Να χωρίσω; Ο ψυχολόγος δίνει τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι πάτε για χωρισμό

POP UP TEAM
/
28 Μαΐου, 2020

Σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που παρατηρούν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας τα οποία απειλούν τη σχέση.

Να χωρίσω ή όχι; Αυτές είναι οι ενδείξεις που πρέπει να αναζητήσεις:

1. Οι καβγάδες σας βασίζονται στις προσβολές

Όταν λες «Σε παρακαλώ, άδειασε το πλυντήριο των πιάτων» ακούγεται περισσότερο σαν «Είσαι τόσο ανόητος που δε θυμάσαι τι σου ζήτησα να κάνεις;»; Παρατήρησε ότι ο σαρκασμός δεν αφορά τη δουλειά, αλλά στοχεύει στο πρόσωπο. «Οποιαδήποτε εκδοχή αυτού του είδους επιτίθεται στο χαρακτήρα και μπορεί να διαλύσει τη σχέση αν γίνεται τακτικά, ενώ δείχνει ότι υποτιμάς το σύντροφό σου» εξηγεί ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης.

2. Δεν εκφράζονται τα έντονα συναισθήματα

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι και καλό αν κανένας από τους συντρόφους δεν εκφράζει τα έντονα συναισθήματά του –ούτε καν το θυμό–, αλλά παραμένουν ψυχροί ο ένας προς τον άλλο. «Αυτό σημαίνει ότι έχουν περάσει το σημείο που πληγώνονται, δεν έχουν συναισθήματα μεταξύ τους νκαι αδιαφορούν για το σύντροφό τους» εξηγεί ο ειδικός.

3. Δεν αγγίζεστε ιδιαίτερα

«Ενώ τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν την τάση να αγγίζονται περισσότερο, ο πραγματικός δείκτης μιας υγιούς σχέσης δεν είναι το πόσο συχνά σε αγγίζει ο σύντροφός σου, αλλά το πόσο συχνά σε αγγίζει ανταποκρινόμενος στο δικό σου άγγιγμα» τονίζει ο ειδικός.

4. Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για να βελτιωθεί η κατάσταση

«Όταν δουλεύω με ένα ζευγάρι, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να κοιτάξω τον καθένα και να ρωτήσω: “Τη θέλεις αυτή τη σχέση;” και “Τι σας ενώνει σαν ζευγάρι;”» λέει ο ψυχολόγος. «Τότε συνήθως βγαίνει η αλήθεια – κάποιες φορές ο ένας σπρώχνει τον άλλο στα άκρα για να τον οδηγήσει να επιλέξει εκείνος το χωρισμό».

5. Υπάρχει υπερβολική δόση δράματος

Αν σε ένα ζευγάρι υπάρχει βία σε οποιαδήποτε μορφή (σωματική, λεκτική, ψυχολογική κ.λπ.), ο Πάτροκλος Παπαδάκης συμβουλεύει το χωρισμό. «Το ζευγάρι πρέπει να μάθει να σταματά τις έντονες αντιδράσεις –τα ξεσπάσματα, τις φωνές και τους χαρακτηρισμούς– και να επικοινωνεί με έναν υγιή τρόπο» προσθέτει.

 

Mε πληροφορίες από shape- Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved