Για πάντα singles λοιπόν;
Μια νέα έρευνα του Michigan State University ερευνά το κατά πόσον η ευτυχία συσχετίζεται με τις σταθερές σχέσεις και τον γάμο.
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως οι παντρεμένοι, εκτός από ψυχή, έχουν μια πιο ευτυχισμένη σε γενικές γραμμές ζωή σε σχέση με τους ελεύθερους. Αυτό υποστήριζαν οι διάφορες επιστημονικές έρευνες: λιγότερο στρες για όλους, καλύτερη ψυχική υγεία για τις γυναίκες, καλύτερη σωματική υγεία για τους άνδρες, περιορισμένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου αλλά και εμφάνισης άνοιας.
Μια νέα μελέτη ωστόσο δείχνει ότι η δέσμευση δεν συνδέεται με τη διά βίου ευτυχία και ευημερία.
Ερευνητές του Michigan State University (MSU) διεξήγαγαν μία από τις πρώτες μελέτες του είδους για να ποσοτικοποιήσουν την ευτυχία των παντρεμένων, των διαζευγμένων και των ανύπαντρων και να μετρήσουν αν και κατά πόσο η αγάπη και ο γάμος έπαιξαν ρόλο στην κατάκτησή της.
Η μελέτη έθεσε στο μικροσκόπιο τις σχέσεις 7532 ατόμων. Οι συμμετέχοντας διακρίθηκαν σε τρεις ομάδες. Το 79% πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο πλαίσιο ενός γάμου. Το 8% δεν παντρεύτηκε ποτέ ή έζησε για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς σταθερή σχέση. Τέλος, το 13% είχε μια περιπετειώδη ζωή με διαζύγια, πέραν του ενός γάμους, χηρεία.
Με στόχο να αξιολογηθεί η συνολική ευτυχία ενός ανθρώπου και να απαντηθεί το βασικό ερώτημα «Ποιος ήταν πιο ευτυχισμένος ως το τέλος της ζωής του;», οι ερευνητές έθεσαν διάφορες ερωτήσεις. Πρέπει οι άνθρωποι να είναι σε σχέση για να είναι ευτυχισμένοι; Το να ζεις μόνος σου σε όλη σου τη ζωή μεταφράζεται σε δυστυχία; Τι θα λέγατε αν ήσασταν παντρεμένοι σε κάποια στιγμή, αλλά ο γάμος δεν λειτούργησε;
Οι απαντήσεις που δόθηκαν αποδεικνύουν ότι το να ποντάρεις την ευτυχία σου σε έναν γάμο, δεν είναι ένα εύκολο στοίχημα που κερδίζεται στα σίγουρα.
Μία από τις συγγραφείς της έρευνας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Νιώσαμε έκπληξη όταν διαπιστώσαμε πως η διά βίου singles και εκείνοι με το πλούσιο ιστορικό σχέσεων δεν διέφεραν στο πόσο χαρούμενοι ήταν. Αυτό υποδηλώνει ότι εκείνοι που έχουν αγαπήσει κι έχουν χάσει στη συνέχεια τον έρωτά τους είναι εξίσου χαρούμενοι προς το τέλος της ζωής με εκείνους που δεν αγάπησαν ποτέ».
Οι παντρεμένοι έδειξαν ελαφρώς πιο ευτυχισμένοι, αλλά στα όρια του στατιστικού λάθους. Συγκεκριμένα, αξιολόγησαν την ευτυχία τους με 4 στα 5, ενώ οι ελεύθεροι με 3,82 και οι «περιπετειώδεις» με 3,7.
«Οι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν τη δυστυχία στη σχέση τους, ενώ οι singles παίρνουν χαρά και από άλλες πραμέτρους της ζωής τους, όπως η φιλία, τα χόμπι και η δουλειά τους», διευκρινίζουν οι μελετητές. «Συμπερασματικά, αν ο στόχος μας είναι να βρούμε την ευτυχία, είναι κάπως ανόητο να επενδύουμε τόσο πολύ στο να βρούμε ταίρι».
Επίσης, επισημαίνουν πως αν ένα άτομο δεν είναι χαρούμενο εξαρχής, ο γάμος δεν θα βελτιώσει δραματικά την κατάστασή του. Όπως και το αντίθετο. «Εάν μπορείς να νιώθεις ευτυχισμένος και πλήρης ως single, πιθανότατα θα διατηρήσεις την ευτυχία σου είτε υπάρχει βέρα στο δάκτυλο είτε όχι».