Τα 7 dont’s όταν περνάς από συνέντευξη

©campaign-creators-unsplash
POP UP TEAM
/
6 Νοεμβρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Το να περνά κανείς από συνέντευξη δεν είναι ποτέ εύκολο. Έχει λίγα μόλις λεπτά να μιλήσεις για τον εαυτό σου και να αποδείξεις ότι αξίζεις της δουλειά. Πολλά έχουν γραφτεί για το τι πρέπει να πεις σε μια συνέντευξη και τι πρέπει να ζητήσεις όμως εμείς σε συμβουλεύουμε να μην έχεις και τόσο άγχος και να προσπαθήσεις να είσαι ο εαυτός σου. να θυμάσαι ότι και αυτός που σου κάνει την συνέντευξη είναι άνθρωπος κι έχετε κοινές αγωνίες.

Πολλές φορές η απειρία, το άγχος και η «κακιά στιγμή» μας οδηγούν να πούμε το λάθος πράγμα. Οι 7 φράσεις που ακολουθούν είναι για να τις αποφύγεις σε μια συνέντευξη.

  1. “Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση!”

Παρά το γεγονός ότι αυτή η φράση μπορεί να ταιριάζει σε κοινωνικές συζητήσεις, δεν είναι κάτι που ο υπεύθυνος προσλήψεων χρειάζεται να ακούσει. Θυμήσου ότι πρέπει να ακούγεσαι προετοιμασμένος. Η κολακεία είναι ένα χαρτί που πρέπει να χρησιμοποιείς με φειδώ, γι’ αυτό μην το παρακάνεις και απλά απάντα στις ερωτήσεις χωρίς σχόλια.

 

  1. “Μπορείτε να μου επαναλάβετε τον τίτλο της θέσης;”

Δεν γίνεται να πας για να διεκδικήσεις μια θέση και να μην γνωρίζεις ακριβώς τον τίτλο της! Ερωτήσεις που αφορούν στην εταιρεία, την περιγραφή της θέσης ή τον κλάδο γενικότερα, είναι ενδείξεις ότι δεν έχεις προετοιμαστεί ικανοποιητικά. Η προετοιμασία για μία συνέντευξη μοιάζει με την προετοιμασία για τις εξετάσεις, οπότε πρέπει να γνωρίζεις καλά την ύλη σου. Σίγουρα πρέπει να κάνεις κι εσύ ερωτήσεις, αλλά πρέπει να αφορούν σε πληροφορίες που δεν μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο, όπως η κουλτούρα και οι αξίες της εταιρείας.

 

  1. “Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον πιο ικανό από μένα”

Ποτέ μα ποτέ δεν θα αναφέρεις το πόσο ικανός/ή είσαι. Αρχικά δεν μπορείς να γνωρίζεις τα βιογραφικά των άλλων, έπειτα μια εταιρία αποφεύγει να προσλάβει κάποιον με τόσο ισχυρό «εγώ». Η εξιδανίκευση του εαυτού σου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης δεν σε εξυπηρετεί κάπου. Όλοι χρήζουμε βελτίωσης, οπότε να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Το κλειδί είναι να μιλήσεις για αυτά που σε κάνουν ιδιαίτερο. Δεν χρειάζεται να πεις ότι είσαι ιδιαίτερος.

  1. “Αυτή η θέση θα είναι ένα πολύ καλό εφαλτήριο για την επόμενη επαγγελματική μου κίνηση”

Δεν είστε φίλοι με τον Υπεύθυνο προσλήψεων για να μοιραστείς τις σκέψεις και τα σχέδιά σου, ακόμα κι αν αυτός είναι ο λόγος που θέλεις αυτή τη δουλειά. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων συνήθως ψάχνουν για κάποιον που θα αφοσιωθεί μακροπρόθεσμα στην εταιρεία. Μπορείς να κάνεις ερωτήσεις σχετικά με τις προαγωγές στην εταιρεία. Έτσι θα δείξεις όχι μόνο ότι έχεις σκοπό να παραμείνεις εκεί, αλλά και να τους βοηθήσεις να επωφεληθούν από τις δεξιότητες και τις γνώσεις σου. Με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύεις την (μακροχρόνια) αφοσίωσή σου.

 

  1. “Δεν ξέρω…”

Δεν σου ζητάει κανείς να τα ξέρεις όλα. Όμως υπάρχει πάντα τρόπος να απαντήσεις σε μία ερώτηση που δεν ξέρεις την απάντηση. Χρησιμοποίησε τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και προσπάθησε να ελιχθείς.

 

  1. “Πόσα θα παίρνω;”

Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας ο οποίος θέλει οι υποψήφιοι εργαζόμενοι να αποφεύγουν να κατευθύνουν την κουβέντα σε τέτοιου είδους ζητήματα. Συνηθίζεται προς το τέλος της συνέντευξης ο πιθανός εργοδότης να θίξει το οικονομικό θέμα και να σου αναφέρει εκείνος όσα θέλεις να μάθεις. Αν δεν το κάνει μέχρι το πέρας της συνάντησης, τότε θα πρέπει να το κάνεις εσύ.

 

  1. “Δεν έχω ξανακάνει αυτήν τη δουλειά, αλλά…”

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να βάλεις τα χεράκια σου και να βγάλεις τα ματάκια σου. Αν η εμπειρία σου δεν είναι αρκετή, θα φαίνεται στο βιογραφικό σου. Η συνέντευξη είναι η ευκαιρία σου να αιτιολογήσεις το ενδιαφέρον σου για τη θέση και όχι την έλλειψη της σχετικής εμπειρίας.

Tags :

Μοιράσου το ...