Από τη στιγμή που το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, αυτή την περίοδο, επιβάλλει την πολύωρη έκθεση των παιδιών κάθε ηλικίας στις οθόνες, είναι πρακτικά αδύνατον να περιορίσουμε την επαφή τους με την τεχνολογία, για όσο τουλάχιστον χρονικό διάστημα διαρκούν το lockdown και η τηλεκπαίδευση.
Ωστόσο μια μαμά μπλόγκερ, η Molly DeFrank, είχε την «πολυτέλεια» να δοκιμάσει ένα πείραμα με εκπληκτικά αποτελέσματα: να απαγορεύσει στα παιδιά της, που μέχρι τότε είχαν καθημερινή επαφή με τις οθόνες, τη χρήση ψηφιακών συσκευών. Το αποτέλεσμα, επτά μήνες αργότερα, ήταν εκπληκτικό και μας πυροδοτεί την περιέργεια να το δοκιμάσουμε κι εμείς, έστω και για μερικές μέρες, όταν επιστρέψουμε σε ένα είδος κανονικότητας.
Τι γράφει λοιπόν στη μαρτυρία της αυτή η μαμά;
«Τα παιδιά μου λατρεύουν ό,τι έχει να κάνει με οθόνες, από το Netflix και το YouTube μέχρι το Minecraft και το Fortnight. Αλλά οι οθόνες δεν τους ανταποδίδουν αυτή τη λατρεία. Έχει αποδειχθεί πώς τους προκαλούν ό,τι ακριβώς λένε οι έρευνες: τα κάνουν αφηρημένα, γκρινιάρικα και αντιδραστικά. Όχι ό,τι ακριβώς θα ήθελα για τα μωρά μου, που αγαπώ περισσότερο από τη ζωή μου.
»Παρόλο που τους επέτρεπα να έχουν επαφή με τις οθόνες μόνο για μία ώρα την ημέρα, το ήξερα ότι τα επηρέαζαν αρνητικά. Μια μέρα, καθώς επέστρεφα στο σπίτι από εξωτερικές δουλειές, το νήπιό μου με υποδέχτηκε στην πόρτα με την ατάκα: “Μπορώ να παίξω στο κινητό σου;”. Ε όχι. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αποφασίσαμε με το σύζυγό μου ότι έπρεπε κάτι να αλλάξει.
«Μια μέρα, καθώς επέστρεφα στο σπίτι από εξωτερικές δουλειές, το νήπιό μου με υποδέχτηκε στην πόρτα με την ατάκα: “Μπορώ να παίξω στο κινητό σου;”»
»Στο δείπνο λοιπόν είπαμε στα παιδιά πως τέρμα οι οθόνες στο σπίτι μας. Αφού έκλαψαν και έτριξαν τα δόντια τους, μαντέψτε τι συνέβη; Η ζωή συνεχίστηκε. Ό,τι ξεκίνησε σαν ένας μήνας αποτοξίνωσης από τις οθόνες έχει εξελιχθεί σε τρόπο ζωής στο σπίτι μας, όπου ζουν πέντε παιδιά κάτω των δέκα ετών. Η απομάκρυνσή τους από τις οθόνες ήταν εκπληκτικά εύκολη, με απίστευτη διάρκεια, ενώ η 9χρονη κόρη μου μου έχει πει πολλές φορές ότι χαίρεται που τις βγάλαμε από τη ζωή μας.
»Η κόρη μου διαβάζει τόσο γρήγορα βιβλία, που δεν προλαβαίνω καν να της αγοράζω καινούρια, ο γιος μου μας έχει παραδώσει οικογενειακά μαθήματα καλλιτεχνικών (ήταν δική του ιδέα) και, προφανώς, η παράδοση του παιχνιδιού στο δρόμο, που ακολουθούσαν με επιτυχία οι δικές μας μαμάδες, έχει ακόμα αποτέλεσμα (αν τα παιδιά δεν είναι καθηλωμένα μπροστά σε οθόνες).
«Ό,τι ξεκίνησε σαν ένας μήνας αποτοξίνωσης από τις οθόνες έχει εξελιχθεί σε τρόπο ζωής στο σπίτι μας, όπου ζουν πέντε παιδιά κάτω των δέκα ετών»
»Τα παιδιά μου παίζουν καλύτερα παρέα, είναι πιο δημιουργικά, πιο υπάκουα, πιο χαρούμενα και κοιμούνται καλύτερα. Σίγουρα, δεν παύουν να τσακώνονται μεταξύ τους όπως όλα τα αδέρφια. Αλλά η αλλαγή στη συμπεριφορά τους ήταν άμεση, προφανής και προς το καλύτερο.
»Πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο για τη γονεϊκότητα και την τεχνολογία και ο συγγραφέας έγραφε ότι στο σπίτι του προσπαθούν να δημιουργούν περισσότερα από όσα καταναλώνουν. Μου άρεσε αυτή η αρχή. Την έχουμε υιοθετήσει, με κάποιες ελευθερίες, και δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Φυσικά, η τεχνολογία είναι χρήσιμη – με τη σωστή χρήση. Το μυστικό είναι να δουλεύει για εμάς, όχι το αντίστροφο.
«Πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο για τη γονεϊκότητα και την τεχνολογία και ο συγγραφέας έγραφε ότι στο σπίτι του προσπαθούν να δημιουργούν περισσότερα από όσα καταναλώνουν. Μου άρεσε αυτή η αρχή»
»Σε περίπτωση λοιπόν που τα μικρά σας θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα διάλειμμα από τις οθόνες, το συνιστώ ανεπιφύλακτα».
Για του λόγου το αληθές, πρόσφατα η μπλόγκερ ανέβασε στο λογαριασμό της στο Facebook μια φωτογραφία όπου και τα πέντε παιδιά, ξαπλωμένα στο ίδιο κρεβάτι, διαβάζουν το καθένα το βιβλίο τους και μας διαβεβαιώνει ότι αυτό το στιγμιότυπο δεν είναι «στημένο».
Στην ίδια ανάρτηση, μοιράζεται ένα ακόμα μυστικό της επιτυχίας της: «Μερικές εβδομάδες μετά την αποτοξίνωσή μας από την τεχνολογία, όταν ξυπνούσαν τα παιδιά μας, τα πρωινά του Σαββάτου, μας έβλεπαν με τον σύζυγό μου να διαβάζουμε βιβλία στο κρεβάτι. Έπαιρναν τα δικά τους βιβλία και μας έκαναν παρέα. Στα εστιατόρια φέρνουν βιβλία αντί για ipads. Η ικανότητα ανάγνωσης της κόρης μου έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά μέσα σε επτά μήνες».
Δείτε την ανάρτηση της μαμάς μπλόγκερ:
via www.womantoc.gr