Η ιστορία της αιώνιας φιλίας Βουγιουκλάκη – Καρέζη

POP UP TEAM
/
19 Απριλίου, 2021

Μισούσε η Βουγιουκλάκη την Καρέζη πριν γίνουν φίλες; Η ιστορία της αιώνιας φιλίας τους

Όλο το χρονικό αυτής της ιδιαίτερης φιλίας μέσα από δηλώσεις και γεγονότα

Στην τελευταία της συνέντευξη το καλοκαίρι του 1990, η Τζένη Καρέζη, η οποία τότε ετοίμαζε την θεατρική παράσταση «Διαμάντια και μπλουζ» είχε πει στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τιμογιαννάκη για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Για το αν έχω ανταγωνισμό με την Αλίκη Βουγιουκλάκη; Μην τα ακούς αυτά. Ποτέ δεν υπήρξε. Κάποτε εξυπηρετούσε, ειδικά στον κινηματογράφο, τις εταιρείες στο να μας μοιράζονται. Από κει και πέρα είμαστε εντελώς διαφορετικοί σαν χαρακτήρες. Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε να έχουμε μια ωραία σχέση ανάμεσα μας».

Δυο χρόνια αργότερα, στις 27 Ιουλίου του 1992 η Αλίκη θα αποχαιρετήσει μπροστά στις κάμερες την Καρέζη κάπως έτσι:

Η πραγματικότητα όμως ίσως να διαφέρει λίγο απ’ αυτήν που οι δυο μεγάλες κυρίες του Ελληνικού κινηματογράφου προσπάθησαν να παρουσιάσουν τα τελευταία χρόνια στις ζωές τους. Ο μύθος της εποχής τις ήθελε ως δυο άσπονδες φίλες που αν συζητούσαμε με σημερινούς όρους ίσως να μπορούσαμε να τις ταυτίσουμε με την κόντρα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού ή για τους περισσότερο pop, με αυτήν της Άννας Βίσση και Δέσποινας Βανδή. Για να γραφτούν οι συγκεκριμένες γραμμές χρειάστηκε να βρούμε και να θυμηθούμε ξανά μεγάλες συνεντεύξεις των δυο αυτών καλλιτεχνών καθώς και του κοινωνικού τους περίγυρου. 

karvou3

Άλλα ας τα εξετάσουμε όλα από την αρχή

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Τζένη Καρέζη ήταν σχεδόν συνομήλικες και συμμαθήτριες στη σχολή του Εθνικού θεάτρου, έχοντας από την αρχή μια περίεργη κοινή πορεία. Η Αλίκη το 1996 θα πει στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι η σχέση της με την Καρέζη από μαθήτριες μέχρι το τέλος, ήταν η πιο τρυφερή, η πιο φιλική, η πιο ανθρώπινη και η πιο ειλικρινής σχέση που είχε στην πορεία της. Οι δυο τους έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στον κινηματογράφο με λιγότερο από δύο χρόνια διαφορά, η Αλίκη το 1954 με την ταινία «Ποντικάκι», η Τζένη με την ταινία το «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο». Μάλιστα και οι δύο είχαν συμπρωταγωνιστή τους τον Μίμη Φωτόπουλο.

Πώς ξεκίνησε όμως η «κόντρα»;
Από πουθενά. Δεν ξεκίνησε με κάποιο μάλωμα ούτε με κάποια παρεξήγηση. Ο Νίκος Φώσκολος στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρεντεντέρη είχε πει ότι δεν άκουσε ποτέ την Αλίκη Βουγιουκλάκη να λέει κάτι εις βάρος της Τζένης ή έστω να αναφέρει κάτι που θα μπορούσε να ήταν κάτι έμμεσο εναντίον της . Όπως το ίδιο και η Τζένη που ποτέ δεν την άκουσε να λέει κάτι κακό για την Αλίκη. Παρόλα αυτά ο Φώσκολος δέχεται ότι υπήρχε ο ανταγωνισμός, ο οποίος μετρούσε στα εισιτήρια και στις αμοιβές που έπαιρναν οι δυο πρωταγωνίστριες. Στην ίδια εκπομπή είχε μιλήσει και ο σκηνοθέτης Μάριος Πλωρίτης ο οποίος για ένα διάστημα είχε σχέση με την Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Βγήκαν από τη σχολή και οι δυο μαζί. Η Αλίκη είχε πιο γρήγορα την επιτυχία που είχε. Φυσικό ήταν να υπάρχει μια αντιπαλότητα. Είχαν σχέσεις φιλικές κατά καιρούς, μετά έσπαγε λίγο αυτή η σχέση δεν έφτανε βέβαια σε ρήξεις ούτε σε δημόσιες ρήξεις». 

Δημόσιες τοποθετήσεις όμως σίγουρα υπήρξαν και είναι καταγεγραμμένες. Το 1967 και μόλις δυο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του γάμου της Καρέζη με τον Κώστα Καζάκο, η Αλίκη Βουγιουκλάκη έδωσε μια συνέντευξη στον Ταχυδρόμο, σχολιάζοντας κάπως περίεργα αυτήν την απόφαση: «Εύχομαι στην Τζένη Καρέζη να βρει έναν άντρα σαν τον Δημήτρη και να την κάνει ευτυχισμένη όπως με έκανε εμένα ο Παπαμιχαήλ. Έναν άντρα που να την αγαπάει και να την σέβεται και να μην την πηγαίνει πίσω. Κυρίως το τελευταίο. Της εύχομαι να βρει κάποια στιγμή της ζωή της έναν άντρα σαν τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ».

Οι θεατές της τότε Αθήνας είχαν μοιραστεί στα δυο
Η μισή χώρα ήταν είτε με την Αλίκη είτε με την Τζένη και όλοι σύγκριναν τις εισπράξεις των εισιτηρίων που έφερναν, τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο – συγγραφέα και πρώην σύζυγο της Καρέζη, Ζάχο Χατζηφωτίου, η μελαχρινή ηθοποιός υποστήριζε φανατικά ότι οι εισπράξεις της ίδιας στο θέατρο είναι αχτύπητες, αλλά στον κινηματογράφο παραδεχόταν ότι έχει περισσότερο κοινό η Αλίκη. Από την πλευρά της, η Αλίκη στις 5 Ιανουαρίου του 1993 και στην εκπομπή «Ενώπιος ενωπίω» θα κάνει μια δήλωση, η οποία την επόμενη ημέρα θα πρωταγωνιστεί στους τίτλους των εφημερίδων: «Θεωρούσα πάντα την Τζένη καλύτερη από εμένα».

Ο Γιάννης Δαλιανίδης έχει παραδεχτεί ένα αστείο περιστατικό ανάμεσα στις δυο μεγάλες αυτές σταρ το οποίο όμως φανέρωνε πολλά για τη σχέση τους. Και οι δυο ήταν καλεσμένες σ’ ένα πάρτι του Δημήτρη Χορν. Τόσο η Αλίκη Βουγιουκλάκη όσο και η Τζένη Καρέζη μίλησαν αργότερα για το πάρτι στο σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη, η κάθε μια από τη δική της πλευρά:

Οι δυο πρωταγωνίστριες θύμωναν μεταξύ τους και ξανασυμφιλιωνόταν πάρα πολύ συχνά και καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τους
Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι το πειραχτήρι ήταν η Βουγιουκλάκη και ότι πολλές φορές από εκείνη ξεκινούσε ο καβγάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γάμος της Καρέζη με τον Ζάχο Χατζηφωτίου, όπου η ηθοποιός αρνήθηκε να καλέσει την Βουγιουκλάκη!

«Έχεις καλέσει όλη την Αθήνα και όλο το Ελληνικό θέατρο, δε θα καλέσεις την Αλίκη», αναρωτήθηκε ο Χατζηφωτίου για να πάρει την αποστομωτική από την μέλλουσα τότε γυναίκα του: «Κοίτα να δεις, η Αλίκη είναι ικανή να μου χαλάσει το γάμο μ’ αυτά που κάνει. Άσε την».

Η Βουγιουκλάκη μέσα από συνέντευξη της στον Ταχυδρόμο είχε σχολιάσει για την απουσία της από την λίστα των καλεσμένων: «Εγώ πάντα την προσκαλώ στις δεξιώσεις που κάνω ενώ εκείνη το αποφεύγει συστηματικά. Αν και ξέρει ότι αρέσουμε και οι δυο στον αντρικό κύκλο εγώ δεν θα τη φοβόμουνα αν διεκδικούσαμε και οι δυο τον ίδιο άντρα…». 

vougiokar2

Η παράλληλη εγκυμοσύνη και των δυο έφερε την ανακωχή
Η Τζένη, λένε, συμπαραστάθηκε πολύ στην Αλίκη, η οποία είχε δύσκολη εγκυμοσύνη. Κάτι εξάλλου που είχε κάνει και νωρίτερα, στη δικαστική κόντρα της Αλίκη με τον Αλέκο Σακελλάριο και τον Γιώργο Τζαβέλλα, που τους είχε μηνύσει για εξύβριση, επειδή σε μια τους επιθεώρηση, την σατίριζαν ανελέητα τόσο εκείνη όσο και τον Παπαμιχαήλ. Η Τζένη είχε πάει να καταθέσει υπέρ της στο δικαστήριο. Τα χρόνια περνούσαν κάπως έτσι και η μπίλια είχε κάτσει στο Τζένη – σοβαρό θέατρο και Αλίκη -εθνική σταρ. To 1990, μάλιστα, παραλίγο να συμβεί το «αδιανόητο»: να δουλέψουν μαζί στο θέατρο! Ο θεατρικός παραγωγός Γιώργος Λεμπέσης είχε την ιδέα να τις παντρέψει στη σκηνή στο έργο «Μαρία Στιούαρτ» του Φρίντριχ Σίλερ. Τότε η Αλίκη του είχε πει: «Στα ονόματα που θα μπουν στη μαρκίζα, η Τζένη προηγείται και δεν το συζητώ».

Αλλά μετά η Τζένη αρρώστησε πολύ
Λίγο πριν πεθάνει, η Καρέζη, νοσηλευόταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο. Η Αλίκη πήγαινε στο νοσοκομείο χωρίς όμως ποτέ να μπει μέσα ποτέ. Σύμφωνα με τη γυναίκα του Γιώργου Λεμπέση και φίλη της Αλίκης, Νινέτα Λεμπέση: «Η Αλίκη δεν πήγαινε ποτέ μέσα γιατί η Τζένη θα ήταν ταλαιπωρημένη και η Αλίκη ήταν σαν ροδάκινο»

Όταν βγήκε ο Γιώργος Λεμπέσης από το δωμάτιο της Τζένης και είδε τη γυναίκα του με την Βουγιουκλάκη, ξαναμπήκε πίσω ενημερώνοντας την Καρέζη για την παρουσία της φίλης της. Η Καρέζη σκέφτηκε για πολύ λίγο, ζήτησε να βγουν όλοι έξω από το δωμάτιο και να μείνουνε μόνες. Καθίσανε περίπου 20 λεπτά μόνες τους και ποτέ κανείς δεν έμαθε τι είπανε.

Μήπως αυτή ήταν η τελευταία τους συνάντηση και η παντοτινή συμφιλίωση τους; Ίσως, πότε δε μάθουμε. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε πάντως είναι ότι στην κηδεία της Τζένης Καρέζη, η Βουγιουκλάκη ήταν απαρηγόρητη. Τότε είχε πει στον Ζάχο Χατζηφωτίου ότι η ίδια πλέον δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τη δουλειά της. «Σταμάτησε ο ανταγωνισμός μου αφού δεν μπορώ πια «να μπω» στα μάτια της Τζένης. Να κάνω κάτι καλύτερο από εκείνη».

karvou4

Ο ηθοποιός Νίκος Γαλανός που συνεργάστηκε και με τις δυο μίλησε το 2016 στην εκπομπή «Σπίτι μου – Σπιτάκι μου» γι’ αυτήν την κόντρα λέγοντας: «Όχι, κόντρα δεν υπήρχε, επειδή τις έζησα και τις δύο. Όχι, δεν υπήρχε, απλά το έφτιαχνε και ο κόσμος, με την έννοια, ας πούμε, ότι πάντα υπάρχει το καλό και το κακό, υπάρχει η μέρα, υπάρχει και η νύχτα. Ναι μεν είναι η μία που είναι η σταρ η μεγάλη, αλλά πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά, η άλλη σταρ. Όχι, δεν υπήρχε κόντρα. Είχαν και πολύ καλή σχέση».

Από την άλλη, ο σύζυγος της Τζένης Καρέζη, Κώστας Καζάκος, είχε δηλώσει παλαιότερα για τη φημολογούμενη κόντρα των δύο ηθοποιών: «Ήταν κατασκεύασμα του Τύπου. Ήταν παιχνίδια των Μέσων που ήθελαν να γεμίσουν σελίδες. Δεν υπήρξε εχθρότητα μεταξύ τους. Αντιθέτως. Ήταν μαζί από τη δραματική σχολή του Εθνικού, είχαν φιλική σχέση, συζητούσαν τα προβλήματά τους, έγιναν πολύ κοντά μάνες, βλεπόμασταν όλοι μαζί. Κάποια στιγμή απομακρύνθηκαν για λίγο, αλλά μετά ξαναβρέθηκαν. Ξέρεις πώς συμβαίνουν αυτά. Πάντα όμως η μία νοιαζόταν την άλλη. Η Αλίκη, όταν έφυγε η Τζένη, ήταν απαρηγόρητη. Σαν να είχε χάσει την αδελφή της. Της είχε κοστίσει πάρα πολύ».

Τελικά τι συνέβαινε στην πραγματικότητα ανάμεσα στην Αλίκη και την Τζένη; Αυτή η κόντρα ήταν μήπως ένα διαφημιστικό τρικ; Ήταν τακτική του Φιλοποίμενος Φίνου για γεμάτες παραστάσεις ή μήπως ήταν κάτι διαφορετικό; Ίσως ποτέ να μην μπορέσουμε να απαντήσουμε ολοκληρωμένα. Σ’ αυτό που σίγουρα όμως μπορούμε να καταλήξουμε είναι ότι παρά τις διαφωνίες τους, και οι δυο είχαν τρομερή έλξη η μια για την άλλη. Μέχρι το τέλος.

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved