Σίδνεϊ: 10 χρονο Ελληνόπουλο βραβεύεται για ιδέα που διασώζει την ελληνική γλώσσα

POP UP TEAM
/
28 Νοεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Ένα δεκάχρονο αγόρι ελληνικής καταγωγής από το Σίδνεϊ είναι ανάμεσα στους επτά νικητές του διαγωνισμού νέων «Westpac Youth Impact Challenge», η κριτική επιτροπή της οποίας συσπείρωσε διευθύνοντες συμβούλους από μεγαθήρια όπως οι Microsoft, Westpac και Singularity U.

O Τζόναθαν Λούκας σκέφτηκε να δημιουργήσει μια κοινότητα ανταλλαγής γνώσεων και δεξιοτήτων ανάμεσα σε ηλικιωμένους και εγγόνια, εμπνευσμένος από τη δική του σχέση με τη γιαγιά του. Όπως είπε, συγκεκριμένα: «Το όνομά μου είναι Τζόναθαν. Γεννήθηκα στην Αυστραλία με ελληνική καταγωγή και περνάω πολύ χρόνο με τους παππούδες μου. Βασικά, έτσι μού ήρθε η ιδέα. Η γιαγιά μου με βοηθάει με τις εργασίες μου στα ελληνικά κι εγώ, ως αντάλλαγμα, τη βοηθάω με την τεχνολογία.

»Μετά, σκέφτηκα, γιατί να μην το κάνουμε αυτό μεγαλύτερο; Έτσι γεννήθηκε η ιδέα μιας κοινότητας ανταλλαγής. Και άλλα παιδιά όπως εγώ μπορούν να προσφέρουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους στους ηλικιωμένους μέσα από κοινότητες. Οι ηλικιωμένοι ως αντάλλαγμα μπορούν να μας διδάξουν τη γλώσσα της κουλτούρας τους.

»Οι ξένες γλώσσες στην Αυστραλία πεθαίνουν. Στο παρελθόν τα ελληνικά ήταν η δεύτερη πιο κοινή γλώσσα και τώρα είναι η ένατη. Οι συνομήλικοί μου δεν μαθαίνουν πια τη γλώσσα των προγόνων τους. Αυτό στεναχωρεί τους παππούδες μας, καθώς δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους και η σχέση μας αποδυναμώνεται».

«Στο παρελθόν τα ελληνικά ήταν η δεύτερη πιο κοινή γλώσσα και τώρα είναι η ένατη. Οι συνομήλικοί μου δεν μαθαίνουν πια τη γλώσσα των προγόνων τους»

Να σημειωθεί ότι η ιδέα του Τζόναθαν ξεχώρισε από τις 85.000 περίπου συμμετοχές που υποβλήθηκαν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Μπορεί το κίνητρό του στην αρχή να ήταν το βραβείο του διαγωνισμού, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, είπε η μητέρα του, Μαρία Ράλλη, αλλά καθώς η ιδέα του εξελισσόταν σε κάτι μεγαλύτερο, το αγόρι άρχισε να ενθουσιάζεται.

Την ημέρα μάλιστα που είχε οριστεί η ακρόαση, ήταν και τα γενέθλια του Τζόναθαν. Αναμφίβολα, πήρε το καλύτερο δώρο, και δικαίως. «Αυτή η εμπειρία τον έχει γεμίσει αυτοπεποίθηση γιατί τα έκανε όλος μόνος του» πρόσθεσε η μητέρα του, Μαρία Ράλλη. «Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι για εκείνον και, κυρίως, η γιαγιά του Χριστίνα!»

Δείτε το βίντεο όπου μιλάει το μικρό, ευρηματικό αγόρι:

 

Με πληροφορίες από womantoc

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved