Τι προκύπτει από τις έρευνες;
Πώς να πείσεις κάποιον για κάτι που θέλεις είτε είναι στη δουλειά είτε στην προσωπική σου ζωή; Οι παρακάτω συμβουλές προκύπτουν μέσα από έρευνες και θα σε βοηθήσουν να μάθεις να ζητάς… διπλωματικά.
Πώς να πείσεις κάποιον για κάτι;
1. Δώσε πριν πάρεις
Εάν κάνεις μια χάρη σε κάποιον, θα θελήσει να στην ανταποδώσει.Θέλεις κάποιον για να ταΐζει τη γάτα σου όσο θα λείπεις σε ταξίδι; Προσφέρσου να ποτίζεις τα φυτά του γείτονά σου όταν θα λείπει εκείνος.
2. Ζήτησε λίγα στην αρχή
Κάνε μια τρομακτική δουλειά ευκολότερη, μειώνοντας την έκτασή της. Όταν ζητήθηκε από κάποιους να αφήσουν μια ομάδα ερευνητών για δύο ώρες στο σπίτι τους για να καταγράψει όλα τα υπάρχοντά τους, είπε «ναι» το 22 %. Όταν όμως τους επισήμαναν ότι πρώτα θα έπρεπε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, οι μισοί ενοχλήθηκαν.
3. Γίνε συμπαθής
Ποιον είναι πιο πιθανό να βοηθήσεις; Εκείνον που πάντα ρωτάει τι κάνουν οι δικοί σου ή αυτόν που αδιαφορεί; Σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι πιο εξυπηρετικοί και φιλικοί σερβιτόροι κέρδιζαν κατά 20% περισσότερα σε φιλοδωρήματα. Γι’ αυτό, να είσαι φιλική. Όσο πιο πολύ σε συμπαθούν τόσο πιο πιθανό είναι να συμφωνήσουν.
4. Πάρ’ τους με το μέρος σου
Σε κανέναν δεν αρέσει η ιδέα του προβάτου, η επιστήμη λέει το αντίθετο. Σε έρευνα ζήτησαν από έναν άνδρα να κοιτάξει ψηλά κι ο κόσμος τον αγνόησε. Όταν όμως 15 ερευνητές έκαναν το ίδιο, συγκεντρώθηκε κόσμος σε δευτερόλεπτα. Το πείραμα απέδειξε την πανίσχυρη επιρροή της ομάδας: αν πολλοί μαζί επιδοθούν σε κάτι, νιώθουμε κι εμείς πιο άνετα να το κάνουμε. Για να πείσεις ένα συνάδελφο να ακολουθήσει τη στρατηγική σου, σχημάτισε με άλλους στο γραφείο τη γνώμη της πλειοψηφίας: «Ο Στέφανος, ο Μάρκος και η Αλίκη πιστεύουν πως η ιδέα μου θα πάει καλά. Εσύ τι λες;».
5. Προώθησε το «θα χάσεις αν δεν…»
Η σκέψη της απώλειας μπορεί να αποτελέσει σημαντική επιρροή και είναι η αρχή πίσω από τις πινακίδες στα μαγαζιά «Βιαστείτε, οι εκπτώσεις τελειώνουν!». Ομοίως, αντί να τονίζεις τα οφέλη του να κλείσεις δωμάτιο από τώρα στο αγαπημένο σου ξενοδοχείο, θύμισε στο σύντροφό σου πόσο ωραία ήταν πέρυσι και πόσο θα απογοητευτούν τα παιδιά αν δεν πάτε πάλι.
6. Άσε την τρομοκρατία
Δεν πιάνει! «Οι γονείς μπορεί να προειδοποιούν τα παιδιά τους για τη φρίκη των ναρκωτικών και της κατάχρησης αλκοόλ, αλλά δεν έχει αποτέλεσμα» λέει ο καθηγητής Ρόμπερτ Τσαλντίνι, κοινωνικός ψυχολόγος και ειδικός στην ευπείθεια. Μάλιστα, οι τακτικές μπορεί και να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Για να πείσεις κάποιον να τρώει, να πίνει ή να καπνίζει λιγότερο, δώσε του πληροφορίες για προγράμματα που θα τον βοηθήσουν και ενθάρρυνέ τον.
7. Χτύπα στη σωστή ώρα
Σε μελέτη, όσοι έβλεπαν μια μελό ταινία ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για στυλό και να τα πουλήσουν για λιγότερα χρήματα σε σχέση μ’ εκείνους που δεν την είχαν παρακολουθήσει, επειδή ήταν συναισθηματικά φορτισμένοι. Ακόμη, όταν αποσπάται η προσοχή σου, γίνεσαι πιο ευάλωτη στην πειθώ. Βρες την κατάλληλη στιγμή και…χτύπα!
8. Εξήγησέ το
Οι λέξεις «γιατί» και «επειδή» μας ωθούν να πούμε «ναι». Θυμόμαστε τις πειστικές αιτιολογήσεις που έχουμε ακούσει στο παρελθόν, κάνουμε μια σύντομη νοερή παράκαμψη, κατεβάζουμε τους διακόπτες και το λέμε χωρίς καν να ακούσουμε το λόγο.