Ένα ζευγάρι από την Κορνουάλη, ο Ντον και η Τζεν Γκάρντνερ, ξεκίνησαν την αποστολή να βοηθήσουν ενεργά τους κοινωνικά ευάλωτους συνανθρώπους τους μέσα από ένα μεγάλο προσωπικό πρότζεκτ: ίδρυσαν την πρώτη ανεξάρτητη τράπεζα τροφίμων στην περιοχή τους, που σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες της Βρετανίας, διαθέτοντας περίπου 14.000 γεύματα το μήνα.
«Κάθε πρωί που ξυπνάω λέω στην προσευχή μου: Σε παρακαλώ, Θεέ μου, βοήθησέ με σήμερα να κάνω τη διαφορά στη ζωή κάποιου. Αυτό είναι όλο» λέει ο Ντον Γκάρντνερ στη συνέντευξή του στο BBC, την οποία μάλιστα έδωσε αμέσως μετά το θάνατο της γυναίκας του, μία μέρα πριν από την κηδεία της, επειδή ξέρει ότι θα το ήθελε εκείνη. «Η κηδεία της είναι αύριο. Το ξέρω ότι η Τζεν θα ήθελε να μιλήσω για τον πόνο, τις στερήσεις, τη διαρκή ανησυχία του “πού θα βρω χρήματα την επόμενη εβδομάδα”. Θέλω να συνεχίσω στη μνήμη της».
«Κάθε πρωί που ξυπνάω λέω στην προσευχή μου: Σε παρακαλώ, Θεέ μου, βοήθησέ με σήμερα να κάνω τη διαφορά στη ζωή κάποιου»
Ο Ντον Γκάρντνερ κατοικεί στο Κάμπορν, μια πρώην πόλη μεταλλωρύχων, που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από ολοένα αυξανόμενα επίπεδα ανεργίας και φτώχειας. «Παρέχουμε γεύματα σε 400-500 οικογένειες της περιοχής ανά μήνα. Έχουμε μπαμπάδες που για να ταΐσουν τα παιδιά τους πρέπει να μείνουν νηστικοί για τρεις μέρες» εξηγεί ο ίδιος. Υπάρχουν οικογένειες, όπως προσθέτει, που τους ζητάνε γεύματα που «δεν χρειάζονται μαγείρεμα», γιατί δεν έχουν ρεύμα να μαγειρέψουν. «Δεν μπορώ να το κάνω όλο αυτό χωρίς τη βοήθεια των 74 εθελοντών μας» διευκρινίζει ο Γκάρντνερ.
Φυσικά, η πανδημία έχει επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση των κατοίκων της πόλης. «Ξέρουμε ότι ο κόσμος θα μπει σε έναν μακροχρόνιο αγώνα τον χειμώνα, πώς θα πληρώσει το γκάζι του; Και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Δεν έχουμε αστείρευτη πηγή χρημάτων, έκανα ό,τι μπορούσα».
Δείτε το ρεπορτάζ του BBC:
Με πληροφορίες από womantoc