Ένώ η μάσκα έγινε υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, στο διαδίκτυο συνεχίζουν να κυκλοφορούν θεωρίες για τους υποτιθέμενους κινδύνους της. Τη δική της απάντηση δίνει μια έμπειρη οδοντίατρος, που φοράει μάσκα καθημερινά, για πολλές ώρες, εδώ και δεκαετίες. Η ανάρτηση της Elena Milioti στο Facebook έγινε viral και αξίζει να τη διαβάσουμε:

«Έχω απελπιστεί πραγματικά να διαβάζω ανυπόστατες, βλακώδεις αντιεπιστημονικές παπάντζες για τις μάσκες.

»Όπως πολλοί γνωρίζετε είμαι οδοντίατρος. Μάχιμη οδοντίατρος για 25 χρόνια τώρα. Πάει να πει φορώ καθημερινά μάσκα χειρουργική για αρκετές ώρες (τουλάχιστον 45 λεπτά ανά συνεδρία για αρκετά ραντεβού καθημερινά.)

»Τους τελευταίους 5 μήνες φορώ, όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί μου παγκοσμίως, δύο μάσκες, μια υψηλής αναπνευστικής προστασίας από κάτω, και μια χειρουργική από πάνω για πάρα πολλές ώρες την ημέρα. Έχει τύχει μέρες να φοράω και 10 ώρες συνεχόμενα τις μάσκες (με διάλειμμα μισής ώρας μόνο για φαγητό και νερό) γιατί οι οδηγίες είναι να μη βγάζουμε τις μάσκες στα ιατρεία μας, ούτε ανάμεσα στα ραντεβού, λόγω του αερολύμματος που παράγεται στη δουλειά μας.

»Έχω άσθμα από φοιτήτρια ακόμη και είμαι σε ανοσοκαταστολή τα τελευταία χρόνια λόγω άλλου ζητήματος υγείας που προέκυψε.

»Δεν είχα ποτέ μου δύσπνοια φορώντας τη/τις μάσκες μου.

»Δεν παθαίνω συχνά λοιμώξεις αναπνευστικού (2 φορές τα τελευταία 25 χρόνια). Ίσα ίσα που η μάσκα (respirator) με προστατεύει ακριβώς γιατί είμαι σε ανοσοκαταστολή.

»Δεν έχω υποξία όταν φορώ μάσκα (έχω οξύμετρο λόγω του άσθματος και το έχω ελέγξει).

»Η μάσκα δεν ρίχνει το οξυγόνο στο αίμα, η μάσκα δεν προκαλεί δύσπνοια, η μάσκα δεν ρίχνει το ανοσοποιητικό. Αν ίσχυαν αυτά εγώ θα έπρεπε να έχω πεθάνει. Αφήστε που θα απαγορευόταν να φορώ μάσκα και να εργάζομαι.

«Η μάσκα δεν ρίχνει το οξυγόνο στο αίμα, η μάσκα δεν προκαλεί δύσπνοια, η μάσκα δεν ρίχνει το ανοσοποιητικό».

»Η μάσκα φιλτράρει τον αέρα που αναπνέουμε. Δηλαδή αναπνέεις καθαρότερο αέρα αν φοράς μάσκα.

»Υπάρχουν και μάσκες σωματιδίων ως γνωστόν. Δηλαδή που φιλτράρουν τον αέρα από σωματίδια.

»Μην ακούς και μην παρασύρεσαι από ανόητες θεωρίες και συνωμοσιολόγους.

»Η μάσκα αυτή τη στιγμή μπορεί να σώσει τη ζωή σου και των δικών σου ανθρώπων.

»Φορέστε μάσκες. Διαφυλάξτε την υγεία σας. Και των γύρω σας.

»Είναι απολύτως ασφαλές και είναι και απολύτως αναγκαίο».

Δείτε την ανάρτηση:

 

Πηγή: womantoc