Τα γενέθλιά σου δεν είναι μια μέρα που πρέπει να μισείς ή να σε κάνει να δυσανασχετείς. Δεν είναι άλλος ένας χρόνος ως βάρος στην πλάτη σου. Ακόμα και αν δε σου αρέσουν οι ευχές, τα δώρα, οι εκπλήξεις ή η προσοχή που δέχεσαι εκείνη τη μέρα, τα γενέθλιά σου είναι ο καλύτερος λόγος να το γιορτάζεις πραγματικά.

Είναι η καταλληλότερη μέρα για να μηδενίσεις το κοντέρ σου και να επαναπροσδιορίσεις τα θέλω σου και τους στόχους σου. Είναι μια μέρα όπου μπορείς να καταλάβεις και να αφουγκραστείς το περιβάλλον σου και όσους έχεις δίπλα σου. Ποιος σε ξέρει καλά, ποιος είναι απλά μια εικονική επαφή σε κάποιο διαδικτυακό μέσο και ποιος πραγματικά σε θεωρεί ξεχωριστό. Είναι η μέρα που μπορείς να εκμεταλλευτείς στο έπακρον ώστε να θέσεις νέους στόχους, να ξεκαθαρίσεις καταστάσεις και να συγχωρήσεις πρώτα τον εαυτό σου για όσα νομίζεις και ύστερα όσους υπόλοιπους επιθυμείς. Η μέρα των γενεθλίων σου πρέπει να είναι η μέρα σου.

Τα κεράκια στην τούρτα είναι βάρος μόνο αν μέσα σε αυτά τα χρόνια δεν έχεις κάνει καμία πρόοδο, σε κανένα επίπεδο. Και λυπάμαι που το λέω, αλλά αν συμβαίνει κάτι τέτοιο κάθε μέρα θα είναι δύσκολη. Ακόμα κι έτσι όμως να είναι, έχεις εκείνη τη μοναδικά δική σου μέρα για να αναθεωρήσεις. Κάθε χρόνος, δύσκολος, εύκολος, χαρούμενος, προβληματικός, είναι εκεί και είναι η πραγματικότητά σου. Δεν μπορείς να στεναχωριέσαι για όσα δεν μπορείς να αλλάξεις και δεν υπάρχει νόημα στο να στεναχωριέσαι για όσα μπορείς. Ξεκίνα λοιπόν να μετράς τα κεράκια, όχι με τα χρόνια που αντιπροσωπεύουν, αλλά με τις επιτυχίες που μετράς. Και σε όσα περισσεύουν μην κοιτάς αποτυχίες. Κοίτα τις επιτυχίες που θες να πετύχεις στο μέλλον σου.

Η στάση σου είναι αυτή που πρέπει να αλλάξει απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω σου και κυρίως απέναντι στο χρόνο που περνάει. Αν τον θέλεις σύμμαχο μπορείς να τον έχεις. Αν τον θέλεις εχθρό μπορείς να τον κάνεις ανά πάσα ώρα και στιγμή. Κάθε συναίσθημα και κάθε κατάσταση πηγάζει από μέσα σου και σε επηρεάζει στο βαθμό που εσύ το επιτρέπεις. Εσύ κρατάς στα χέρια σου τη δύναμη της θετικότητας ή αντίστοιχα του αρνητισμού. Στα δικά σου μάτια κρύβεται ο τρόπος που θα δεις μια κατάσταση και στο δικό σου στόμα οι λέξεις με τις οποίες θα τη χαρακτηρίσεις. Κάθε χρόνος είναι εκεί για να σε βοηθήσει να κάνεις όσα θέλεις και ονειρεύεσαι. Αν εσύ δεν κάνεις τίποτα για σένα, τότε δε φταίει ο χρόνος. Ο χρόνος σου δίνεται. Το τι θα κάνεις εσύ μαζί του είναι δική σου δουλειά και μόνο.

Είναι πολύ βολικό και εύκολο να κατηγορείς οτιδήποτε άλλο εκτός από εσένα. Να βρίσκεις δικαιολογίες. Όλοι μας το έχουμε κάνει και θα το ξανά κάναμε σε περίπτωση που θα μας βόλευε μια τέτοια κατάσταση. Γιατί όμως μετά παραπονιέσαι για όσα έχεις ή όσα δεν έχεις αλλά θα ήθελες, εκείνη τη μέρα ειδικά; Κάθε μέρα κρύβει μέσα τις και από κάτι όμορφο. Από τη στιγμή που έχουμε καλυμμένες βασικές μας ανάγκες, ενώ άλλοι άνθρωποι μπορεί να πασχίζουν για αυτές με βασικότερο παράδειγμα την υγεία, πρέπει να αντιμετωπίζουμε και την καθημερινότητα με την πιο γλυκιά ματιά.

Για αυτό πριν κατηγορήσεις οτιδήποτε άλλο, πριν ξεκινήσεις και αυτή τη μέρα με στεναχώρια και παράπονα για όσα συμβαίνουν γύρω σου, πάρε μια στιγμή το χρόνο σου. Πάρε μια ανάσα και μηδένισέ τα όλα. Αν θες να αλλάξεις κάτι, άλλαξέ το σήμερα. Αν θες να φύγεις, φύγε τώρα. Χωρίς φόβο, άγχος ή ενοχές. Αρκεί η θέληση για όσα θες να κάνεις. Μπορείς να τα φτιάξεις όλα από το μηδέν. Αρκεί η απόφαση να προσπαθήσεις. Αρκεί ένα βήμα για να σε φέρει πιο κοντά στο δρόμο στον οποίο θες να μπεις. Και αρκεί ένα μόνο κεράκι επιπλέον στην τούρτα σου για να καταφέρεις όσα τόσα χρόνια πάσχιζες να έχεις.

 

Κείμενο: Λίνα Καράτση- pillowfights