Συγκατοίκηση στα ζευγάρια: Εγώ κάνω διατροφή, ενώ εκείνος τρώει και πίνει χωρίς έλεγχο

POP UP TEAM
/
17 Οκτωβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Εσύ έχασες κιλά, γυμνάζεσαι και νιώθεις πιο καλά από ποτέ. Εκείνος πάλι, όχι. Αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα μεταξύ σας. Να πώς θα χειριστείς αυτή την περίπλοκη κατάσταση για να βγει η σχέση σας πιο δυνατή και εσείς πιο χαρούμενοι.

Σε έναν ιδανικό κόσμο όταν χάνεις μερικά κιλά νιώθεις υπέροχα και ο σύντροφός σου σε ερωτεύεται ξανά από την αρχή. Στην πραγματικότητα αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι πολύ διαφορετικό: αν το έτερον ήμισυ εξακολουθεί να τρώει και να πίνει χωρίς έλεγχο και να έχει μήνες να πατήσει στο γυμναστήριο, η σχέση αρχίζει να απειλείται από τον «πόλεμο» ανάμεσα στο νέο, πιο υγιεινό τρόπο ζωής σου και στον δικό του.

Τα προβλήματα στη σχέση όταν ο ένας από τους συντρόφους χάνει βάρος και ο άλλος κολλάει στις κακές συνήθειες είναι πολύ πιο συχνά απ’ όσο συνειδητοποιούμε, διαπιστώνουν ερευνητές. Για την ακρίβεια, σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας το 2014 βρέθηκε πως πολλά ζευγάρια βιώνουν αρνητικές συνέπειες όταν ο ένας από τους συντρόφους χάσει τουλάχιστον 15 κιλά, συμπεριλαμβανομένων διαφωνιών για το φαγητό, γκρίνιας για τη δίαιτα και την άσκηση και ενόχλησης για το χρόνο που ασχολείται ο ένας με τη διατροφή και τη γυμναστική του.

«Κάθε σχέση είναι ένα κλειστό σύστημα» εξηγεί η Lynsey Kluever Romo, PhD, επίκ. καθηγήτρια Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, που συνυπογράφει τη μελέτη. «Έχουμε ένα συγκεκριμένο τρόπο αντίληψης για το πώς θα είναι τα πράγματα. Όταν ένα στοιχείο αλλάζει, τα βγάζει όλα εκτός προγράμματος και μπορεί να δημιουργήσει συγκρούσεις». Φυσικά, τα ζευγάρια οφείλουν να αντιμετωπίζουν τις μεταβολές, όπως μια αλλαγή σπιτιού ή μια αλλαγή στη δουλειά, κάνοντας συμβιβασμούς.

Η μείωση βάρους είναι απλώς ακόμα ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Διάβασε μερικές ιδέες που μπορούν να κάνουν τα πράγματα να λειτουργήσουν με το σύντροφό σου χωρίς να θυσιάσεις τον καινούριο τρόπο ζωής που έχεις επιλέξει.

Πες τα πράγματα όπως είναι
Βεβαιώσου ότι ο σύντροφός σου καταλαβαίνει γιατί έχασες βάρος. Μπορεί κατά βάθος να ανησυχεί πως είσαι έτοιμη να τον αφήσεις για κάποιον άλλο τώρα που είσαι πιο αδύνατη και πιο όμορφη. Ξεκαθάρισέ του πως οι νέες σου συνήθειες έχουν να κάνουν με την υγεία σου και όχι με τη δυσαρέσκειά σου για τη σχέση σας. «Έχασες τα κιλά για να γίνεις πιο υγιής, να νιώθεις καλά και να ζήσεις περισσότερο και αυτοί είναι πολύ σημαντικοί λόγοι» σχολιάζει η ψυχολόγος Αθανασία Σκαρβελάκη.

Μη χάνεις το στόχο
Θα σου άρεσε να πηγαίνεις μαζί με το σύντροφό σου στο γυμναστήριο, όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν δεν το επιθυμεί ο ίδιος. «Το να προσπαθείς να πιέσεις κάποιον προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής δεν έχει ποτέ αποτέλεσμα» επισημαίνει η ειδικός. «Το ξέρει ότι πρέπει να γυμνάζεται και να τρώει λιγότερο. Αν όμως δεν αποφασίσει ο ίδιος να το κάνει, δε θα το κάνει». Το καλύτερο για εσένα είναι να τον αποδεχτείς όπως είναι και να συγκεντρωθείς στους δικούς σου στόχους. Με λίγη τύχη, τελικά, θα παρακινηθεί από τα δικά σου επιτεύγματα και θα αποφασίσει να σε ακολουθήσει.

Μη νιώθεις απειλή
Πάλι έφερε παγωτό στο σπίτι. Μπορεί να σου φαίνεται πως προσπαθεί να σε βάλει σε πειρασμό, στην πραγματικότητα όμως το πιθανότερο είναι να μην έχει κάποιο κρυφό κίνητρο. Εξάλλου, εκείνος δεν κάνει δίαιτα, οπότε δε σκέφτεται προσεκτικά κάθε φαγητό που αγοράζει. Αν δεν το έχει κάνει επίτηδες, αυτή η κατηγορία εκ μέρους σου μπορεί να δυσκολέψει μια ειλικρινή συζήτηση, αφού εκείνος θα έχει μπει σε θέση άμυνας κι εσύ θα αναζητάς αποδείξεις ότι έχεις δίκιο. Προσπάθησε να του προτείνεις φαγητά που μπορείτε να απολαμβάνετε και οι δύο.

Κάνε συμβιβασμούς
Εάν του ζητάς να μη φέρνει τσιπς στο σπίτι, αντιστάθμισέ το αφήνοντας να διαλέξει τι θα φάτε το βράδυ. Θέλει πίτσα; Ωραία. Φρόντισε να είναι υγιεινή η μερίδα σου προσθέτοντας σαλάτα και μη φας πάνω από ένα ή δύο κομμάτια. Αν πει ότι θέλει να πάτε σινεμά, κανένα πρόβλημα. Απλώς πες του ότι θα πας πρώτα για προπόνηση και μετά θα βγείτε.

Πότε ΔΕΝ πρέπει να υποχωρήσεις
«Προκειμένου να αποφύγουμε έναν καβγά, οι γυναίκες μερικές φορές προτιμάμε να κάνουμε στο σύντροφό μας το χατίρι του ώστε να νιώσει καλύτερα» εξηγεί η ψυχολόγος. Αν όμως προσεγγίζεις πάντα έτσι την κατάσταση, αυτό σημαίνει ότι θα τρως τις τηγανητές του πατάτες όταν σου τις προσφέρει ή ότι θα μείνεις μαζί του στο σπίτι για να δείτε έναν αγώνα, ενώ εσύ θα προτιμούσες να βγεις για τρέξιμο και στο τέλος θα τον κατηγορείς γι’ αυτό. Είναι προτιμότερο να σκεφτείς ότι αυτό που θέλεις είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα και πως το να ακολουθείς και τις δικές σου επιθυμίες είναι μέρος της ισορροπίας μιας σχέσης. Προσπάθησε να βρεθεί μια μέση λύση που θα σου επιτρέπει να μείνεις πιστή στις νέες σου συνήθειες – αν πρόκειται για μια λύση που μπορεί να ακολουθήσει και ο σύντροφός σου, ακόμη καλύτερα!

 

Με πληροφορίες από shape- Αθανασία Σκαρβελάκη, ψυχολόγος

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved