Σε κάθε γωνιά του πλανήτη οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς διαφοροποιούν και τα φαγητά που σερβίρονται ανάλογα με τις γευστικές παραδόσεις του κάθε τόπου και λαού. Από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, ή τη Βρετανία μέχρι την μακρινή Αργεντινή ή την Ιαπωνία, παρελαύνουν κάθε λογής ξεχωριστά εδέσματα που μαζεύουν γύρω από το εορταστικό τραπέζι την οικογένεια και τους αγαπημένους φίλους.
Γερμανία: Ψητή χήνα με κόκκινο λάχανο.
Γαλλία: Γεμιστή γαλοπούλα με κάστανα και φουά γκρα αλλά και κοχύλια Saint Jacques με μυρωδικά και τυρί, ως ορεκτικό.
Αργεντινή: Cabrito asado ή ψητό κατσίκι με πουρέ πατάτας.
Νιγηρία: Moin moin ή πίτα με μαύρα φασόλια, κοτόπουλο, συκώτι, γαρίδες και ψάρι.
Βρετανία: Παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο χοιρινό και πίτες με κιμά και ξερά φρούτα (mince pies).
Φινλανδία: Gravlax Graavilohi ή φρέσκος αλατισμένος σολομός και Porkkanalaatiko, πικάντικο σουφλέ με καρότα και ρύζι. Οι Φιλανδοί κάθονται γύρω από το Χριστουγεννιάτικο “Joulupöytä,” έναν τεράστιο εορταστικό μπουφέ που περιλαμβάνει χοιρινό, ψάρια, ψωμιά, διάφορα μαγειρευτά, λαχανικά και ζεστό κρασί.
Ουγγαρία: Ψητή χήνα
Ρουμανία: Λαχανοντολμάδες και γιουβαρλάκια σε ζωμό λαχανικών (Ciorba de perisoare)
Τζαμάικα: Κατσίκι με κάρυ
Βραζιλία: καπνιστό χοιρινό με μπαχαρικά και Ceia de Natal την βραζιλιάνικη εκδοχή της γαλοπούλας σε μαρινάδα από σαμπάνια και μυρωδικά.
Αιθιοπία: Doro Wat on Injera ή πικάντικο μείγμα κιμά πάνω σε ξινούτσικες πιτούλες.
Πορτογαλία: Arroz con gandules ή περιστέρι με ελιές, κίτρινο ρύζι, κάππαρη και ζαμπόν όπως επίσης διάφορα πιάτα με παστό μπακαλιάρο.
Βενεζουέλα: Χοιρινό με κίτρινο ρύζι και μαύρα φασόλια. Ετοιμάζουν επίσης Hallacas, ντολμαδάκια με κάπαρη, σταφίδες, πιπεριές και διάφορα κρέατα σε φύλλα μπανανιάς και καλαμποκιού.
Ρωσία: Zakuski ή Ορεκτικά από διάφορα ψάρια με ξινές και αλμυρές γεύσεις που ταιριάζουν απόλυτα με παγωμένη βότκα.
Μεξικό: Chiles en nogada ήΨητές πιπεριές γεμιστές με χοιρινό κιμά και μυρωδικά με κρεμώδη σάλτσα καρυδιών και γαρνιρισμένες με σπόρους ροδιού. Επίσης Tamales ή πακετάκια από καλαμποκάλευρο και κρέας τυλιγμένα σε φύλλα καλαμποκιού και ψημένα στον ατμό.
Ισλανδία: Hangikjöt ή καπνιστό αρνίσιο μπούτι και τάρανδο.
Μάλτα: Imbuljuta tal-Qastan ή Σούπα με κάστανα και κακάο.
Δανία: Ψητό χοιρινό με βραστές πατάτες και κόκκινο λάχανο
Σουηδία: Köttbullar ,κεφτέδες αυγολέμονο και σουφλέ με πατάτες και αντζούγιες Janssons Frestelse.
Νορβηγία: Χοιρινά παϊδάκια με βραστά λαχανικά
Πολωνία: Bigos το «στιφάδο του κυνηγού» με διάφορα κρέατα, μανιτάρια και λάχανο.
Ιταλία: Ψητή γαλοπούλα με μανιτάρια αλλά και Τα πιάτα της Γιορτής των Επτά Ψαριών (Feast of Seven Fishes) που τιμούν την αναμονή της μεταμεσονύκτιας γέννησης του Θεανθρώπου ( Vigilia di Natale). Περιλαμβάνουν σαλάτα με μπακαλιάρο, ζυμαρικά με σαρδέλες, καλαμάρι με πατάτες και αρακά, γεμιστά καλαμάρια, γλώσσες με ελιές, λαβράκι με κρεμμύδια και μάραθο, αστακό με πικάντικη κόκκινη σάλτσα και πάστα με γαρίδες.
Σλοβακία: kapustnica, μια παχιά σούπα από ξινολάχανο και τηγανιτό ψάρι γριβάδι.
Ισπανία: Μοσχάρι με μανιτάρια και σος κόκκινου κρασιού και γαλοπούλα με γέμιση από τρούφες Pavo Trufado de Navidad.
Νότια Αφρική και Αυστραλία: εδώ είναι καλοκαίρι, έτσι όλοι βρίσκονται έξω γύρω από μια ψησταριά και κάνουν barbeque.
Φιλιππίνες: την παραμονή των Χριστουγέννων, οι χριστιανοί Φιλιππινέζοι ψήνουν ολόκληρα γουρουνόπουλα που έχουν στο στόμα τους μια μεγάλη μπάλα από τυρί.
Ιαπωνία: Μοσχάρι με ρύζι και κάρυ
Με πληροφορίες από itrofi.gr