Λευκό ψέμα: Ποιες είναι οι 3 περιπτώσεις όπου το μόνο που πρέπει να πεις είναι η αλήθεια;

POP UP TEAM
/
2 Σεπτεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Ποιες είναι οι τρεις περιπτώσεις όπου το μόνο που πρέπει να πεις είναι η αλήθεια;

Λευκό ψέμα είναι αυτό που συνήθως στα λεξικά εξηγείται ως ένα ψέμα για κάτι μικρό ή ασήμαντο που λέμε σε κάποιον για να μην τον πληγώσουμε. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα λευκά ψέματα είναι πως συχνά πρέπει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε όλο και περισσότερα ψέματα για να καλύψουμε τα ίχνη του αρχικού ψεύδους» επισημαίνει ο ψυχολόγος Devon MacDermott, που ειδικεύεται σε θέματα σχέσεων.

H σωστή στιγμή να πεις ένα λευκό ψέμα
Υπάρχει! Ας πούμε, για λόγους κοινωνικής ευγένειας, ειδικά με ανθρώπους που δε γνωρίζεις καλά. «Χαίρομαι που σε βλέπω! Είμαι μια χαρά. Να τα πούμε…». «Αυτές οι ευγενικές φράσεις συνήθως δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, είναι όμως οι αναμενόμενες σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον και στις καθημερινές μας επαφές με ανθρώπους» εξηγεί ο MacDermott. «Αν δεν τις χρησιμοποιείς, κινδυνεύεις να βρεθείς σε αμηχανία – δεν γίνεσαι ειλικρινής». Μια ακόμα μορφή αποδεκτού – και συνηθισμένου – λευκού ψέματος: «Συγγνώμη που άργησα, είχε τρομερή κίνηση στην Κηφισίας». Εξάλλου, η Κηφισίας έχει σχεδόν πάντα τρομερή κίνηση!

3 περιπτώσεις όπου το μόνο που πρέπει να πεις είναι η αλήθεια
1. Όταν δε θέλεις να πας κάπου
«Εάν δείξεις ότι θέλεις να παρευρεθείς κάπου, αλλά απλά δεν μπορείς, τότε ο συνομιλητής σου θα συνεχίσει να σε ρωτάει κι εσύ θα πρέπει να σκέφτεσαι καινούριες δικαιολογίες» αναφέρει ο MacDermott. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να είσαι σαφής για τους λόγους που δε θέλεις να πας. Μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσεις θέματα στη σχέση σου με τον άνθρωπο που σε προσκαλεί ή για κάποιον άλλο που θα βρίσκεται εκεί ή αν νιώθεις ότι σε πνίγουν οι υποχρεώσεις σου.

2. Όταν δεν καλύπτονται οι ανάγκες σου
Σε μια σχέση –προσωπική, επαγγελματική, φιλική ή οικογενειακή– θα πρέπει να μπορείς να εκφράσεις τις ανάγκες σου. «Εάν υπάρχει ένα συνεχές παιχνίδι με ψέματα και συγκάλυψη της αλήθειας, τότε το βαθύτερο θέμα δεν είναι η έλλειψη επικοινωνίας. Το θέμα είναι η… μετα-επικοινωνία τους, δηλαδή το ότι δεν μπορούν να διαβάσουν τα μηνύματα που στέλνει ο ένας στον άλλο».

3. Όταν θέλεις να διακόψεις μια σχέση
Ειλικρινά, η αλήθεια είναι η καλύτερη επιλογή, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα είναι επώδυνο. «Αν θέλεις να διακόψεις μια σχέση, το καλύτερο είναι να το πεις» επισημαίνει ο ειδικός. «Δε βοηθάς κανέναν παρατείνοντας την κατάσταση. Και συνήθως είναι πολύ πιο εύκολο να διαχειριστεί κάποιος τα άσχημα νέα απ’ το να αναρωτιέται τι συμβαίνει και να μη νιώθει ασφαλής μέσα στη σχέση του».

 

Tags :

Μοιράσου το ...