Mήπως θεωρείς το κινητό σου τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου που δεν είχες καταλάβει ότι είσαι εθισμένος;
Παρότι ένα κινητό μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στη δουλειά μας, να μας προσφέρει κάθε πιθανή πληροφορία με το πάτημα ενός κουμπιού και να μας παρέχει εκατοντάδες βοηθητικές εφαρμογές, εν τούτοις μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για αρκετά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον. Αυτές είναι οι πιο κακές συνήθειες που αναπτύσσουμε με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και μαζί οι τρόποι που μπορούμε να τις κάνουμε ακίνδυνες, γιατι ο εθισμός στο διαδίκτυο και στο κινητό παραμονεύει…
Κακή συνήθεια: Γράφεις καθώς περπατάς
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, οι άνθρωποι που περπατούν χρησιμοποιώντας το smartphone τους για να γράφουν ή να διαβάζουν τείνουν να βγαίνουν από το δρόμο τους, να πηγαίνουν αργά και ακούσια να αλλάζουν το βήμα και τη στάση του σώματος. «Περπατούν περισσότερο σαν ρομπότ, κλειδώνοντας τα χέρια, τον κορμό και το κεφάλι τους μαζί προκειμένου να κρατήσουν το τηλέφωνο σταθερό μπροστά στα μάτια τους» τονίζει η επικεφαλής της μελέτης, Siobhan Schabrun, Ph.D. ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του δυτικού Σίδνεϊ. «Αυτή η σφιγμένη στάση αυξάνει τις πιθανότητες πτώσης», λέει, «και μπορεί, με τον καιρό, να προκαλέσει πόνους στον αυχένα και τους ώμους». Για να είσαι ασφαλής, εφάρμοσε μια παλιομοδίτικη μέθοδο: κάτσε στην άκρη και γράψε ένα μήνυμα που πρέπει να σταλεί τώρα – ή χρησιμοποίησε ένα hands-free εξάρτημα και ένα πρόγραμμα υπαγόρευσης για να συνθέτεις μηνύματα ενώ περπατάς.
Κακή συνήθεια: Στέλνεις e-mails αργά τη νύχτα
Όταν οι ερευνητές παρακολούθησαν μάνατζερ και εργαζομένους σε μια ποικιλία επαγγελμάτων βρήκαν πως εκείνοι που έλεγχαν τα τηλέφωνά τους μετά τις 9 το βράδυ για επαγγελματικούς λόγους είχαν λιγότερη ενεργητικότητα και όρεξη για δουλειά την επόμενη ημέρα. Η χρήση των smartphones αργά τη νύχτα είναι βλαβερή με δύο τρόπους: όταν σκέφτεσαι τη δουλειά σού δημιουργείται άγχος, ενώ το μπλε φως που εκπέμπεται από τις ψηφιακές συσκευές εμποδίζει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που ευνοεί τον ύπνο. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μην παίρνεις το κινητό σου στην κρεβατοκάμαρα. Κάνε, επίσης, μια συμφωνία με τους συναδέλφους σου να μην μπαίνετε στο σέρβερ ή να μην διαβάζετε τα e-mails σας έπειτα από μια ορισμένη ώρα τη νύχτα, ενώ δώσε ένα σταθερό τηλέφωνο για να επικοινωνούν μαζί σου μόνο σε περίπτωση ανάγκης.
Κακή συνήθεια: Στέλνεις μήνυμα στον αγαπημένο σου για τα πάντα
Σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Brigham Young διαπιστώθηκε ότι η ικανοποίηση των γυναικών από τις σχέσεις τους αυξάνεται μαζί με τον αριθμό των μηνυμάτων που στέλνουν οι αγαπημένοι τους. Όμως, οι άνδρες που στέλνουν μηνύματα στις γυναίκες τους πιο συχνά ανέφεραν το αντίθετο – μικρότερη ικανοποίηση από τη σχέση. Είναι πιθανό οι άνδρες να στέλνουν περισσότερα μηνύματα, αντί να μιλούν προσωπικά, όταν είναι δυστυχισμένοι και προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν ή να χωρίσουν, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης. Τα ζευγάρια που ανταλλάσσουν συχνά μηνύματα σχετικά με τις διαφωνίες τους δίνουν, επίσης, χαμηλότερη βαθμολογία για την ποιότητα της σχέσης. Μάλλον είναι καλύτερο να κρατήσεις τα μηνύματα για πρακτικά θέματα, π.χ., «Μπορείς να φέρεις γάλα γυρίζοντας στο σπίτι;» και για μερικές γλυκές ή σέξι φρασούλες και όχι για σοβαρά θέματα.
Κακή συνήθεια: Βγάζεις φωτογραφίες τα πάντα
Σε πρόσφατη μελέτη βρέθηκε πως οι άνθρωποι που έβγαζαν φωτογραφίες κατά την επίσκεψή τους σε ένα μουσείο ήταν λιγότερο ικανοί να ανακαλέσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες συγκριτικά μ’ εκείνους που κοίταξαν τις πληροφορίες χωρίς να φωτογραφήσουν. Όταν μοιράζουμε την προσοχή μας ανάμεσα στον πραγματικό και τον κυβερνο-κόσμο –προσαρμόζουμε τη μηχανή, πατάμε τα κουμπιά–, στερούμαστε των νοητικών μας πηγών. Δεν είναι όμως μόνο οι φωτογραφίες. Σε άλλες έρευνες συμπεραίνεται πως η χρήση των smartphones –είτε για να ψάξουμε κάτι στο Διαδίκτυο, είτε για να τουιτάρουμε για την αγαπημένη μας εκπομπή, είτε για να στείλουμε ένα μήνυμα στη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνάντησης– οδηγεί σε αυτό που αποκαλείται «ψηφιακή άνοια» και μας κάνει να ξεχνάμε λεπτομέρειες που διαφορετικά θα μπορούσαμε να θυμόμαστε, αν κάναμε μια συνειδητή προσπάθεια να τις αποθηκεύσουμε στο μυαλό μας. Πώς, λοιπόν, μπορείς να φυλάξεις τις ιδιαίτερες αναμνήσεις σου; Βγάλε φωτογραφίες, αλλά μην περάσεις όλες σου τις διακοπές πίσω από την κάμερα του κινητού σου. Όταν γυρίσεις, φτιάξε ένα αληθινό άλμπουμ ή βάλε σε κορνίζες μερικές από τις φωτογραφίες για να μπορείς να τις βλέπεις πού και πού. Όταν χρειάζεται να απομνημονεύσεις γραπτές ή προφορικές πληροφορίες, μην αφήνεις το τηλέφωνο να σου αποσπά την προσοχή. Συγκεντρώσου σε ένα πράγμα και επανάλαβε από μέσα σου τις λεπτομέρειες. Αυτό θα σε βοηθήσει να συγκρατήσεις ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό.
Κακή συνήθεια: Χρησιμοποιείς το τηλέφωνο επειδή βαριέσαι
Σε πρόσφατη μελέτη σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Κεντ, εκείνοι που περνούσαν πολλές ώρες τη μέρα με τις κινητές τους συσκευές έκαναν σε μεγαλύτερο βαθμό καθιστική ζωή και ήταν λιγότερο σε φόρμα συγκριτικά μ’ εκείνους που ασχολούνταν 90 λεπτά ή λιγότερο με αυτές τις συσκευές. Οι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν, επίσης, πως όταν ένιωθαν ανία, κατέβαζαν εφαρμογές αντί να σηκωθούν και να βρουν κάτι να κάνουν. Σου θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Άρχισε να παρατηρείς πώς η χρήση του smartphone επηρεάζει τα επίπεδα της καθημερινής σου δραστηριότητας. Για να μη σε απορροφά το τηλέφωνο, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν να θέσεις ημερήσια όρια στο πότε και πώς χρησιμοποιείς (ή δε χρησιμοποιείς) το τηλέφωνό σου.
Κακή συνήθεια: Εμπιστεύεσαι τις εφαρμογές αντί τους ειδικούς
Μελέτες δείχνουν πως πολλές επιλογές για απώλεια βάρους και διακοπή του καπνίσματος δεν έχουν την απαραίτητη επιστημονικότητα για να βοηθήσουν πραγματικά τους χρήστες να επιτύχουν τους στόχους τους. Στο μεταξύ, δερματολόγοι στο Πανεπιστήμιο ΝorthWestern έχουν ταχθεί κατά της χρήσης των προγραμμάτων των smartphones των οποίων οι δημιουργοί ισχυρίζονται πως αναγνωρίζουν καρκινικές ελιές στο δέρμα σου. Σύμφωνα με μελέτη, τρεις στις τέσσερις τέτοιες εφαρμογές διέγνωσαν λάθος το 30% περιπτώσεων μελανώματος ως ελιά που «δε χρειάζεται ανησυχία». Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως οι on-line πληροφορίες μπορεί να είναι ανακριβείς και πάντα να το ελέγχεις με το γιατρό σου όταν ανησυχείς για κάποια συμπτώματα ή ασθένεια.
Κακή συνήθεια: Είσαι συνέχεια online
Τα κοινωνικά μέσα το κάνουν εύκολο να είσαι συνέχεια σε επαφή με τους φίλους σου, αλλά μπορεί επίσης να σε κρατούν σε κατάσταση συνεχούς προσδοκίας και υπερδιέργερσης που σε αναγκάζει να ελέγχεις συνέχεια το Facebook, το Pinterest και το Instagram για την περίπτωση που κάποιος σου έστειλε μήνυμα ή έκανε like στη δραστηριότητά σου. Η ανάγκη να είσαι συνέχεια συνδεδεμένη επηρεάζει, επίσης, τους κοινωνικούς δεσμούς της αληθινής ζωής. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics αναφέρεται πως οι γονείς που έστελναν μηνύματα ή χρησιμοποιούσαν εφαρμογές μπροστά στα παιδιά τους έδειχναν ενόχληση ή αδιαφορία όταν αυτά προσπαθούσαν να αποσπάσουν την προσοχή τους. Επίσης, σε μελέτη στη Βρετανία, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ζευγάρια και τους ζητήθηκε να συζητήσουν ενώ κάθονταν σε αντικριστές καρέκλες. Τα ζευγάρια που είχε τοποθετηθεί σε ένα διπλανό τους τραπέζι ένα κινητό τηλέφωνο ανέφεραν ότι ένιωσαν λιγότερο στενή επαφή και εμπιστοσύνη συγκριτικά μ’ εκείνα που δεν έβλεπαν τηλέφωνο στο οπτικό τους πεδίο, παρότι οι συσκευές δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.
Με πληροφορίες από shape