Μια επιστολή διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς 

POP UP TEAM
/
6 Δεκεμβρίου, 2020

Συντάσσονται με 180 φιλοζωικά σωματεία και ζητούν νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

Δεκάδες άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών έστειλαν επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας να βγει τώρα σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου που έχει προετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών και ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος για τα ζώα συντροφιάς, καθώς έχει καθυστερήσει 1,5 χρόνο μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. 

Την επιστολή υπογράφουν πολλά μεγάλα ονόματα, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, η Έλενα Ακρίτα, η Ναταλία Γερμανού, ο Ηλίας Μαγκλίνης, η Σεμίνα Διγενή, η Κάτια Δανδουλάκη, η Άννα Ανδριαννού, η Τζόυς Ευείδη, ο Γιάννης Βούρος, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Τάνια Τρύπη, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Κώστας Αρζόγλου και πολλοί άλλοι. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, «συντασσόμαστε με την φιλοζωική κοινότητα της χώρας που σχεδόν σύσσωμη –πάνω από 180 σωματεία και ενώσεις-ζητάει εδώ και μήνες από τον Πρωθυπουργό της χώρας να υλοποιήσει το αίτημα της, όπως εξάλλου δύο φορές δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα το κάνει, δηλαδή το νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς να εκπονηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και όχι από το ΥΠΑΑΤ».

Εξηγούν στην επιστολή ότι θεωρούν «αδήριτη την ανάγκη να εκπονήσει το νέο σχέδιο νόμου το Υπουργείο Εσωτερικών ,στο οποίο υπάγονται οι Δήμοι, ώστε να ελέγχονται για τις πράξεις ή παραλείψεις τους από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο που είναι το ΥΠΕΣ ενώ τέτοια αρμοδιότητα δεν έχει το ΥΠΑΑΤ».

Μάλιστα καταλογίζουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Κτηνιατρική του την κατάντια των αδέσποτων ζώων αλλά και αντιφιλοζωικές πολιτικές: «Το ΥΠΑΑΤ, ιδίως δε οι κτηνιατρικές του υπηρεσίες, που χρόνια τώρα διαχειρίζονται τα θέματα των αδέσποτων ζώων, ευθύνονται για την κατάντια αυτή της χώρας με τα εκατομμύρια αδέσποτα, ευθύνονται για τις αδιέξοδες και αντιφιλόζωες πολιτικές που ακολούθησαν στα θέματα διαχείρισής τους, έχουν μερίδιο ευθύνης για τις εκατοντάδες χιλιάδες δηλητηριάσεις και κάθε άλλου είδους θανατώσεις και βασανισμούς των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται λόγω αυτών των επιλογών απροστάτευτα στους ελληνικούς δρόμους ενώ επέδειξαν πλήρη αδιαφορία για τα τριτοκοσμικά δημοτικά κυνοκομεία, όπου η έννοια της ζωής απαξιώθηκε και απαξιώνεται με το χειρότερο τρόπο».

«Θεωρούμε ως εκ τούτου αδιανόητο για τους παραπάνω βασικούς λόγους να εκπονηθεί σχέδιο νόμου και πάλι από το υπουργείο αυτό, όπου οι Υπουργοί ακόμη κι αν έχουν την πρόθεση να βελτιώσουν τα πράγματα έρχονται και παρέρχονται αλλά οι κτηνιατρικές υπηρεσίες συνεχίζουν να υπάρχουν διαιωνίζοντας την ίδια αδιέξοδη κατάσταση», διευκρινίζουν στη σχετική επιστολή.

Σε περίπτωση που γίνει «μοίρασμα» της αρμοδιότητας μεταξύ των δύο υπουργείων σημειώνει ότι φοβούνται πως θα υπάρξει χάος ενώ ότι οι άνθρωποι του ΥΠΑΑΤ ασχολούνται ως επί το πλείστον με τα ζώα παραγωγής, οπότε η σχέση τους με τα ζώα είναι επαγγελματική και όχι φιλοζωική.

«Ζητάμε από εσάς να δώσετε τώρα ένα τέλος στην λιμνάζουσα κατάσταση και να βγει στη διαβούλευση άμεσα μέσα στο Δεκέμβριο το σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Εσωτερικών ,που εδώ και μήνες συνεργάζεται με τις μεγάλες φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό νόμο που θα προστατεύει τα ζώα και όχι όσους βιοπορίζονται από αυτά. Οι πολιτικές ισορροπίες δεν πρέπει γίνουν η αιτία πολιτικών παιχνιδιών εις βάρος των ζώων», επισημαίνεται στην επιστολή.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάγκη διαχείρισης του ζητήματος από το υπουργείο που είναι αρμόδιο για τους δήμους, δηλαδή το ΥΠΕΣ. «ΟΧΙ τα ζώα θύματα πολιτικών σκοπιμοτήτων», καταλήγει η επιστολή.

Αναλυτικά η επιστολή

ΑΝΘΡΩΠΟI ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Να βγει τώρα στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Εσωτερικών

Εμείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο συντασσόμαστε με την φιλοζωική κοινότητα της χώρας που σχεδόν σύσσωμη –πάνω από 180 σωματεία και ενώσεις-ζητάει εδώ και μήνες από τον Πρωθυπουργό της χώρας να υλοποιήσει το αίτημα της, όπως εξάλλου δύο φορές δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα το κάνει, δηλαδή το νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς να εκπονηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και όχι από το ΥΠΑΑΤ .

Παρακολουθώντας εδώ και χρόνια τα όσα συμβαίνουν με τα ζώα , ως πολίτες αυτής της χώρας που σεβόμαστε τα δικαιώματά τους και αγωνιζόμαστε για την προστασία τους και ειδικότερα των αδέσποτων για τα οποία πρόκειται να εκπονηθεί νέος νόμος , έχουμε αντιληφθεί και ζήσει και εμείς οι ίδιοι τον αδιάφορο, απαράδεκτο πολλές φορές και αυθαίρετο τρόπο που η πλειοψηφία των Δήμων της χώρας μας αντιμετωπίζει τα αδέσποτα ζώα .

Έχουμε δει τις φρικτές ,τρισάθλιες και πρωτόγονες συνθήκες ,που υπάρχουν στο σύνολο σχεδόν των δημοτικών κυνοκομείων.

Θεωρούμε ως εκ τούτου αδήριτη την ανάγκη να εκπονήσει το νέο σχέδιο νόμου το Υπουργείο Εσωτερικών ,στο οποίο υπάγονται οι Δήμοι, ώστε να ελέγχονται για τις πράξεις ή παραλείψεις τους από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο που είναι το ΥΠΕΣ ενώ τέτοια αρμοδιότητα δεν έχει το ΥΠΑΑΤ.

Το ΥΠΑΑΤ, ιδίως δε οι κτηνιατρικές του υπηρεσίες, που χρόνια τώρα διαχειρίζονται τα θέματα των αδέσποτων ζώων, ευθύνονται για την κατάντια αυτή της χώρας με τα εκατομμύρια αδέσποτα, ευθύνονται για τις αδιέξοδες και αντιφιλόζωες πολιτικές που ακολούθησαν στα θέματα διαχείρισής τους, έχουν μερίδιο ευθύνης για τις εκατοντάδες χιλιάδες δηλητηριάσεις και κάθε άλλου είδους θανατώσεις και βασανισμούς των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται λόγω αυτών των επιλογών απροστάτευτα στους ελληνικούς δρόμους ενώ επέδειξαν πλήρη αδιαφορία για τα τριτοκοσμικά δημοτικά κυνοκομεία, όπου η έννοια της ζωής απαξιώθηκε και απαξιώνεται με το χειρότερο τρόπο.

Θεωρούμε ως εκ τούτου αδιανόητο για τους παραπάνω βασικούς λόγους να εκπονηθεί σχέδιο νόμου και πάλι από το υπουργείο αυτό , όπου οι Υπουργοί ακόμη κι αν έχουν την πρόθεση να βελτιώσουν τα πράγματα έρχονται και παρέρχονται αλλά οι κτηνιατρικές υπηρεσίες συνεχίζουν να υπάρχουν διαιωνίζοντας την ίδια αδιέξοδη κατάσταση.
Όντας αρκετοί από εμάς φίλοι, μέλη , εθελοντές φιλοζωικών ομάδων και συλλόγων γνωρίζουμε, ότι οι υπάλληλοι κτηνίατροι της Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τα παραγωγικά ζώα και δεν έχουν σχέση με τα ζώα συντροφιάς γι αυτό και ουδόλως συμμεριζόμαστε απόψεις κυκλωμάτων που η σχέση τους με τα ζώα συντροφιάς είναι καθαρά επαγγελματική και όχι φιλοζωική.

Πληροφορούμαστε επίσης ,ότι γίνεται προσπάθεια από την Κυβέρνηση να εξευρεθεί η «χρυσή τομή» η οποία να συνίσταται φευ στο να είναι αρμόδια και τα δυο υπουργεία .
Θεωρούμε , ότι κάτι τέτοιο απλά θα δημιουργήσει ένα χάος ενώ το ένα υπουργείο θα παραπέμπει στο άλλο.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ζητάμε από εσάς να δώσετε τώρα ένα τέλος στην λιμνάζουσα κατάσταση και να βγει στη διαβούλευση άμεσα μέσα στο Δεκέμβριο το σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Εσωτερικών ,που εδώ και μήνες συνεργάζεται με τις μεγάλες φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό νόμο που θα προστατεύει τα ζώα και όχι όσους βιοπορίζονται από αυτά.

Οι πολιτικές ισορροπίες δεν πρέπει γίνουν η αιτία πολιτικών παιχνιδιών εις βάρος των ζώων.

Ζητάμε να τηρήσετε τώρα τις δεσμεύσεις σας και να αφουγκραστείτε επιτέλους την φιλοζωική κοινότητα της χώρας.

Η διαχείριση των ζώων συντροφιάς από τους Δήμους απαιτεί το σχέδιο νόμου να καταρτιστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου και ανήκουν οι Δήμοι.

Άλλη καθυστέρηση και υπονόμευση της προσπάθειας που ήδη έχει ξεκινήσει από το ΥΠΕΣ μόνο κακό στα ζώα προκαλεί και αυτό θα εκτιμηθεί αρνητικά από όλους εμάς που νοιαζόμαστε πραγματικά και αυθεντικά για τα ζώα.

ΟΧΙ τα ζώα θύματα πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Μίκης Θεοδωράκης, μουσικοσυνθέτης

Άννα Αδριανού, ηθοποιός, σεναριογράφος, συγγραφέας

Γιάννης Μπότσης, σκηνοθέτης, συγγραφέας, υπεύθυνος μυθοπλασίας στο τηλεοπτικό κανάλι OPΕΝ

Γιάννης Βούρος, ηθοποιός-σκηνοθέτης, Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας

Κάτια Δανδουλάκη, ηθοποιός

Γρηγόρης Βαλτινός, ηθοποιός,σκηνοθέτης

Νίνος Ελματζιόγλου, διευθυντής προγράμματος της ΕΡΤ

Κέλλη Αλχανάτη, προισταμένη μυθοπλασίας και ψυχαγωγίας της ΕΡΤ

Ευάγγελος Αραμπατζής, πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλαδας

Άκης Χαραλαμπιδης ,τηλεοπτικό στέλεχος

Ρεγγίνα Αργυράκη, καθηγήτρια φιλοσοφίας του ΑΠΘEN

Ηλίας Μαγκλίνης, δημοσιογράφος, συγγραφέας

Έλενα Ακρίτα, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ηθοποιός

Τάνια Τρύπη,ηθοποιός

Άλκηστη Μαραγκουδάκη, διευθύντρια επικοινωνίας και μάρκετιγκ του ομίλου ΣΚΑΪ

Βασίλης Κατσικονούρης, συγγραφέας

Ναταλία Γερμανού, δημοσιογράφος, παρουσιάστρια

Γιώργος Κυρίτσης, ηθοποιός, πρώην βουλευτής

Πέτρος Ζούλιας, σκηνοθέτης

Νανά Παλαιτσάκη, δημοσιογράφος ,παρουσιάστρια

Σεμίνα Διγενή, δημοσιογράφος, παρουσιάστρια, δημόσιες σχέσεις

Βάνα Δημητρίου, σεναριογράφος

Κώστας Αρζόγλου, ηθοποιός, σκηνοθέτης

Κατερίνα Μαραγκού, ηθοποιός, θεατρώνης του θεάτρου Άλμα

Πέγκυ Σταθακοπούλου, ηθοποιός

Αλέξανδρος Σταύρου, ηθοποιός, σκηνοθέτης

Μαριάννα Τουμασάτου, ηθοποιός

Bάσια Παναγοποπούλου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, διευθύντρια του θεάτρου Χυτήριο

Τάνυα Νικολούδη Πιανίστα, Λυρική τραγουδίστρια, Συνθέτρια

Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, ηθοποιός

Ράνια Οικονομίδου, ηθοποιός

Kωνσταντίνος Κορακίτης, συγγραφέας

Αννα Αθανασιάδη, χορογράφος

Αντώνης Κούφαλης, συγγραφέας

Λαμπρινή Καρδαρά, ενδυματολόγος θεάτρου-κινηματογράφου-τηλεόρασης

Κλέων Φυσέκης, ενδυματολόγος θεάτρου-κινηματογράφου-τηλεόρασης

Λένα Χολιάδου, διεύθυνση παραγωγής θεάτρου

Ina gaydarova, φωτογράφος

Τατιάνα Παπαμόσχου, ηθοποιός, ιδρύτρια και πρόεδρος του συλλόγου περίθαλψης ιπποειδών Γαιδουροχώρα

Μάνος Καρατζόγιαννης, ηθοποιός, διευθυντής του θεάτρου Σταθμός

Αθανασία Καραγιαννοπούλου, σκηνοθέτης

Ελένη Γερασιμίδου, ηθοποιός

Αννα Κουρή, ηθοποιος

Γεωργία Δρακάκη, δημοσιογράφος

Ευδοκία Λελεδάκη, δημοσιογράφος

Σταματίνα Σταματάκου, δημοσιογράφος

Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ηθοποιός

Θανάσης Κουρλαμπάς, ηθοποιός

Υρώ Λούπη, ηθοποιός

Κρατερός Κατσούλης, ηθοποιός, παρουσιαστής

Κώστας Κρομμυδάς, συγγραφέας, ηθοποιός

Μαρία Σαγανά, διευθύντρια προγράμματος του καναλιού ΟΡΕΝ

Φαίη Ξυλά, ηθοποιός

Τζόυς Ευείδη, ηθοποιός

Γιώργος Νινιός, ηθοποιός

Χριστίνα Αλεξανιάν, ηθοποιός

Κωνσταντίνος Λάγκος, ηθοποιός

Άννα Μιχαήλου, ηθοποιός

Υρώ Μουκίου, ηθοποιός

Ευγενία Σαμαρά, ηθοποιός

Γιάννης Λάσπιας, σκηνοθέτης

Γιώργος Βάλαρης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας

Μανώλης Ιωνάς, σκηνοθέτης , ηθοποιός , διευθυντής θεάτρου Αλκμήνη

Παναγιωτοπούλου Μαριλένα, θεατρολόγος ,σύμβουλος ρεπερτορίου, μεταφράστρια, συγγραφέας

Μπουζιώτης Βασίλης, δημοσιογράφος , θεατρικός κριτικός

Αντώνης Πρέκας, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ποιητής

Αστερόπη Λαζαρίδου, συγγραφέας, δημοσιογράφος, θεατρική κριτικός

Κυριακού Κωνσταντίνος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής, θεατρολόγος

Μαρία Ρεμπούτσικα, μουσικός

Ευανθία Ρεμπούτσικα, μουσικός , μουσικοσυνθέτης

Δημήτρης Μουζακίτης, πρόεδρος των Κορφιατικών θεατρικών βραβείων

Αγλαία Παγώνα, δημόσιες σχέσεις σε θέατρα και τηλεοπτικούς σταθμούς

Μαυρουδής Χάρης, ηθοποιός, σκηνοθέτης

Φαίη Τζανετοπούλου, σκηνοθέτης

Ισίδωρος Σιδέρης, σκηνοθέτης , χορογράφος, ηθοποιός

Μοσχοβάκου Πέπη, σκηνοθέτης

Νταίζη Λεμπέση, υπεύθυνη επικοινωνίας θεατρικών παραστάσεων

Μαργαρίτα Δρούτσα, υπεύθυνη επικοινωνίας σε θεάματα και θεατρικές σκηνές

Μαρκέλα Καζαμία, υπεύθυνη επικοινωνίας θεμάτων και θεατρικών παραστάσεων

Αργύρης Θέος, διευθυντής φωτογραφίας, τηλεοπτικός παραγωγός

Γιώργος Λυντζέρης, σκηνογράφος , ενδυματολόγος

Γιάννης Ευσταθίου, δημοσιογράφος τηλεοπτικού σταθμού ΣΤΑΡ

Άννα Σταματιάδου, δημοσιογράφος τηλεοπτικού καναλιού ΣΤΑΡ

Γεωργιάδης Νίκος ,δημοσιογράφος, παρουσιαστής, διευθυντής περιοδικού ΟΚ

Πέτρος Καλκόβαλης, σεναριογράφος

Μελίνα Τσαμπάνη, σεναριογράφος ,συγγραφέας

Μαργαρίτα Δαλαμάγκα, μεταφράστρια, διευθύντρια του Αγγέλων Βήμα

Μαρία Αναστασίου, σεναριογράφος

Πάνος Αμαραντίδης, σεναριογράφος

Νικολοπούλου Βιβή, σεναριογραφος

Αγγελος Χασαπόγλου, σεναριογράφος,διαφημιστής

Εσκενάζυ Ρέινα, σκηνοθέτης

Γεωργία Ζώη, ηθοποιός

Δημήτρης Γιάκας ,πιανίστας

Στέφανος Αδάμης, μουσικοσυνθέτης

Σπανός Μάνος, φωτογράφος

Πάνος Παπαδάκης, συγγραφέας, ιδιοκτήτης Books of style

Peter Tamas, συνιδιοκτήτης Books of Style

Ρόζα Καλούδη, ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφράστρια

Λυδία Ψιλοβίκου, δημοσιογράφος

Χρήστος Πετρίδης, εικαστικός,δημόσιες σχέσεις

Αναστασία Γκούβα ,εικαστικός ,συντονίστρια εθελοντικών ομάδων

Κατερίνα Παπαποστόλου,συγγραφέας, εκπαιδευτικός

Μαριλύ Γουλάκου ,εικαστικός , συγγραφέας

Μαρία Ριγάτου, εικαστικός, συγγραφέας, σκηνοθέτης

Κωνσταντουλάκης Βασίλης, θεατρικός παραγωγός

Mαίρη Σταυρακέλη ,ηθοποιός

Λουκία Πιστιόλα, ηθοποιός

Λίνος Χριστοδούλου, σκηνοθέτης

Mαίρη Σταυρακέλη, ηθοποιός

Λουκία Πιστιόλα, ηθοποιός

Λίνος Χριστοδούλου, σκηνοθέτης

Γιάννης Μακρίδης, μουσικοσυνθέτης, θεατρικός παραγωγός

Δημήτρης Μαζιώτης, ηθοποιός, εκπαιδευτικός

Εντα Δημοπούλου, ζωγράφος, σκηνογράφος

Παπαδοπούλου Κρίστη, ηθοποιός

Σωτήρης Καλιβάτσης, ηθοποιός

Μπαλτά Ειρήνη, ηθοποιός

Ορέστης Τίκας, ηθοποιός

Νερίνα Ζάρπα, ηθοποιός,χορογράφος

Αρτέμης Σαμοθράκης, σκηνοθέτης , διαφημιστής

Εύη Φιαμέγκου, δημοσιογράφος, φωτογράφος ,

Σοφία Φωτεινού, ψυχοθεραπεύτρια

Εύα Δέλλη, ηθοποιός

Κατερίνα Μπιλάλη, ηθοποιός

Πολυξένη Νικολοπούλου Σταμάτη, ομότιμη καθηγήτρια περιβαλλοντικής παθολογικής ανατομικής ΕΚΠΑ

Κώστας Χρυσανθόπουλος, ομότιμος καθηγητής παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Γώργος Βουβάκης, ηθοποιός

Γιώργος Ζώης, ηθοποιός

Πάνος Κρανιδιώτης, ηθοποιός

Ελένη Φιλίνη, ηθοποιός

Μαρκοπούλου Ανδομάχη, ηθοποιός

Μαντώ Αρβανίτη, σεναριογράφος

Κώστας Κωστόπουλος, σκηνοθέτης

Νίκος Ζερβός, σκηνοθέτης

Κώστας Κιμούλης, σκηνοθέτης

Ντέλα Φώσκολου, σεναριογράφος

Αγγελική Παναγιωτοπούλου, σκηνοθέτης

Στέφανος Οικονόμου, ηθοποιός

Γιώργος Πίντερης, ψυχοθεραπευτής PHL, συγγραφέας

Νίκος Παρίτσης, ψυχίατρος, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μανώλης Μπράτσης, διευθυντής φωτογραφίας,φωτιστής θεάτρου

Γωγώ Ατζολετάκη, ηθοποιός

Βίκυ Αλεξοπούλου, σεναριογράφος

Μαρία Αλιφιέρη, ηθοποιός,

Ρένος Ρώτας, ηθοποιος

Μυρτώ Τζώρτζου, δημοσιογράφος

 

Φωτό: unsplash.com

Πηγή: skai.gr

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved