Γιατί η διαρκής ενασχόληση με το διαδίκτυο μας κάνει πιο μοναχικούς

POP UP TEAM
/
27 Ιανουαρίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Γιατί την εποχή των social media, η μοναξιά είναι πιο έντονη από ποτέ;

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ικανότητά μας να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους διεθνώς έχει ορυφωθεί. Αρχικά, το internet μας επέτρεψε να μιλάμε, να ενημερωνόμαστε και να στέλνουμε email. Η εφεύρεση των κινητών τηλεφώνων μας επέτρεψε να μιλάμε όταν δεν βρισκόμαστε στο γραφείο ή στο σπίτι. Στη συνέχεια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας επέτρεψαν να συνδεθούμε με τους γείτονές μας, τους παιδικούς μας φίλους, τους συμφοιτητές και τους συναδέλφους μας με το πάτημα ενός κουμπιού. Τέλος, τα smartphones διευκόλυναν την επικοινωνία μας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Οπότε, είναι αναμενόμενο να αισθανόμαστε πολύ καλά με την κοινωνική μας ζωή, σωστά; Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το internet δεν μας βοήθησε να αισθανόμαστε πιο συνδεδεμένοι, αλλά απομονωμένοι και μοναχικοί. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτουν οι έρευνες. Γι’ αυτό μερικές φορές πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα από την τεχνολογία.

Οι σχέσεις μας έχουν γίνει πιο επιφανειακές

Δεν μπορείς να σχηματίσεις μία σχέση με νόημα με κάποιον, εκτός αν μιλάτε για πραγματικά ζητήματα και μοιράζεστε αληθινά προβλήματα. Αλλά αυτό δεν ισχύει για τα social media αφού υπάρχει μεγάλη πίεση να κάνεις τη ζωή σου να μοιάζει καλύτερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Οπότε είναι πιο πιθανό να μοιραστείς το τελευταίο σου κατόρθωμα, να μιλήσεις για τις τέλειες διακοπές σου ή για ένα υπέροχο εστιατόριο που επισκέφτηκες, αντί να μοιραστείς κάτι αρνητικό ή δύσκολο που συμβαίνει στη ζωή σου. Η ανάγκη όμως αυτή να διατηρήσεις την εικόνα ότι όλα είναι τέλεια επηρεάζει την πραγματική ζωή και κάνει τις σχέσεις επιφανειακές. Το αποτέλεσμα; Χωρίς αληθινές επαφές, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεσαι μόνος ακόμα κι όταν περιβάλλεσαι από ανθρώπους.

Η προσκόλληση στις οθόνες επηρεάζει την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα των άλλων

Γνωρίζουμε ότι η ενασχόληση με τις οθόνες επηρεάζει την ικανότητα των παιδιών να αντιλαμβάνονται τα κοινωνικά σημάδια. Μάλιστα, τα παιδιά βελτιώνονται στο να διαβάζουν τα συναισθήματα των άλλων, όταν απομακρύνονται από τις ψηφιακές συσκευές για 5 μέρες. Αντιστοιχα όμως είναι, πιθανό, η ενασχόληση με τις οθόνες να επηρεάζει την κοινωνική ευφυϊα και των ενηλίκων. Στο κάτω-κάτω, η επικοινωνία με emojis είναι πολύ διαφορετική από την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο. Μπορείς να καταλάβεις πολλά για το τι σκέφτεται και αισθάνεται κάποιος διαβάζοντας τις εκφράσεις του προσώπου του και τις μη λεκτικές του χειρονομίες. Αλλά δεν θα καταλάβεις και πολλά, αν το πρόσωπό σου είναι κρυμμένο πίσω από μία οθόνη.

Σημασία έχει δυστυχώς η ποσότητα κι όχι η ποιότητα

Ο μέσος χρήστης του Facebook έχει 338 φίλους. Οι πολλοί φίλοι στο Facebook όμως δεν σε κάνουν να αισθάνεσαι λιγότερη μοναξιά. Για την ακρίβεια, έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερες επαφές στα social έχει κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει άγχος. Γιατί δεν είναι η ποσότητα που μετράει, αλλά η ποιότητα. 5 πραγματικοί φίλοι είναι καλύτεροι για την ψυχική σου υγεία από 500 επαφές στα social media.

Η εξάρτηση από το smartphone επηρεάζει τις επαφές πρόσωπο με πρόσωπο

Πόσες φορές έχεις κοιτάξει γύρω σου σε ένα εστιατόριο και έχεις δει οικογένειες ή συντρόφους να αγνοούν ο ένας τον άλλον γιατί κοιτάνε τα κινητά τους; Και πόσες φορές μιλούσες σε κάποιον ο οποίος απαντάει σε ένα μήνυμα ή mail ενώ εσύ προσπαθούσες να ολοκληρώσεις την πρότασή σου; Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι ελέγχουν τα κινητά τους 35 με 74 φορές την ημέρα με τους νεότερους να τα ελέγχουν ακόμα συχνότερα. Και το παράδοξο είναι ότι πολλοί ασχολούνται με τα social media για να δουν τι κάνουν οι άλλοι, αντί να προσέχουν τι κάνουν οι άνθρωποι απέναντί τους.

Η δουλειά εξ αποστάσεως μπορεί να αυξήσει την απομόνωση

Το internet έχει ενισχύσει την ικανότητά μας να δουλεύουμε εξ αποστάσεως. Αυτό μπορεί να είναι καλό για την ψυχική μας υγεία με κάποιους τρόπους, όπως η μείωση του χρόνου μετακίνησης. Αλλά, η εργασία εξ αποστάσεως σημαίνει επίσης λιγότερη επαφή με τους συναδέλφους. Η επικοινωνία μέσω mail ή τηλεφώνου δεν είναι το ίδιο με την πραγματική επαφή. Πολύ συχνά, οι συνάδελφοί σου είναι αυτοί που σε καταλαβαίνουν καλύτερα, κι όχι οι φίλοι ή τα μέλη της οικογένειάς σου. Γι’ αυτό, η δουλειά εξ αποστάσεως μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα μοναξιάς σου.

Πρόλαβε τη μοναξιά!
Όλως παραδόξως, απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για να μείνεις κοινωνικά συνδεδεμένος την εποχή των social media. Αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις, γιατί η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική σου υγεία και τη συναισθηματική σου ευεξία. Πρόλαβε τη μοναξιά και καταπολέμησέ τη! Αν σου είναι δύσκολο να προσεγγίσεις άλλους ανθρώπους όταν αισθάνεσαι άσχημα, η συνάντηση με κάποιον ή η συμμετοχή σε έναν οργανισμό σε τακτική βάση θα λειτουργούσε θετικά

 

Tags :

Μοιράσου το ...