Mεγάλες απάτες στο διαδίκτυο: Tι πρέπει να προσέχουμε πριν παραγγείλουμε οτιδήποτε

POP UP TEAM
/
23 Μαΐου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Μετά από πολλες καταγγελίες, οι οργανώσεις καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και ΠΟΜΕΚ δίνουν έναν πλήρη οδηγό «επιβίωσης» στους καταναλωτές.

Oι ηλεκτρονικές αγορές καθ’όλη την περίοδο της καραντίνας έζησαν ένα νέο επίπεδο δόξας. Οι μεγάλες εταιρίες (ιδίως όσες έκαναν προσφορές) σημείωσαν ρεκόρ παραγγελιών και το σύστημα στο δίκτυο των courier κατέρρευσε κάτω από τον τεράστιο όγκο εργασίας. Μέσα σε όλο αυτό υπήρξαν και πάρα πολλές καταγγελίες για σοβαρές διαδικτυακές απάτες, κυρίως όσο αναφορά στις αγορές προϊόντων τεχνολογίας, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και τα λάπτοπ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι καταναλωτές καταγγέλλουν ότι δεν παραλαμβάνουν τα προϊόντα τα οποία έχουν ήδη προπληρώσει, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το κατάστημα, ασκούν το δικαίωμα υπαναχώρησης αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Συχνά τα προϊόντα που έχουν αγοράσει διατίθενται προς πώληση σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων πελατών.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ γνωστοποιεί ότι παρενέβη για το θέμα αυτό, με αφορμή καταγγελίες καταναλωτών για ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία εφαρμόζουν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, με σκοπό την προσέλκυση πελατών και την εξαπάτησή τους, εκμεταλλευόμενες των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από την υγειονομική κρίση.

Ήδη, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει επιβάλει διοικητικά πρόστιμα σε έξι ηλεκτρονικά καταστήματα συνολικού ύψους 630.000 ευρώ ενώ προέβη σε καταγγελία για ένα ακόμα ηλεκτρονικό κατάστημα, για το οποίο έχει λάβει τις τελευταίες μέρες πλήθος καταγγελιών και ζητά την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και την επιστροφή των ποσών που παράνομα παρακρατεί από τους καταναλωτές.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να αποφύγετε τις παγίδες των διαδικτυακών αγορών;

Να επιλέγετε να κάνετε τις αγορές σας από αξιόπιστα και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα, και να προσέχετε (επωνυμία, έδρα, αριθμός εμπορικού μητρώου, ψηφιακό πιστοποιητικό, επαγγελματική ένωση στην οποία ανήκει η επιχείρηση πώλησης και άλλα στοιχεία επικοινωνίας όπως αριθμός τηλεφώνου, διεύθυνση, κτλ.).

Η ύπαρξη μόνο ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) και κινητού τηλεφώνου δεν αρκεί, και μάλιστα αποτελεί ένδειξη απάτης.

Τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, τιμή, νόμισμα, τρόπος πληρωμής, επιπλέον προβλεπόμενα έξοδα, πιθανοί φόροι και δασμοί.

Τον τρόπο και χρόνο παράδοσης του προϊόντος.

Τις περιπτώσεις γεωγραφικού αποκλεισμού (περιορισμοί αποστολής σε ορισμένες χώρες) και προσεκτικός έλεγχος της πολιτικής επιστροφών.

Τις προσφερόμενες υπηρεσίες μετά την πώληση και το μηχανισμό επίλυσης διαφορών. Τους όρους ασφάλειας, απορρήτου και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Να είστε ιδιαίτερα υποψιασμένοι όταν βλέπετε χαμηλές τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Προσοχή! Να προτιμάτε να πληρώνετε με αντικαταβολή και όχι να προκαταβάλετε το ποσό. Διαβάστε τους όρους της σύμβασης, θα πρέπει να είναι γραμμένοι σε απλή και κατανοητή γλώσσα και να είναι προσβάσιμοι.

 Επιλέξτε με προσοχή τα προϊόντα που θέλετε να αγοράσετε. Πρέπει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος να είναι σαφή, αληθή και εύκολα να μπορείτε να τα δείτε.

Να δίνετε μόνο τα απολύτως απαραίτητα προσωπικά σας στοιχεία για τη συναλλαγή. Να περιμένετε να ολοκληρωθούν όλα τα βήματα της παραγγελίας.

Δεν δίνετε νέα εντολή πιστεύοντας ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία, διότι μπορεί να κάνετε διπλή παραγγελία. Ελέγξτε ότι λάβατε επιβεβαίωση της συναλλαγής, μέσω e-mail.

Αποθηκεύστε ή εκτυπώστε την επιβεβαίωση της συναλλαγής και τους όρους επιστροφών.

Εάν προβλέπεται επιπλέον χρέωση για την επιλογή συγκεκριμένου μέσου πληρωμής, η χρέωση αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το πραγματικό κόστος.

Προεπιλεγμένες κρυφές χρεώσεις είναι παράνομες.

Προτιμήστε προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες. Για αγορές είναι προτιμότερες οι προπληρωμένες δικτυακές υπηρεσίες, καθώς παρέχονται από εταιρείες φερέγγυες και σοβαρές που προσφέρουν αποζημίωση σε περίπτωση εξαπάτησης.

Να ζητάτε πάντα εγγύηση για το προϊόν που παραγγείλατε.

Να μην ξεχνάτε ότι έχετε το δικαίωμα της υπαναχώρησης, δηλαδή να επιστρέψετε το προϊόν που αγοράσατε και να σας επιστρέψουν τα χρήματά σας.

 

Με πληροφορίες από WomanToc

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved