Πριν λίγο καιρό έφτιαξα ένα σχεδόν 5ωρο online μάθημα με θέμα την παραγωγικότητα και υποστηρίζω μέσα εκεί, πως ένα από τα βασικότερα στοιχεία για να είναι/ γίνει κάποιος παραγωγικός, είναι η ικανότητά του να νικά ξανά και ξανά την αναβλητικότητα. Η αναβλητικότητα έχει πολύ συγκεκριμένους τρόπους που συμβαίνει και για αυτό το λόγο έχει πολύ συγκεκριμένους τρόπους να αντιμετωπίζεται. Στο σημερινό άρθρο θα σας δώσω με λίγα λόγια μία τεχνική η οποία ονομάζεται “Η Τεχνική των 5 Λεπτών”.
Η τεχνική αυτή πρακτικά μας λέει πως είναι πολύ ευκολότερο να κάνεις κάτι για 5 λεπτά παρά για μία ώρα – προφανώς- αλλά αν ξεκινήσεις να το κάνεις μόνο για 5 λεπτά, μπορεί να καταλήξεις να το κάνεις για μία ώρα ή και παραπάνω. Η ιδέα είναι πολύ απλή αλλά παραδόξως και δυσανάλογα αποτελεσματική. Για να μην τα πολυλογούμε η συμβουλή έχει δύο βήματα και είναι τα εξής:
ΒΗΜΑ 1ο: Αν κάτι που έχεις να κάνεις πρόκειται να διαρκέσει λιγότερο από 5 λεπτά, απλά σταμάτα να σκέφτεσαι και κάνε το.
Έκαναν έρευνα παρατηρώντας τον εγκέφαλο ανθρώπων που φοβούνταν τα μαθηματικά* και αυτό που βρήκαν είναι πως όταν αυτοί οι άνθρωποι ανέβαλλαν να κάνουν κάτι που σχετιζόταν με τα μαθηματικά, ενεργοποιούνταν τα κέντρα του εγκεφάλου που συνδέονται με τον πόνο ενώ όταν ξεκινούσαν να το κάνουν τα κέντρα πόνου έσβηναν. Συμπέρασμα στα γρήγορα; Ο πόνος είναι στην αναμονή. Το πόσο άσχημα νοιώθετε όταν έχετε να κάνετε κάτι και το αναβάλλετε, είναι στο maximum επίπεδο όταν είστε στη φάση της αναβλητικότητας ενώ με το που αναλάβετε δράση αρχίζει αμέσως και αποδυναμώνεται. Άρα αν κάτι πρόκειται να διαρκέσει λιγότερο από 5 λεπτά, μην ταλαιπωρείτε άδικα τον εαυτό σας. Κάντε το και τελειώνετε με αυτό.
ΒΗΜΑ 2ο: Αν έχεις να κάνεις κάτι που διαρκεί πάνω από 5 λεπτά, κάνε το για 5 λεπτά μόνο και μετά από αυτό το διάστημα μπορείς να σταματήσεις ή να συνεχίσεις ανάλογα με το πως αισθάνεσαι.
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ξεκινήσεις να κάνεις κάτι. Αν ξεκινήσεις θα καταλάβεις πως ήταν πολύ δυσκολότερο να σκέφτεσαι για αυτό παρά να το κάνεις. Μπορούν οι στόχοι σου να επιτευχθούν μέσα σε 5 λεπτά; Όχι φυσικά, αλλά μπορείς να ξεκινήσεις την επίτευξή τους μέσα σε 5 λεπτά. Ακούγεται υπερβολικά αφελές αλλά είναι έτσι…
Αν θες να γίνεις συγγραφέας ξεκίνα με το να γράφεις 5 γραμμές τη μέρα κάθε μέρα και σιγά-σιγά ανέβασε τον αριθμό των λέξεων.
Αν θες να γίνεις μαραθωνοδρόμος ξεκίνα με το να τρέχεις 5 λεπτά τη μέρα κάθε μέρα και σιγά-σιγά ανέβασε το χρόνο.
Αν θες να γυμνάζεσαι μία ώρα τη μέρα ξεκίνα με 5 λεπτά τη μέρα και δούλεψε από εκεί και πάνω.
Θες να τρως πιο υγιεινά; Ξεκίνα με 2 φρούτα την ημέρα κάθε μέρα (η ίδια τεχνική των 5 λεπτών είναι πάλι) και άρχισε να ανεβάζεις την ποσότητα σιγά-σιγά.
Δεν υπάρχει τίποτα στη ζωή που να μην μπορούμε να ξεκινήσουμε να το προσεγγίζουμε χρησιμοποιώντας την παραπάνω τεχνική. Το κόλπο είναι να ξεκινήσεις ταπεινά, μετριοπαθώς και με έναν τρόπο που μοιάζει γελοίος. Αν το κάνεις και είσαι συνεπής σε αυτό, τότε μπορείς να περιμένεις τον ερχομό θαυμάτων στη ζωή σου. Το μυστικό είναι να ξεκινήσεις. Πάντα το μυστικό ήταν να ξεκινήσεις και τα υπόλοιπα ακολουθούν. Οπότε την επόμενη φορά που θα συλλάβετε τον εαυτό σας να είναι αναβλητικός, θυμηθείτε αυτό: “Για πέντε λεπτάκια μόνο και μετά σταματώ. Μόνο 5 λεπτάκια…”
Δοκιμάστε το και πείτε μου αν λειτούργησε για εσάς.
Εις το επανιδείν.
———
*Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την έρευνα αυτήν, ανατρέξτε στο υπέροχο βιβλίο της Barbara Oakley με τίτλο “A Mind for Numbers: How to Excel at Math and Science (Even If You Flunked Algebra)”.
Πηγή: epixeiro.gr