Σέβονται τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου; 5 τρόποι για να θέσεις τα όρια σου

POP UP TEAM
/
19 Σεπτεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Ο καθορισμός ορίων στη ζωή μας είναι σημαντικός, γιατί μας κρατά ασφαλείς και βοηθά τις ανάγκες μας να ικανοποιηθούν. Τέτοια όρια είναι σωματικά ή συναισθηματικά και αν παραβιαστούν μπορούν να απορροφήσουν τον χρόνο και την ενέργειά μας.

Μερικοί άνθρωποι στη ζωή μας δεν σέβονται τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, είτε πρόκειται για κάποιον από τη δουλειά, είτε για ένα μέλος της οικογένειας είτε για έναν φίλο ή σύντροφο. 

Επειδή είναι τόσο σημαντικό να έχουμε υγιείς σχέσεις στη ζωή μας, δες μερικά από τα στοιχεία που φανερώνουν ότι κάποιοι μπορεί να ξεπεράσουν τα όριά σου.

Κατηγορείς πάντα τον εαυτό σου όταν τα πράγματα πάνε στραβά

Αυτό είναι συνηθισμένο όταν τα όρια ξεπερνιούνται καθώς αναλαμβάνεις τις ευθύνες των άλλων. Για παράδειγμα, εάν εσύ και η οικογένειά σου διοργανώσετε πάρτι, μπορεί να καταλήξεις να κάνεις τα πάντα μόνη σου. Αν δεν πάει καλά το πάρτι, θα κατηγορήσεις τον εαυτό σου ότι δεν ήσουν αρκετά ικανή.

Αντ ‘αυτού, είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι δεν ήσουν το μόνο άτομο που ήταν υπεύθυνο για το πάρτι και ότι ίσως δεν πήγε καλά γιατί κανείς δεν σε βοήθησε. Μην αναλάβεις τις ευθύνες των άλλων αλλά θέσε τα όρια της συμβολής σου και να εμμείνεις σε αυτήν.

Οι αποφάσεις σου δεν λαμβάνονται υπόψη

Οποιοσδήποτε από έναν σύντροφο έως ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να σε πληγώσει. Για παράδειγμα, ένας φίλος θα μπορούσε να είναι πιεστικός μαζί σου, πιέζοντας σε να κάνεις πράγματα για τα οποία δεν αισθάνεσαι άνετα ή η οικογένειά σου δεν σε ακούει όταν λες «Όχι».

Σε αυτήν την περίπτωση, επικοινώνησε με τους ανθρώπους που σε δυσαρεστούν ότι δεν είσαι ευχαριστημένη. Χρησιμοποίησε φράσεις όπως: «Αυτό δεν λειτουργεί μαζί μου» ή «Είμαι δυσαρεστημένη με αυτό». Αυτό θα σε βοηθήσει να επικοινωνήσεις ήρεμα και να ανακτήσεις τα όριά σου μαζί τους.

Αισθάνεσαι ενοχές γιατί απογοητεύεις ανθρώπους

Αυτό θα μπορούσε να φανεί σε μια περίπτωση όπου για παράδειγμα έχεις προγραμματίσει να βγεις με τις φίλες σου και να αφήσεις τα παιδιά σου σπίτι, αλλά ο σύντροφός σου σε παίρνει συνέχεια τηλέφωνο, λέγοντας σου ότι τα παιδιά σας διαμαρτύρονται ότι τους λείπεις, γεγονός που σε κάνει να αισθάνεσαι ενοχές για το ότι δεν είσαι εκεί.

Αλλά θυμήσου ότι αυτή είναι η βραδιά σου και ο σύντροφός σου έχει την ευθύνη να σε καλύψει για αυτήν τη φορά. Προσδιόρισε σταθερά τα όριά σου, ώστε να μπορείς να εστιάσεις στις δικές σου ευθύνες και ο σύντροφός σου να ασχοληθεί με τις δικές του.

Παρατηρείς ότι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βρεθείς σε μια θέση όπου αμφισβητείς τον εαυτό σου, καθώς το άλλο άτομο μπορεί να φτάσει μέχρι να αρνηθεί τις πράξεις του. Αυτό είναι ένα σημάδι μιας περίπλοκης μορφής κακομεταχείρισης.

Είναι σημαντικό να είσαι σαφής σχετικά με τα όριά σου, ξεκαθαρίζοντας ποια είναι και ξέροντας τι θα συμβεί εάν ξεπεραστούν. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι εάν κάποιος ξεπερνά σκόπιμα τη γραμμή, τότε μπορεί να είναι σπατάλη της ενέργειάς σου. Δεν έχεις υποχρέωση να διορθώσεις τους ανθρώπους επειδή μπορεί να μην θέλουν να αλλάξουν.

Συχνά αισθάνεσαι ενοχλημένη όταν περνάτε χρόνο μαζί

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν αντιβαίνεις στις αξίες και τις επιθυμίες σου, καθώς τα συναισθήματά σου δεν θεωρούνται σημαντικά από άλλους ανθρώπους.

Είναι σημαντικό να καταλάβεις πρώτα γιατί αισθάνεσαι τόσο ενοχλημένη, ώστε να μπορείς να βάλεις τα όρια στη θέση τους λέγοντας πώς αισθάνεσαι. Είναι πάντα σημαντικό να είσαι συνεπής με τα όριά σου, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση σχετικά με το τι είναι και τι δεν είναι εντάξει για εσένα.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved