Όπως μας δίδαξε και η Carrie Bradshaw, ένα πράγμα μπορεί δύσκολα να σταματήσει να αγοράζει (ή έστω να ονειρεύεται) μία γυναίκα: τα παπούτσια! Πράγμα λογικό, αφού το σωστό ζευγάρι μπορεί να απογειώσει ένα κατά τ’ άλλα αδιάφορο ή μουντό σύνολο.

 Τα παπούτσια που ερωτεύονται οι γυναίκες, βέβαια, δεν ήταν πάντα τα ίδια. Τη δεκαετία του 1910 οι γυναίκες προτιμούσαν κατά κύριο λόγο τα φλατ άνετα μποτάκια, ενώ μέχρι το ’50 περίπου τα τακούνια δεν ξεπερνούσαν τους 7 πόντους και ήταν χοντρά, με το τελευταίο στοιχείο να αλλάζει με την έλευση του ’60. Τα λεπτά – αλλά κοντά – τακούνια της δεκαετίας κατέφθασαν ως απότοκο της επιρροής της Audrey Hepburn.

Η μεγάλη αλλαγή ήρθε την δεκαετία του ’70 και είχε (προφανώς!) άμεση σχέση με την κυριαρχία των discos. Οι πλατφόρμες έκαναν την εμφάνισή τους στις γυναικείες και τις αντρικές παπουτσοθήκες, με χοντρές φιάπες και χοντρά ψηλά τακούνια, κυρίως σε μεταλλικές αποχρώσεις. Δέκα χρόνια αργότερα μία εντελώς αντίθετη τάση ήρθε να τις ανταγωνιστεί, αφού η punk rock έφτασε για να ταράξει τα νερά και οι δερμάτινες μπότες Dr. Martens με τα πολύχρωμα κορδόνια έγιναν το must της εποχής. 

Οι τελευταίες τρεις δεκαετίες μπορούμε να πούμε ότι έχουν ως βασικό γνώμονα την άνεση. Ναι, τα ψηλά τακούνια αποτελούν μία συνήθη επιλογή για αρκετές γυναίκες, αλλά αν παρατηρήσετε τι φοράνε οι περισσότερες στους δρόμους, τα μετρό και τα λεωφορεία θα δείτε ότι με το ζόρι μία στις δέκα φοράει τακούνι, ειδικά αν μιλάμε για λεπτό και ψηλό.

Άνετο, βέβαια, δεν σημαίνει πάντα και καλόγουστο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τάση που κυριάρχησε στα 90s: τα jelly σανδάλια. Ήταν άνετα, έβγαιναν σε πολλά χρώματα, είχαν και γκλίτερ και ελπίζουμε να μην επιστρέψουν ποτέ στην μόδα για όσους είμαστε άνω των 7 ετών. Χάρη στην Oprah και την λίστα με τα αγαπημένα της πράγματα, η ακριβώς επόμενη τάση ήταν οι μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενες μπότες Ugg: άνετες και ζεστές, αλλά χοντροκομμένες και φτιαγμένες από δέρμα προβάτου.

Φτάνοντας στο σήμερα, η δεκαετία του 2010 έφερε στο προσκήνιο τα sneakers σε όλες τους τις μορφές και για όλες τις ώρες, με βασικό trend ειδικά των πρώτων χρόνων αυτά που έρχονται συνοδεία πλατφόρμας, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο διακριτικής και κρυμμένης.

 

via look.athensvoice.gr/