Αν δεν σου αρέσει το σημείο στο οποίο βρίσκεσαι τώρα, φύγε από αυτό. Δεν είσαι δέντρο

POP UP TEAM
/
28 Νοεμβρίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Τι είναι η ζωή; (εσύ φαντάσου με σε μια θεατρική σκηνή να το λέω με στόμφο – στην πραγματικότητα το σκεφτόμουν λίγο πριν στον καναπέ όταν προσπαθούσα ανεπιτυχώς να με πάρει ο ύπνος). Η ζωή, λοιπόν, είναι μία μεγάλη και διαρκής περιπέτεια του καθενός μας, την οποία καλούμαστε να μετατρέψουμε σε ένα ευχάριστο ταξίδι με νόημα και ουσία. Kάθομαι και αναρωτιέμαι τι θα μπορούσε να κάνει έναν άνθρωπο ισορροπημένο και ευτυχισμένο και το πρώτο που περνάει απ’ το μυαλό μου είναι οι άνθρωποι με τους οποίους πορεύεται και οι στιγμές που μοιράζεται.

Αρκεί όμως αυτό; Όλοι λίγο-πολύ έχουμε κάποια αγαπημένα πρόσωπα με τα οποία μοιραζόμαστε τις στιγμές μας. Όσο το σκέφτομαι παραπάνω, βλέπω ότι χρειάζονται κι άλλοι βασικοί παράγοντες να δίνουν μια νότα ομορφιάς και αισιοδοξίας, μια αίσθηση πληρότητας “σε τούτο τον μάταιο κόσμο” (ξανανέβηκα στη σκηνή). Μετά λοιπόν από τον πολύ σοβαρό διάλογο με τον εαυτό μου που διεξήχθη στον καναπέ, κατέληξα στην παρακάτω “λίστα επίτευξης ευτυχίας” για να δω και να δεις πόσα πράγματα θα τίκαρες ως ήδη υπάρχοντα στη ζωή σου. Για να είσαι λοιπόν ευτυχισμένος, συνήθως χρειάζεται:

1. Να έχεις ενδιαφέροντα και χόμπι.

Σαφώς και το να έχεις ταλέντο και κλίση σε μερικούς τομείς περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλους αποτελεί το πρώτο και σημαντικό βήμα για την ευτυχία και την ισορροπία στη ζωή σου. Σου αρέσει παραδείγματος χάρη να διαβάζεις βιβλία, να παίζεις κιθάρα, να τραγουδάς, να χορεύεις ή να βλέπεις τον κόσμο μέσα από τον φωτογραφικό φακό ή να γράφεις και να ταξιδεύεις μέσα από τις ιστορίες σου; Tότε είσαι από τους τυχερούς που έχουν πάθος στη ζωή τους, τους αρέσει να καταπιάνονται με διάφορα πράγματα και είναι αρκετά καλά με τον εαυτό τους. Και εκτός απ’ όλα τ’ άλλα αποφορτίζεις τη σκέψη και το μυαλό σου, ξεχνιέσαι και περνάς λίγο δημιουργικό χρόνο με τον εαυτό σου.

2. Να έχεις ηρεμία στην προσωπική σου ζωή.

Το να έχεις μία όμορφη σχέση με τον αγαπημένο σου, ή να έχεις καλή σχέση και επικοινωνία με τους γονείς σου είναι σημαντικό για σένα αλλά και για όλους τους γύρω σου. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα σταθούν δίπλα σου, θα σου δώσουν δύναμη, θα σε στηρίξουν και θα σου προσφέρουν απλόχερα και ανιδιοτελώς την αγάπη τους. Το να καταφέρνεις να διατηρείς τις καλές σχέσεις μαζί τους είναι προϋπόθεση για μια καλή και ισορροπημένη ζωή.

3. Να αγαπάς τη δουλειά σου.

Πόσους ανθρώπους ξέρεις που να αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν; Εγώ προσωπικά πολύ λίγους. Και αυτή είναι και από τις κύριες αιτίες που ο πολύς κόσμος αισθάνεται δυστυχισμένος σήμερα – το ότι κάνουν μια εργασία αναγκαστικά, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και τίποτα παραπάνω. Αν πάλι ανήκεις στους τυχερούς που ασχολούνται με κάτι που σπούδασαν ή/και που τους αρέσει, καταλαβαίνεις καθημερινά πόσο σημαντική “αβάντα” είναι αυτό για τη γενικότερη ευτυχία σου.

4. Να ταξιδεύεις.

Τα ταξίδια σου δίνουν τη δυνατότητα να διευρύνεις τους ορίζοντές σου, τον τρόπο σκέψης σου, και ακόμη να καλλιεργήσεις την ανεκτικότητά σου απέναντι σε άλλους ανθρώπους, πολιτισμούς και απόψεις. Όσο πιο ανεκτικός γίνεσαι με τον κόσμο που σε περιβάλλει, τόσο πιο ήρεμος και συγκαταβατικός νιώθεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες να γίνεις ευτυχισμένος. Θυμήσου για παράδειγμα την τελευταία φορά που ταξίδεψες (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν έχει σημασία) πόσα πράγματα έμαθες, είδες και γεύτηκες; Γύρισες πλουσιότερος από άποψη γνώσης, ιδεών και παραστάσεων. Kαι αυτό είναι που μένει στο τέλος. Οι στιγμές που σου έκοψαν την ανάσα. Και τα ταξίδια είναι σίγουρα μία από αυτές.

5. Να ψυχαγωγείς τον εαυτό σου.

Πέρα από όλα τα άλλα (που δεν είναι και λίγα μέχρι τώρα εδώ που τα λέμε), έχουμε ανάγκη και από τακτικές δόσεις ευζωίας και διασκέδασης για να ξεφεύγουμε λίγο από την καθημερινότητα και το άγχος. Ένα σινεμά, ένα θέατρο, ένας καφές, μια έξοδος για φαγητό, μια βόλτα στη θάλασσα είναι δραστηριότητες ικανές να μας δώσουν μια σύντομη δόση ευτυχίας. Εξάλλου πολλοί λένε ότι η ευτυχία δεν είναι μια διαρκής κατάσταση, αλλά ένα σύνολο συγκεκριμένων στιγμών.

6. Να αποκτάς πραγματικές φιλίες.

Πραγματικοί φίλοι είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν σ’εσένα, σε στηρίζουν, χαίρονται με τα επιτεύγματά σου και γενικά είναι στο πλευρό σου σε κάθε σου βήμα. Είναι η δεύτερή σου οικογένεια, και ως τέτοια, δεν θα μπορούσαν παρά να παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη ζωή σου και στο πόσο ευτυχισμένος/-η νιώθεις.

Λοιπόν, πόσα από τα παραπάνω τίκαρες για τη δική σου ζωή και πόσα σου λείπουν; Όσον αφορά στα τελευταία, αυτά που σου λείπουν δηλαδή, προσπάθησε να σκεφτείς πώς θα γινόταν να τα βελτιώσεις. Το δέχομαι ότι μερικές φορές δεν είναι εφικτό να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Αλλά αν υπάρχει έστω και η παραμικρή δυνατότητα που δεν έχεις εκμεταλλευτεί, κουνήσου! Και να θυμάσαι και να εφαρμόζεις το δημοφιλές ρητό στο μέτρο του δυνατού:

Αν δεν σου αρέσει το σημείο στο οποίο βρίσκεσαι τώρα, φύγε από αυτό. Δεν είσαι δέντρο.

Μαρία Βασιλάκη, savoirville.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved