H Γκουίνεθ Πάλτρου και ο Μπραντ Φάλτσακ, η Κάλεϊ Κουόκο και ο Καρλ Κουκ είναι ανάμεσα στα επώνυμα ζευγάρια που έχουν εφαρμόσει το μακριά κι αγαπημένοι, ζώντας κάθε σύντροφος σε διαφορετικό σπίτι. Για τους περισσότερους από εμάς δεν υφίσταται καν αυτή η επιλογή – και αν υφίστατο, πιθανότατα δεν θα το θέλαμε κιόλας – αλλά μπορούμε να κρατήσουμε κάτι θετικό: ότι η απόσταση ωφελεί το ζευγάρι, αν και υπό προϋποθέσεις. Μπορούμε δηλαδή να εφαρμόσουμε, εφόσον το επιτρέπει η διαρρύθμιση του σπιτιού μας, την πρακτική που αποκαλείται «διαζύγιο στον ύπνο».
Συγκεκριμένα, κάποιοι ειδικοί συμβουλεύουν να κοιμόμαστε σε διαφορετικό κρεβάτι από τον σύντροφό μας, ακόμα και αν συγκατοικούμε. Μια γερμανική μελέτη του 2016 έχει δείξει ότι οι διαταραχές ύπνου συνδέονται στενά με τα προβλήματα σχέσης, οπότε ο Δρ Σέλμπι Χάρις, συγγραφέας του βιβλίου «The Woman’s Guide To Overcoming Insomnia» («Γυναικείος οδηγός για να ξεπεράσετε την αϋπνία») συμβουλεύει τα εξής: «Αν κάποιος δεν κοιμάται καλά μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και στους δύο. Όταν μας αποσπά ό,τι κάνει ο άλλος στο κρεβάτι, για παράδειγμα το ροχαλητό του, αυτό μπορεί να διακόπτει τον ύπνο μας».
«Αν κάποιος δεν κοιμάται καλά μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και στους δύο»
Σε κάποια ζευγάρια, ο σύντροφος που ενοχλείται από το ροχαλητό του αγαπημένου του, τα πιο δύσκολα βράδια, απλά, μετακομίζει προσωρινά στον καναπέ. Σε άλλα, όμως, όπου το πρόβλημα είναι καθημερινό, η μετακόμιση σε άλλο δωμάτιο γίνεται μόνιμη. Στη δεύτερη περίπτωση, ωστόσο, είναι σημαντικό να προηγηθεί μια συζήτηση, ώστε να καταλάβουν και τα δύο μέρη τους λόγους του «διαζυγίου».
Σύμφωνοι, η σωματική επαφή στον ύπνο ανεβάζει τα επίπεδα της οξυτοκίνης, της ορμόνης που ενισχύει την οικειότητα. Αλλά ακόμα και αν χωρίσουν οι νυχτερινοί δρόμοι μας, ίσως μπορούμε να κατακτήσουμε αυτή την οικειότητα με άλλους τρόπους. «Η απόσταση ωθεί τα ζευγάρια που κοιμούνται χωριστά να μιλήσουν πιο ανοιχτά για τη σχέση τους» πιστεύει ο Δρ. Χάρις.
«Τον πρώτο καιρό που κοιμόμασταν χώρια, μας έλειπε η οικειότητα του να μοιραζόμαστε ένα κρεβάτι» παραδέχεται η Τζένιφερ Άνταμς, συγγραφέας του βιβλίου «Sleeping Apart Not Falling Apart», προσθέτοντας τα εξής: «Ωστόσο, ήμασταν τόσο χαρούμενοι που κοιμόμασταν καλά (κάτι εξαιρετικά σημαντικό και για τους δυο μας) που μπορέσαμε να διαχειριστούμε το αίσθημα απώλειας. Απολαμβάνουμε τις σπάνιες φορές που μοιραζόμαστε ένα κρεβάτι, καθώς είναι ωραίο να κοιμάσαι και να ξυπνάς πλάι στον άνθρωπο που αγαπάς».
Με πληροφορίες από Womantoc