"Ο καρκίνος νικιέται, δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τη μάχη… Χρειάζεται δύναμη ψυχής. Οι ανθρώπινες δυνάμεις είναι τεράστιες". Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Θάνο Σιαφάκα, ο δημοσιογράφος, Κώστας Χαρδαβέλλας την περιπέτεια που έζησε με την ασθένεια. Ο κ. Χαρδαβέλλας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, άνοιξε την ψυχή του και μίλησε για τη δική του μεγάλη μάχη.

"Στην αρχή παθαίνεις ένα σοκ, λες "καρκίνος”, όμως μετά, αυτό που είπα στον εαυτό μου είναι ότι "θα βγεις νικητής”, ότι θα νικήσω τον καρκίνο" υποστηρίζει ο γνωστός δημοσιογράφος.

"Η ψυχολογία είναι το 50%, τα υπόλοιπα ανήκουν στους γιατρούς", είπε χαρακτηριστικά. "Φανταστείτε ότι μόλις μου το ανακοίνωσαν, πήρα την οικογένειά μου και πήγα διακοπές στην Πάρο. Ποτέ μου δεν μπήκα στη γυάλα… Συνέχισα κανονικά τις δραστηριότητές μου, την κανονικότητά μου, όμως πρόσεχα, σταμάτησα το κάπνισμα –κάπνιζα πολύ από 15 χρόνων–, πρόσεχα το air condition, καθώς o οργανισμός μου είχε εξασθενήσει".

"Τη μάχη τη δίνεις αρχικά μόνος"
Συνεχίζοντας την εξομολόγησή του, ο κ. Χαρδαβέλλας είπε: "Η μεγάλη αγωνία είναι όταν περιμένεις τα αποτελέσματα της αξονικής… Εκεί είναι λες και περιμένεις αν θα πας στο εκτελεστικό απόσπασμα ή όχι! Είναι σημαντική η στιγμή. Τη μάχη τη δίνεις αρχικά μόνος, όμως μετά βλέπεις ότι είναι δίπλα σου η οικογένειά σου, να σου δίνει ελπίδα και αισιοδοξία. Ποτέ δεν εγκατέλειψα, ποτέ δεν έπεσα σε καταστάσεις αυτολύπησης, να αναρωτηθώ δηλαδή, γιατί συμβαίνει σε μένα αυτό… Ένιωθα καβαλάρης" τόνισε.

Παράλληλα πρόσθεσε: "Τι μηνύματα θα ήθελα να στείλω στον κόσμο; Να μην εγκαταλείπει, να δώσει τη μάχη του, αλλά και με το πρώτο σύμπτωμα κατευθείαν να πάει στον γιατρό… Να μην αφήνουμε κάτι να εξελίσσεται, γιατί πολύ απλά ο καρκίνος νικιέται και βέβαια στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς" κατέληξε στη συνέντευξή του ο κ. Χαρδαβέλλας.