Βρετανία: Εμφανίστηκαν μεγάλες μπλε πεταλούδες για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια

POP UP TEAM
/
14 Αυγούστου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Πώς τα βοοειδή και το κόκκινο μυρμήγκι βοήθησαν στην επιστροφή του συγκεκριμένου είδους, που απειλείται με εξαφάνιση!

Μια σπάνια μπλε πεταλούδα επανεμφανίστηκε σε πλαγιά του Cotswold, όπου δεν την είχε δεις κανείς εδώ και 150 χρόνια.

Περίπου 750 πεταλούδες ξεπρόβαλαν στο Rodborough Common του Gloucestershire φέτος το καλοκαίρι, μετά την απελευθέρωση από 1.100 κάμπιες πέρυσι το φθινόπωρο, κατόπιν μιας πενταετούς πρωτοβουλίας για τη δημιουργία φυσικού τους περιβάλλοντος.

Η συγκεκριμένη πεταλούδα, που απειλείται με εξαφάνιση, βρίσκεται πλέον να πετά σε μεγαλύτερο αριθμό στη Βρετανία από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τέσσερις δεκαετίες μετά την εξαφάνισή στη χώρα.

Η επιστροφή της στη Βρετανία συνιστά αναμφίβολα την πιο επιτυχημένη επαναφορά εντόμου παγκοσμίως, από τότε που κάμπιες ήρθαν για πρώτη φορά από την Σουηδία στο βαν ενός οικολόγου.

Η πολυετής και επίπονη προσπάθεια των καθηγητών Jeremy Thomas και David Simcox οδήγησε στην επιτυχή επανεισαγωγή των πεταλούδων σε τοποθεσίες του Somerset και πιο πρόσφατα του Gloucestershire.

Για να το κάνουν, χρειάστηκε πρώτα να κατανοήσουν τον μοναδικό κύκλο ζωής της, με τις μικροσκοπικές κάμπιες να πέφτουν από το άγριο θυμάρι και να μεταφέρονται υπογείως από το κόκκινο μυρμήγκι, Myrmica sabuleti, που παραπλανάται να πιστεύει ότι η παρασιτική προνύμφη ανήκει στο είδος του.

Τα μυρμήγκια μεταφέρουν τις κάμπιες στις φωλιές τους για να τις προστατεύσουν, ακόμη και τραγουδώντας τους, πριν εκείνες από φυτοφάγες γίνουν σαρκοφάγες, αρχίζοντας να καταβροχθίζουν τα μυρμήγκια στη διάρκεια του χειμώνα μέχρι να μεταμορφωθούν σε νύμφες. Η πεταλούδα αναδύεται από το έδαφος το επόμενο καλοκαίρι.

Αυτό που χρειαζόταν αρχικά ήταν προσωρινά βοσκοτόπια για βοοειδή με απότομη κλίση -όπου συνήθως επιλέγουν να πάνε- σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των θάμνων, για να δημιουργηθούν ιδανικές συνθήκες για το κόκκινο μυρμήγκι. 

Ο David Simcox, ερευνητής οικολόγος και συν-συγγραφέας του σχεδίου, δήλωσε: «Η πεταλούδα χρειάζεται το κόκκινο μυρμήγκι που παίζει κρίσιμο ρόλο στον κύκλο ζωής της. Οι αγελάδες που βοσκούν δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για εκείνες κρατώντας χαμηλό το γρασίδι ώστε το φως του ήλιου να φτάνει στο έδαφος και να το ζεσταίνει, φτιάχνοντας κατάλληλο περιβάλλον για τα μυρμήγκια, που είναι ψυχρόαιμα οπότε χρειάζονται ζέστη προκειμένου να ψάχνουν ενεργά για τροφή στη διάρκεια της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου».

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved