Πώς κοιμούνται οι αστροναύτες; Η διαστημική ζωή στον ύπνο

POP UP TEAM
/
17 Ιουνίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Η έλλειψη βαρύτητας κάνει τα πράγματα για εκείνους διαφορετικά

Ο Chris Hadfield μάς εξηγεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον τρόπο που κοιμούνται οι αστροναύτες στο διάστημα.

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα πράγματα χρειάζεται να κάνει διαφορετικά ένας αστροναύτης όταν βρίσκεται στο διάστημα; Λόγω της έλλειψης βαρύτητας, είναι αναγκασμένος να κάνει με διαφορετικό τρόπο και τα πιο απλά φαινομενικά πράγματα, όπως να τρώει, να πίνει νερό και να κινείται μέσα στον χώρο.  

Ο ύπνος είναι ακόμα ένα κομμάτι της διαστημικής ζωής τους που δεν γίνεται με τον τρόπο που ξέρουμε. Σε περίπτωση που φαντάζεστε φουτουριστικά κρεβάτια ή απλές κουκέτες, τότε σάς έχουν ξεγελάσει οι sci-fi χολιγουντιανές ταινίες. Ο Καναδός αστροναύτης Chris Hadfield μάς αποκαλύπτει τον πραγματικό τρόπο με ένα βίντεο απευθείας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.  

Στον σταθμό υπάρχουν συνολικά έξι θάλαμοι ύπνου, μέσα στους οποίους το μόνο που υπάρχει είναι ένα sleeping bag. Σάς ακούγεται άβολο; Κι όμως, σύμφωνα με τον αστροναύτη δεν είναι, αφού εξηγεί: «Ίσως σκέφτεστε πως είναι άβολο να μην έχεις στρώμα και μαξιλάρι, αλλά χωρίς βαρύτητα δεν χρειάζεσαι κάτι να σε στηρίζει. Μπορείς απλά να χαλαρώσεις ολοκληρωτικά και δεν χρειάζεσαι καν μαξιλάρι στο διάστημα, δεν χρειάζεται να στηρίζεις ψηλά το κεφάλι σου. Οπότε μπορείς να χαλαρώσεις κάθε μυ του σώματός σου, με τα χέρια σου να αιωρούνται μπροστά σου και το κεφάλι σου να γέρνει μπροστά». 

Μπορεί ο ύπνος στο διάστημα να είναι μία χαλαρωτική για το σώμα εμπειρία, αλλά έχει και προβλήματα. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ρυθμισμένος, έτσι ώστε να βιώνει μέρες 24 ωρών. Ωστόσο, εντός μίας γήινης μέρας, στο διάστημα ο ήλιος μπορεί να δύσει και ανατείλει μέχρι και 16 φορές, γεγονός που ανατρέπει τους φυσικούς ρυθμούς του σώματος. Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι αστροναύτες έχουν ένα ακριβές πρόγραμμα, μέσα από το οποίο οι δραστηριότητές τους οργανώνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προσομοιώνουν ένα γήινο 24ωρο.  

 

Με πληροφορίες από Athens voice

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved