένας, είτε αυτός είναι ο σύντροφός μας, είτε το παιδί μας, είτε ο φίλος μας. Περνάμε χρόνο με τον άλλο, συζητάμε, ανοιγόμαστε και δημιουργούμε κάποια σύνδεση.

Πόσες γλώσσες ξέρεις;

Αυτοί είναι όλοι οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορώ να εκφράσω την αγάπη μου ή να επικοινωνήσω σε κάποιον ότι νοιάζομαι γι’ αυτόν. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως τα κάνουμε όλα αυτά, αλλά σε όλους μας υπερισχύει μία και –πιο σπάνια– δύο γλώσσες επικοινωνίας. Οι περισσότερες κόντρες στις σχέσεις δημιουργούνται επειδή εγώ μιλάω άλλη γλώσσα της αγάπης από τον άλλο. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να κάνουμε στους άλλους αυτό που θέλουμε να κάνουν σ’ εμάς.

Εάν εγώ έχω, για παράδειγμα, ως βασική γλώσσα αγάπης τον ποιοτικό χρόνο ή τα ενθαρρυντικά λόγια, αυτά θα πάω να κάνω και στον άλλο, δηλαδή να του αφιερώσω ποιοτικό χρόνο ή να του μιλάω με ενθαρρυντικά λόγια. Εάν όμως ο άλλος έχει ως βασική του γλώσσα αγάπης τις πράξεις φροντίδας, αυτό που θα χρειάζεται για να εισπράξει την αγάπη μου θα είναι να του κάνω αντίστοιχα πράξεις φροντίδας και όχι να του αφιερώσω ποιοτικό χρόνο ή να του μιλάω ενθαρρυντικά. Είναι τόσο απλό και τόσο δύσκολο παράλληλα, γιατί οι άνθρωποι ασυναίσθητα πάμε και κάνουμε στους άλλους αυτά που θέλουμε να μας κάνουν!

Η δική μου και η δική του γλώσσα

Όταν πρωτογνώρισα τον άντρα μου –και δεν είχα ασχοληθεί ακόμη με το σεμινάριο για τις 5 γλώσσες της αγάπης–, όταν επέστρεφε από τη δουλειά του, τον ρώταγα πώς ήταν η μέρα του και του έλεγα πόσο ικανό τον θεωρώ για όλα αυτά που κάνει στην εργασία του (ενθαρρυντικά λόγια) ή του ζητούσα να πάμε μια βόλτα (ποιοτικός χρόνος). Τον σύζυγό μου, πάλι, αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να χαλαρώσει και να έχει έτοιμο ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι (πράξεις φροντίδας).

Όταν γνωρίζουμε ο ένας τη γλώσσα αγάπης του άλλου, μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα την αγάπη μας στο άλλο πρόσωπο με τρόπους που θα την εισπράξει. Τώρα πια, όταν γυρνάει σπίτι, πρώτα τον αφήνω να φάει ή τον βοηθάω σε κάτι άλλο πρακτικό που μπορεί να θέλει και αυτός, αφού χαλαρώσει, μπορεί να μου πει να πάμε μια βόλτα ή να με ενθαρρύνει για πράγματα επαγγελματικά. Αντιστρέφουμε, δηλαδή, τη γλώσσα αγάπης μας και μιλάμε στον άλλο στη δική του βασική γλώσσα για να καταλάβει την αγάπη μας.

Μίλα μου στη γλώσσα μου

Άλλο ένα προσωπικό παράδειγμα: Όταν γυρνάω κάποιες φορές από τη δουλειά και μου λέει ο άντρας μου «Aγάπη μου, έλα να δεις που σας έφτιαξα το θερμοσίφωνο, κλιματιστικό» ή κάτι άλλο που δε δούλευε στο σπίτι –κάτι που παλιά θα με άφηνε πιο αδιάφορη–, τώρα το εκτιμώ, γιατί ξέρω ότι αυτός είναι ο τρόπος του να μου δείξει ότι σκέφτεται και αγαπάει εμένα και την οικογένειά μας.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο γιος ενός πελάτη μου. Μια μέρα τρύπησε το λάστιχο του ποδηλάτου του κοντά στο σπίτι. Το παιδί πήρε τον πατέρα του για βοήθεια, μιας και είχε ως βασική του γλώσσα αγάπης τις πράξεις φροντίδας, πράγμα όμως που ο πατέρας του δε γνώριζε ακόμη.

Ο πατέρας, που είχε βασική γλώσσα επικοινωνίας και αγάπης τα ενθαρρυντικά λόγια, άρχισε να λέει στο παιδί: «Παιδί μου, είμαι σίγουρος ότι θα κατα- φέρεις να αλλάξεις μόνος σου το λάστιχο! Εγώ πιστεύω σ’ εσένα!». Το αποτέλεσμα ήταν να εκνευριστεί το παιδί που ο πατέρας του δεν πήγε να τον βοηθήσει πρακτικά και να πει αργότερα σε μια συνεδρία μας: «Δε λέω ότι δε με αγαπάει ο μπαμπάς μου, αλλά δε μου το δείχνει με τον τρόπο που θέλω».

Αυτό είναι ακόμα ένα σημαντικό αποτέλεσμα του να γνωρίζουμε τη βασική γλώσσα επικοινωνίας και των ανθρώπων που μας ενδιαφέρουν, δηλαδή ότι ακόμα και όταν ο άλλος μας μιλάει στη δική του γλώσσα και όχι στη δική μας, ξέρουμε ότι με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να μας δείξει ότι νοιάζεται.

 

Mε πληροφορίες από shape- Σοφία Κλώτσα, συμβουλευτική ψυχολόγο, personal & business coach, MS in Counseling Psychology & Family Therapy, Πανεπιστήμιο La Verne, MS in Communications & MBA in Leadership, Πανεπιστήμιο Βοστώνης, Certified Parent & Teacher Effectiveness Trainer (PET & TET), Certified MBTI Personality Analysis & Career Orientation Counselor και δημιουργό του σεμιναρίου «Οι 5 γλώσσες επικοινωνίας».  

Tags :

Μοιράσου το ...

Τα δημοφιλή της εβδομάδας