Gianni Versace: Η δραματική ιστορία του “βασιλιά της μόδας” που έφυγε νωρίς

POP UP TEAM
/
16 Ιουλίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Ο Ιταλός σχεδιαστής δολοφονήθηκε πριν από 24 χρόνια, στις 15 Ιουλίου 1997.

Ήταν ένα ηλιόλουστο, καλοκαιρινό πρωινό στο Miami- το ημερολόγιο έδειχνε 15 Ιουλίου του 1997. Ο Gianni Versace βγήκε από το σπίτι του και πετάχτηκε μέχρι ένα κατάστημα τρία οικοδομικά τετράγωνα πιο πέρα. Αγόρασε καφέ και περιοδικά, αντάλλαξε χαιρετισμούς με τον διευθυντήκαι επέστρεψε στην Casa Casuarina, την εντυπωσιακή βίλα που είχε ξοδέψει εκατομμύρια για να αγοράσει και να ανακαινίσει.

Ανέβηκε τα πέντε μαρμάρινα σκαλοπάτια και έβαλε το κλειδί στην κλειδαριά της σιδερένιας πύλης. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, ένας μελαχρινός άντρας που φορούσε σορτς, γκρι φανελάκι, καπέλο του μπέιζμπολ και ένα σακίδιο ανέβηκε πίσω του τα μαρμάρινα σκαλοπάτια. Ο Andrew Cunanan πυροβόλησε τον Gianni Versace , δύο φορές στο κεφάλι, έκανε μεταβολή και έφυγε ανενόχλητος, αφήνοντας ένα από τους σημαντικότερους σχεδιαστές μόδας του 20ου αιώνα να κείτεται νεκρός. Ήταν μόλις 50 ετών.

1626338654542

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Gianni γεννήθηκε στην Καλαβρία της Ιταλίας το 1946. Ο πατέρας του ήταν εργάτης που κουβαλούσε κάρβουνο και η μητέρα του δούλευε σαν μοδίστρα της γειτονιάς. Ο ίδιος εκδήλωσε γρήγορα την κλίση του προς το χώρο της μόδας και έφτιαξε το πρώτο του φόρεμα στα 9 του χρόνια. Αργότερα, θα αναφέρει ως μία από τις πρώτες του πηγές έμπνευσης τα πολύχρωμα φορέματα που φορούσαν οι πόρνες της Καλαβρία, τις οποίες κρυφοκοιτούσε ανάμεσα από τα δάχτυλα της μητέρας του, που του έκλεινε τα μάτια.

Tο 1972 πήρε την απόφαση και έβγαλε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Μιλάνο. Στο μεταξύ, συνέχισε να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, σχεδιάζοντας ρούχα κατά παραγγελία για μικρές (και αργότερα μεγαλύτερες) εταιρείες. Τα κομμάτια που σχεδίαζε- μεταξύ άλλων για το brand Complice- γνώριζαν αμέσως μεγάλη επιτυχία.

Η πρώτη συλλογή για τον οίκο μόδας Gianni Versace, σχεδιάστηκε εξ’ ολοκλήρου από τον ίδιο και παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Τέχνης του Μιλάνου το 1978. Τα σχέδιά του αναδείκνυαν το σώμα, τονίζοντάς το με κοψίματα και πολυτελή υφάσματα και τα μοτίβα του είχαν αναφορές από την ελληνική και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα- η μυθολογική Μέδουσα έγινε το σήμα του οίκου του.

th

Ένας πρωτοπόρος της μόδας
Ο Versace ήταν από τους πρώτους που έφερε στις πασαρέλες τον αισθησιασμό και τη σεξουαλικότητα- τα πολύχρωμα ρούχα του με χρυσό, διαφάνειες και animal prints συνδύαζαν την εκρηκτικότητα με την πολυτέλεια. “Πιστεύω στην ποιότητα και στο κέφι, στη διασκέδαση, στην ελαφρότητα. Πιστεύω σε πράγματα που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και ευτυχέστερη” έλεγε.

Επιπλέον, ήταν ο πρώτος που συνειδητοποίησε από την αρχή τη δύναμη της εικόνας- συνεργάστηκε με τους καλύτερους φωτογράφους όπως οι Helmut Newton, Steven Meisel και Richard Avedon- και θεωρείται υπεύθυνος για τη δημιουργία των supermodels, επιλέγοντας εκθαμβωτικές νέες γυναίκες και πληρώνοντάς τες μεγάλα ποσά για να εμφανιστούν στα show του. Τα μεγαλύτερα supermodels των ’90s, όπως η Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista και Christy Turlington, ανήκαν στο στενό φιλικό του κύκλο.

Ο Gianni είχε έναν μεγάλο κύκλο διάσημων φίλων, όπως ο Elton John και η πριγκίπισσα Diana, ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος και μοιραζόταν τη ζωή του με τον επί 15 χρόνια σύντροφό του, Antonio D’ Amico.

OIF

Ο δολοφόνος του, Andrew Cunanan ήταν μόλις 27 ετών και καταζητούταν ήδη για άλλους 4 φόνους. Ζούσε πουλώντας σεξουαλικές υπηρεσίες σε πλούσιους ομοφυλόφιλους και κρυβόταν στο Μαϊάμι δύο μήνες πριν τη δολοφονία του Versace. Αυτοκτόνησε λίγο πριν πέσει στα χέρια της αστυνομίας- 8 ημέρες μετά το φόνο- και τα κίνητρα της πράξης του δεν έγιναν ποτέ γνωστά. Όπως φημολογείται, ο ίδιος ζήλευε τον Versace επειδή ήταν πλούσιος, επιτυχημένος και δημοφιλής.

Ενώ η αστυνομία αναζητούσε το δολοφόνο, τα αδέρφια του σχεδιαστή, Donatella και Santo, πέταξαν από το Μιλάνο στις ΗΠΑ και επέστρεψαν στην Ιταλία, μαζί με τη σορό του Gianni που, στις 22 Ιουλίου 1997, μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του, κηδεύτηκε στον καθεδρικό ναό του Duomo.

Μετά το θάνατό του, η αδερφή και μούσα του Donatella Versace ανέλαβε τη θέση του στον οίκο, ο οποίος συνέχισε την επιτυχημένη πορεία του.

Η ιστορία της δολοφονίας του έγινε και τηλεοπτικό σειρά (American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace ) με πρωταγωνιστές τους Edgar Ramirez (Gianni Versace), Penelope Cruz (Donatella Versace) και Darren Criss.

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved