Η Πρωταπριλιά είναι η μέρα που το ψέμα όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και γιορτάζεται! Αλλά πώς ξεκίνησε αυτή η παράδοση των φαρσών και των ψεύτικων ιστοριών;
Από τους Κέλτες μέχρι τη Γαλλία του 16ου αιώνα
Μια θεωρία λέει ότι όλα ξεκίνησαν από τους Κέλτες, που ήταν δεινοί ψαράδες. Η περίοδος του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου, αλλά τα ψάρια εκείνη την εποχή δεν τσιμπούσαν εύκολα. Έτσι, για να μην φαίνονται… αποτυχημένοι, έλεγαν ψέματα για την ψαριά τους. Σιγά-σιγά, το ψέμα έγινε έθιμο!
Μια άλλη εκδοχή μας μεταφέρει στη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Όταν όμως ο Κάρολος Θ’ αποφάσισε ότι το νέο έτος θα ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου, κάποιοι αντιδραστικοί δεν το δέχτηκαν και συνέχισαν να γιορτάζουν την παλιά τους Πρωτοχρονιά. Οι υπόλοιποι, για να τους τρολάρουν, τους έστελναν ψεύτικα δώρα και προσκλήσεις για ανύπαρκτα πάρτι. Και κάπως έτσι, γεννήθηκε η συνήθεια της πρωταπριλιάτικης φάρσας!
Η Πρωταπριλιά στην Ελλάδα
Φυσικά, το έθιμο δεν άργησε να φτάσει και σε εμάς, αποκτώντας ελληνικό twist. Τα ψέματα λέγονται πάντα με fun διάθεση, αλλά σε κάποιες περιοχές θεωρούν ότι αν ξεγελάσεις κάποιον, θα έχεις τύχη όλη τη χρονιά. Άλλοι πιστεύουν ότι ο «ψεύτης» θα έχει καλή σοδειά στα χωράφια του, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς έχει… μαγικές θεραπευτικές ιδιότητες!
Σύμφωνα με λαογράφους, η παράδοση της πρωταπριλιάτικης ψευδολογίας ξεκίνησε ως ένας τρόπος να «ξεγελάσουμε» τις κακές δυνάμεις και να προσελκύσουμε την καλή τύχη. Άλλο που δεν θέλαμε, δηλαδή, για να βρούμε δικαιολογία να πειράξουμε τους φίλους μας!
Οπότε, σήμερα αν πέσεις θύμα κάποιου επικού ψέματος… μην παρεξηγηθείς! Απλώς μπες στο παιχνίδι και ετοιμάσου για την εκδίκησή σου του χρόνου! 😜