Ποιο είναι το υγιές μαύρισμα; Τι πρέπει να προσέχουμε

POP UP TEAM
/
26 Ιουλίου, 2021

Είναι καιρός το body positivity movement εκτός από διαφορετικά σώματα να προβάλλει και διαφορετικά χρώματα.

Το «υγιές μαύρισμα» είναι μια οξύμωρη φράση. Κάθε φορά που η επιδερμίδα μαυρίζει, το DNA των κυττάρων μας έχει υποστεί βλάβη.

Το καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά, η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο και οι πρώτες εξορμήσεις σε παραλίες έχουν αρχίσει. Στην κουλτούρα μας, social media, διαφημίσεις, τηλεόραση, η εικόνα της ηλιοκαμένης επιδερμίδας προβάλλεται συνεχώς. Το αποτέλεσμα της υπερπροβολής αυτής είναι να θεωρείται υγιής η μαυρισμένη επιδερμίδα και «ασθενικό» το χρώμα κάποιου που δεν έχει εκτεθεί στον ήλιο. Όλα αυτά ξεκίνησαν μετά από μία ηλιοκαμένη εμφάνιση της Κοκό Σανέλ στη Γαλλική Ριβιέρα, όταν το μαύρισμα έγινε συνώνυμο της καλοπέρασης, της ανεμελιάς στον ήλιο και της υψηλής κοινωνικής τάξης.

Πολλοί πριν βγουν στην παραλία επισκέπτονται το σολάριουμ της περιοχής τους ή χρησιμοποιούν συσκευές μαυρίσματος σε κομμωτήρια, σπα ή γυμναστήρια. Το μαύρισμα αυτό δεν είναι υγιές. Η χρήση σολάριουμ έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση μελανώματος και άλλων δερματικών καρκίνων (πλακώδες και βασικοκυτταρικό καρκίνωμα), φωτογήρανση και πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι η ματαιοδοξία ενός μήνα διακοπών και η επιθυμία μιας «ωραίας» εμφάνισης στο νησί, μας ασχημαίνει και μας γερνάει πρόωρα.

Κάποιοι θα βγουν στο μπαλκόνι τους, στην πισίνα ή θα επισκεφτούν τις παραλίες για να αποκτήσουν μαύρισμα χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας. Πολύ λανθασμένα υπάρχει η πεποίθηση ότι ένα πρώτο βασικό μαύρισμα θα σε προστατεύσει από τη βλάβη του ήλιου. Οι επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου, UVB και UVA, προκαλούν εγκαύματα, αυξημένη επίπτωση καρκίνου και φωτογήρανση. Τα προϊόντα που διαφημίζονται ως αντηλιακά για μαύρισμα μπορεί να προστατεύουν από το έγκαυμα αλλά όχι από τη φωτογήρανση, καθώς δημιουργούν ψευδή αίσθηση ασφάλειας και καθυσηχάζουν κάποιον να κάθεται περισσότερη ώρα στον ήλιο.

Το «υγιές μαύρισμα» επομένως είναι μια φράση οξύμωρη, κάθε φορά που η επιδερμίδα μαυρίζει το DNA των κυττάρων μας έχει υποστεί βλάβη. Το κυνήγι και η μανία για μαυρισμένη επιδερμίδα πρέπει να αντικατασταθεί από μια φροντίδα και προσπάθεια διατήρησης του φυσικού χρώματος.

Αυτό θα γίνει με σωστή εκπαίδευση από τη μικρή ηλικία για τους κινδύνους του ήλιου. Απαραίτητη είναι η σωστή χρήση αρκετής ποσότητας αντηλιακού ευρέους φάσματος, spf>30, με εφαρμογή κάθε 2 ώρες, αποφυγή του ήλιου και παραμονή σε σκιερό μέρος. Είναι καιρός το body positivity movement εκτός από διαφορετικά σώματα να προβάλλει και διαφορετικά χρώματα, να αγαπήσουμε τον εαυτό μας χωρίς όρους!

 

Με πληροφορίες από Look mag

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved