Ο δρόμος για την επιτυχία: 8 “συστατικά” για να παίρνεις πάντα αυτό που θες

POP UP TEAM
/
19 Οκτωβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Γιατί κάποιοι καταφέρνουν πάντα να παίρνουν αυτό που θέλουν;

Σύμφωνα με τους Rolling Stones «You can’t always get what you want». Υπάρχουν άνθρωποι όμως -γνωστοί και ως επιτυχημένοι- που καταφέρνουν πάντα να παίρνουν αυτό που θέλουν. Μάθε πώς ακριβώς το κάνουν για να τους μιμηθείς.

Ο Μάθιου Μακόναχι ορίζει κάπως έτσι την επιτυχία «Για μένα επιτυχία είναι να παίρνεις αυτό που θέλεις». Πράγμα το οποίο βέβαια δεν συμβαίνει πάντα ακόμα και για εκείνους που θεωρούνται από όλους επιτυχημένοι. Έρευνες όμως που έχουν γίνει στη διάρκεια των χρόνων δείχνουν ότι οι περισσότεροι επιτυγχάνουν όχι τόσο επειδή έχουν συγκεκριμένα ταλέντα και χαρακτηριστικά, αλλά γιατί κάνουν τις σωστές κινήσεις για να φτάσουν το στόχο τους, τον οποίο ακολουθούν με απληστία και ζήλο είτε αυτός είναι να κόψουν το κάπνισμα, να χάσουν πέντε κιλά, να πάρουν προαγωγή, να αγοράσουν ένα ωραίο σπίτι ή να κάνουν τη σχέση που ονειρεύονται με τον άνθρωπο που θέλουν.

Τα 8 συστατικά της επιτυχίας

1. Συγκεκριμένος στόχος: Σκέψου τι ακριβώς θέλεις να πετύχεις. Το να λες «θέλω να αδυνατίσω» είναι εντελώς διαφορετικό από το «θα χάσω πέντε κιλά». Στην πρώτη περίπτωση ο στόχος είναι αφηρημένος, οπότε και οι κινήσεις σου θα είναι πιο χαλαρές και γενικές (θα τρώω λιγότερο), ενώ στη δεύτερη ξέρεις τι ακριβώς επιζητάς και άρα πρέπει να αποφασίσεις πώς θα το κατακτήσεις – στη συγκεκριμένη περίπτωση ακολουθώντας μια σωστή δίαιτα.

2. Αποφασιστικότητα και απληστία: Το να θέλεις πραγματικά να κερδίσεις είναι το Α και το Ω. Γιατί μόνο τότε δεν θα απογοητευτείς από τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Από την άλλη, η απληστία μπορεί να ανήκει στα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, αλλά έχει και τα καλά της. Γιατί σου δίνει τη θέληση να δεσμευτείς σε μακροχρόνιους στόχους και να επιμείνεις παρά τις δυσκολίες.

3. Κίνητρο: Η νίκη για τη νίκη δεν φτάνει τις περισσότερες φορές, εκτός αν παίζεις μπιρίμπα με τις κολλητές σου – όπου και σε αυτή την περίπτωση ένα στοιχηματάκι θα έχει πέσει στο τραπέζι. Χρειάζεσαι κάτι παραπάνω. Θέλεις προαγωγή γιατί στην καινούργια θέση η δουλειά σου θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον; Θα πάρεις περισσότερα χρήματα που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου; Πρέπει να ξέρεις για ποιο λόγο ακριβώς παλεύεις, γιατί αυτό θα σε κάνει ακόμα πιο αποφασισμένη και επίμονη.

4. Αυτοπεποίθηση: Αν δεν πιστεύεις ότι αξίζεις κάτι, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το πάρεις ποτέ. Και αν δεν πιστεύεις εσύ στον εαυτό σου, δεν θα το κάνει και κανένας άλλος.

5. Δουλειά: Αν είσαι αθλητής, θα πρέπει να προπονείσαι εντατικά για να γίνεις ο καλύτερος. Το ίδιο ισχύει και για άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα η εργασία σου. Το να τελειοποιήσεις τα προσόντα σου και να είσαι πάντα προετοιμασμένος χρειάζεται προσήλωση και προσωπικό κόπο και χρόνο.

6. Θετική σκέψη: Λένε ότι οι απαισιόδοξοι μπορεί στο τέλος να έχουν δίκιο αλλά οι αισιόδοξοι έχουν περάσει καλύτερα στην πορεία. Οι αρνητικές σκέψεις τύπου «δεν θα τα καταφέρω», «δεν είμαι αρκετά καλός/δυνατός/έξυπνος» δεν ταιριάζουν στην ψυχολογία του νικητή. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να ζεις στον κόσμο σου και να μη λαμβάνεις υπ’ όψιν σου την πραγματικότητα. Πρέπει να ξέρεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις.

7. Στρατηγική: Ξέρεις τι θέλεις, αλλά πρέπει να βρεις και το πώς θα το πετύχεις. Φτιάξε ένα πλάνο με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, τα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσεις, τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

8. Οι σωστές ικανότητες: Το θέλεις πολύ, αλλά έχεις τα προσόντα για να το πετύχεις; Π.χ. αν η θέση που κυνηγάς στη δουλειά προϋποθέτει να γνωρίζεις άπταιστα τρεις ξένες γλώσσες και εσύ μιλάς σχολικά αγγλικά, τι πιθανότητες πιστεύεις ότι έχεις να την πάρεις; Πριν θέσεις δηλαδή τους στόχους σου, εξέτασε αν διαθέτεις όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να τον φτάσεις. Αν όχι, φρόντισε να τα αποκτήσεις.

Τα κοινά χαρακτηριστικά των «νικητών» στη ζωή
Οι Mark Thomson, Stewart Emery και Jerry Porras είναι οι συγγραφείς του βιβλίου «Success Built to Last: Creating a Life That Matters» στο οποίο κατέγραψαν τα αποτελέσματα της δεκαετούς έρευνας που έκαναν σε 750 CEO, οι οποίοι θεωρούνται παγκοσμίως επιτυχημένοι και οραματιστές. Κατέληξαν λοιπόν ότι οι «νικητές» αυτής της ζωής έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά και μια κοινή στάση απέναντι στα πράγματα.

Τα πιο σημαντικά εξ αυτών είναι ότι δεν αναζητούν την αποδοχή των άλλων για να επιδιώξουν αυτό που θέλουν, ενεργούν αδιαφορώντας για τις κοινωνικές πιέσεις που δέχονται, δεν κατηγορούν άλλους για τις δικές τους αποτυχίες, φροντίζουν να συνεργάζονται με δυνατούς ανθρώπους και δεν προγραμματίζουν την καριέρα τους, αλλά επικεντρώνονται σε κάθε μικρό στόχο και στο παρόν.

Το πιο εντυπωσιακό από όλα όσα διαπίστωσαν όμως είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν όριζαν την επιτυχία ως την κατάκτηση χρημάτων, δύναμης ή φήμης. Αυτά που πρωτίστως τους ενδιέφεραν είναι η δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά, να δημιουργήσουν κάτι που θα ωφελήσει τους άλλους, να κάνουν δυνατές σχέσεις με τους άλλους και να δώσουν νόημα στη ζωή τους.

Ο αδύναμος κρίκος
Σε αυτό που διαφέρουν οι νικητές από τους losers είναι στον τρόπο που σκέφτονται και αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις.

Οι «χαμένοι» βλέπουν το δρόμο προς το στόχο τους σαν μια ευθεία γραμμή η οποία δεν πρέπει να διακόπτεται από τίποτα, από κανένα εμπόδιο, καμία αποτυχία. Γι’ αυτό και μόλις συναντήσουν ένα πρόβλημα ή μια δυσκολία, απογοητεύονται και τα παρατάνε.

Οι νικητές όμως γνωρίζουν και αποδέχονται ότι η πορεία προς την επιτυχία μπορεί να είναι περιπετειώδης. Και είναι προετοιμασμένοι να αντεπεξέλθουν σε κάθε αναποδιά, να την ξεπεράσουν και να συνεχίσουν. Ξέρουν ότι πρέπει να προσπαθήσεις όσες φορές χρειαστεί για να φτάσεις στο τέρμα της διαδρομής πρώτος.

 

Με πληροφορίες από missbloom

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved