Τσόκλης:«Ένα μωρό το θεωρούμε άξιο να ζήσει, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι βόδι όρθιο. Εγώ θα έσωζα τον γέροντα»

POP UP TEAM
/
30 Νοεμβρίου, 2020

Αίσθηση έχει προκαλέσει η νέα δήλωση του γνωστού εικαστικού Κώστα Τσόκλη, ο οποίος εμφανίστηκε στην ΕΡΤ, «Art Week» και προχώρησε σε δηλώσεις που σίγουρα θα συζητηθούν.

Το καλοκαίρι η Λένα Αρώνη και η εκπομπή «Art Week» είχαν ως καλεσμένο τον Κώστα Τσόκλη. Ένα νέο tweet έφερε στην επιφάνεια πρόσφατα ένα τουλάχιστον αμφιλεγόμενο απόσπασμά της, όπου ο διακεκριμένος Έλληνας εικαστικός εκφράζει τη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν, σε άλλες χώρες, ποιον θα αφήσουν να ζήσει και ποιον να πεθάνει στο πρώτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Όπως είπε, συγκεκριμένα: «Έχω ένα είδος απογοήτευσης και θυμού για το πώς φέρθηκε η κοινωνία στις διαφορετικές ηλικίες. Δηλαδή ένα μικρό παιδί το θεωρούμε άξιο να ζήσει, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι βόδι όρθιο ή κάποιος άνθρωπος με αξία. Ένας γέροντας ξέρουμε πια τι ψάρια έπιασε στη ζωή. Εγώ αν είναι να σώσω έναν άνθρωπο στην ηλικία μου, που δεν τα έχει χάσει, παρά ένα παιδί, θα έσωζα τον γέροντα. Γιατί να το ρισκάρω με το παιδί; Ο άλλος είναι μια πραγματική αξία, αναγνωρισμένη. Με ενοχλεί και αυτό, οι νέοι αναλαμβάνουν να με προφυλάξουν. Αν υπάρχει ένας νέος πιο έξυπνος από εμένα, πιο δημιουργικός στην κοινωνία, να με προφυλάξει. Αν όχι, να τον προφυλάξω εγώ».

Ο δημιουργός συνέχισε λέγοντας: «Δεν θέλω βεβαίως αυτό που έγινε στη Γαλλία, που άφηναν τους γέροντες και πέθαιναν στα γηροκομεία, στην Ιταλία, που διάλεγαν αυτός θα ζήσει, αυτός θα πεθάνει. Μα, με ποιο δικαίωμα; Σκοτώνεις τον Πικάσο για να ζήσει η κυρά Μαρία; Χίλιες φορές θα σκοτώσω την κυρά Μαρία, αν χρειαστεί. Βεβαίως εγώ και η κυρά Μαρία θέλω να ζήσει, αλλά αν μπει το πρόβλημα δεν θα σκεφτώ ότι η κυρά Μαρία είναι 17 χρονών και ο Πικάσο 84. Αυτό με ενόχλησε πάρα πολύ, αυτός ο διαχωρισμός των ηλικιών, αυτή η αυθαίρετη απόφαση που πήραν κάποιοι απρόσωποι».

«Σκοτώνεις τον Πικάσο για να ζήσει η κυρά Μαρία; Χίλιες φορές θα σκοτώσω την κυρά Μαρία, αν χρειαστεί»

Ο Τσόκλης πρόσθεσε, σχετικά με τις αλλαγές που έφερε η πανδημία στη ζωή μας: «Και βεβαίως με έφερε στην πραγματικότητα το γεγονός ότι ήδη αποκτήσαμε κάποιες συνήθειες οι οποίες χωρίζουν μια εποχή από μια άλλη. Γινόταν σταδιακά, αλλά τώρα ήταν λίγο απότομο. Σήμερα ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να χειριστεί τα ηλεκτρονικά μέσα, δεν μπορεί να ζήσει».

Δείτε τη συνέντευξη (το επίμαχο απόσπασμα βρίσκεται στο 30ο λεπτό):

 

Με πληροφορίες από ERT, womantoc

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved