Αυτό είναι το μυστικό ενός πετυχημένου «μαζί»

POP UP TEAM
/
24 Νοεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Το αιώνιο ερώτημα –ίσως πιο αιώνιο κι από εκείνο της δημιουργίας του σύμπαντος– είναι το πώς θα κρατήσεις μια σχέση όσο πιο κοντά στο «για πάντα». Σε μια πλειοψηφία επιφανειακών σχέσεων, τα ζευγάρια που μετρούν χρόνια κοινής –κι ευτυχισμένης– πορείας αντιμετωπίζονται σαν μουσειακά εκθέματα. Μόλις πετύχεις ένα τέτοιο δεν μπορείς φυσικά να συγκρατηθείς. Βροχή οι απορίες. Θα τους βρεις να περπατάνε δίπλα-δίπλα και θα νιώσεις αυτήν την ειλικρίνεια των συναισθημάτων τους. Δε θ’ αντέξεις. Θα τους σταματήσεις και θα ρωτήσεις…

Τι είναι αυτό που κρατάει τα ζευγάρια σαν κι εσάς μαζί;

Για μένα τούτη ‘δω η γυναίκα είναι ο άνθρωπός μου. Μπορεί να τσακωνόμαστε. Πολύ! Όσο περνάνε τα χρόνια, όλο και περισσότερο. Αλλά αυτό δεν επηρεάζει την αγάπη μας, τα συναισθήματα είναι ίδια. Τσακωνόμαστε γιατί αγαπιόμαστε! Πώς να το πω, δε μου κολλάει ύπνος αν δε συμφιλιωθούμε. Κι αν τύχει και κοιμηθούμε μαλωμένοι, το πρωί θα την ξυπνήσω με μία συγνώμη κι ένα τριαντάφυλλο.

Κι αυτό το τριαντάφυλλο, όπως κι ο ζεστός καφές το πρωί, δεν είναι δωροδοκία για να έρθει η συμφιλίωση. Είναι αυτό το μαγικό φίλτρο της ανιδιοτέλειας. Γιατί όταν ο άλλος είναι ο άνθρωπός σου, πραγματικά δε σκέφτεσαι με όρους ανταπόδοσης. Βλέπεις το ανθισμένο τριαντάφυλλο και σκέφτεσαι πόσο τέλειο θα είναι το χαμόγελο που θα προσφέρει στον άνθρωπό σου.

Ποιες συνήθειες δεν παραλείπει ποτέ ένα ευτυχισμένο ζευγάρι;

Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται, γι’ αυτό κι ένα ζευγάρι που θέλει να χτίζει στιγμές μαζί δεν έχει παρά να ξυπνάει αγκαλιά, όπως ακριβώς κοιμήθηκε και το προηγούμενο βράδυ. Η συνέχεια απλή. Επειδή η κούπα σου νιώθει μόνη, φτιάχνεις καφέ για δύο και περιμένεις να ξυπνήσει να τον πιείτε παρέα. Μπορεί να μη γίνεται κάθε μέρα αυτό αλλά σίγουρα με την πρώτη ευκαιρία. Αυτό είναι και το μυστικό. Οι στιγμές που περνάτε μαζί.

Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι πριν γίνετε ζευγάρι στην πιο επίσημη εκδοχή του, φλερτάρατε και βγαίνατε στα κρυφά. Ένα ξαφνικό ραντεβού στο σινεμά ή σε ένα εστιατόριο, ένα ταξίδι έκπληξη ή κι η απλή απόλαυση του να τρώτε κρυφά απ’ τα παιδιά πατατάκια στον καναπέ πίνοντας το κρασί σας είναι συνήθειες που δεν κάνουν βαρετή την καθημερινότητα. Κι αν σ’ αρέσουν τα πιο τολμηρά, άσε ένα σημείωμα στο τραπέζι δίνοντας ραντεβού στις 9 το βράδυ, χτύπα το κουδούνι και πες «Ήρθε το ραντεβού σου». Η συνέχεια κι η ευχαρίστηση που θα προκαλέσεις στον άνθρωπό σου θα σε αποζημιώσει.

Το σεξ υπάρχει σε μια μακροχρόνια σχέση; Αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη διατήρησή της;

Βέβαια, δεν μπορεί από μια ερωτική σχέση να λείπει το σεξ. Αυτά τα ζευγάρια, που επιμένουν να ‘ναι ακόμα μαζί δε θα σου πουν ότι βαρέθηκαν. Γιατί αν όντως είχαν βαρεθεί, θα είχαν φύγει. Μπορεί πουν διάφορα χαριτολογώντας στην παρέα ή από ντροπή μη θεωρηθούν συναισθηματικοί, αλλά στην πραγματικότητα κρατάνε το ίδιο πάθος και την ίδια ένταση που είχαν τον πρώτο καιρό. Μόνο η συχνότητα αλλάζει, αλλά βελτιώνεται πολύ η ποιότητα.

Αν καταφέρεις και σου ανοιχτούν, θα σου πουν ότι έχουν δοκιμάσει τα πάντα. Όσα φαντάζεσαι κι όσα δε θα φανταστείς ποτέ. Ξέρουν ο ένας τον άλλο απόλυτα στο κομμάτι αυτό κι εκεί βρίσκεται το μυστικό τους. Μια σχέση χωρίς το σεξ δε θα ήταν μακροχρόνια. Θα σταματούσε στα διόδια κι η μπάρα για να συνεχίσει τη διαδρομή δε θα ανέβαινε ποτέ.

Η καθημερινή τριβή δε φθείρει τη σχέση; Δεν κουράζει δύο ανθρώπους η ρουτίνα της καθημερινότητας;

Ακριβώς αυτή η καθημερινή τριβή με έναν άνθρωπο είναι το μειονέκτημα που γίνεται πλεονέκτημα. Όλα τα καλά και τα κακά, τα άσχημα, τα εύκολα και τα δύσκολα που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι μαζί και τα ξεπέρασαν είναι η δύναμή τους. Μέσα απ’ αυτά απέκτησαν τη μοναδική ικανότητα που συμβαίνει στα χίλια χρόνια μία φορά∙ να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο χωρίς καν να μιλήσουν και να ξέρουν ο ένας για τον άλλο τι χρειάζεται για να ‘ναι ευτυχισμένος.

Τι δε λησμονεί ποτέ να δείξει ο ένας στον άλλον;

Η απάντηση είναι μία: σεβασμός. Αν ο σεβασμός εμπνέεται, τότε ποιος άλλος θα μπορούσε να αποτελέσει καλύτερη πηγή έμπνευσης απ’ τον σύντροφό σου; Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις, η κατανόηση στα επιθυμίες και τις ελευθερίες του άλλου είναι το βασικό στοιχείο που κάνει μια σχέση ειλικρινή και κυρίως διαχρονική. Η αμοιβαία εκτίμηση κι η αποδοχή οδηγεί τη σχέση στο ζενίθ της. Έμαθαν επίσης ότι για να επιβιώσει πρέπει να λες αλήθειες, αλλά και να μπορείς να τις ακούς. Αν χτίσεις με ψέματα το οικοδόμημά σου θα γκρεμιστεί γρήγορα.

Αν μπορούσε να δώσει μία συμβουλή ένα επιτυχημένο ζευγάρι, ποια θα ήταν αυτή;

Μην αφήσεις ποτέ κανέναν άνθρωπο να σε θεωρήσει δεδομένο και κράτα το μυστήριο γύρω απ’ τη σχέση ζωντανό. Κανένας γάιδαρος δε δέθηκε με το ζόρι και κανένα κέρδος απ’ το τζόκερ που κρατάς στα χέρια σου δε διαρκεί για πάντα αν το ξοδέψεις επιπόλαια. Όλα θέλουν προσπάθεια. Ο άνθρωπος αυτός είναι το παρόν κι ίσως το μέλλον σου. Δε χρειάζεται να ξέρει το παρελθόν σου. Ό,τι κι αν έγινε παλιά, δεν αφορά το τώρα σας. Άσε τον άλλον να χτίσει για σένα μια εικόνα βασισμένη σε όσα γνωρίζει, ζει και βλέπει. Κράτα τη μαγεία του αγνώστου, εκείνου του παράγοντα Χ που θα τον κάνει κάθε μέρα να θέλει να σε μάθει περισσότερο και κάθε βράδυ να ξεπερνάει τα όριά του, μη μπορώντας να σε αποκρυπτογραφήσει ποτέ στο 100% σου. Μην τα δίνεις έτοιμα στο πιάτο και δώσε την ευκαιρία να σε διεκδικεί μέρα με τη μέρα ξανά και ξανά.

Το πιο μεγάλο μυστικό, όμως, αυτών των ανθρώπων είναι ότι σπάνια θα σου μιλήσουν για όλα αυτά. Θα κρύψουν καλά σαν πολύτιμο διαμάντι αυτή τη μυστική συνταγή που τους κρατάει μαζί. Δύσκολα θα παραδεχθούν ότι υπάρχει ακόμα εκείνη η φλόγα. Γιατί ξέρουν καλά ότι την αγάπη όσο την περιφέρεις, της βάζεις ταμπέλα και τη διατυμπανίζεις, την αποχρωματίζεις κάπως. Τη φθείρεις, την κατσιάζεις και τη βάφεις γκρι ενώ η πραγματική της απόχρωση είναι κόκκινη. Η ανάλυση και τα σχόλια τρίτων είναι ορκισμένοι εχθροί αυτών των σχέσεων.

Άλλωστε, δεν υπάρχει ανάγκη να δείξουν ή να πείσουν πως είναι ευτυχισμένοι.

Είναι ερωτευμένοι -κι αυτό τους αρκεί.

 

Κείμενο: Γεράσιμος Βλαχόπουλος- pillowfights

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved