Άιρις Άπφελ: «Το μυστικό για το στυλ είναι να καταλάβεις ποιος είσαι, κι αυτό παίρνει χρόνια»

POP UP TEAM
/
7 Σεπτεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Η Άιρις Άπφελ έκλεισε τα 99 και η πιο ευφάνταστη Instagramer στον κόσμο δεν θα μπορούσε να γιορτάσει τα γενέθλιά της συμβατικά. Το έκανε λοιπόν με τεράστια, χρωματιστά μπαλόνια και άπειρα λούτρινα παιχνίδια αφού, όπως σχολίασε, «η καραντίνα δεν μπορεί να καταστρέψει την πιο ευτυχισμένη μου μέρα».

Σε μια άλλη εορταστική ανάρτησή της, συνδυάζοντας τον στοχασμό με το χιούμορ ως είθισται, έγραψε: «Το γέρικο σαρκίο μου υγιαίνει… Η άμμος κυλάει, φτάνοντας στα 99. Χρόνια μου πολλά, να είμαι καλά! Ευχαριστώ που επιβίωσα από αυτή την εφιαλτική χρονιά!».

«Το γέρικο σαρκίο μου υγιαίνει… Η άμμος κυλάει, φτάνοντας στα 99. Χρόνια μου πολλά, να είμαι καλά!»

Η διακοσμήτρια του Λευκού Οίκου

Η Άπφελ γεννήθηκε το 1921 στη Νέα Υόρκη, στην Αστόρια. Ήταν η μοναχοκόρη του Σάμιουελ Μπάρελ, που διατηρούσε μια επιχείρηση με τζάμια και καθρέφτες, και της Ρωσίδας συζύγου του, Σάντιε, ιδιοκτήτριας μπουτίκ. Και οι δύο ήταν εβραϊκής καταγωγής. Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και καλές τέχνες στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και, μετά τις σπουδές της, έπιασε δουλειά στο περιοδικό WWD. Συνεργάστηκε επίσης με τη διακοσμήτρια Έλινορ Τζόνσον και τον εικονογράφο Ρόμπερτ Γκούντμαν. 

Το 1948 παντρεύτηκε τον Καρλ Άπφελ, με τον οποίο ίδρυσε την εταιρεία υφασμάτων Old World Weavers. Παρέμειναν συνέταιροι μέχρι τη συνταξιοδότησή τους το 1992. Από το 1950 μέχρι το 1992 η Άιρις ανέλαβε πολλές λαμπερές ανακαινίσεις, μεταξύ αυτών του Λευκού Οίκου, για εννέα προέδρους: τους Τρούμαν, Αϊζενχάουερ, Κένεντι, Τζόνσον, Νίξον, Φορντ, Κάρτερ, Ρίγκαν και Κλίντον.

Το ζευγάρι στη διάρκεια της καριέρας του είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, αγοράζοντας χειροποίητα, φολκλόρ υφάσματα, που η Άιρις απολάμβανε να φορά στα λαμπερά πάρτι της. Έτσι, από την αναλογική εποχή ακόμα, έγινε μια δημιουργική και τολμηρή influencer.

Ανέλαβε πολλές σπουδαίες ανακαινίσεις, μεταξύ αυτών του Λευκού Οίκου, για εννέα προέδρους: τους Τρούμαν, Αϊζενχάουερ, Κένεντι, Τζόνσον, Νίξον, Φορντ, Κάρτερ, Ρίγκαν και Κλίντον.

Σπάνιο πτηνό

Το 2005 το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης διοργάνωσε μια έκθεση αφιερωμένη στο στυλ της με τίτλο «Rare Bird: The Irreverent Iris Apfel», «Σπάνιο πτηνό: Η ασεβής Άιρις Άπφελ». Ήταν η πρώτη φορά που το μουσείο διοργάνωνε έκθεση μόδας για κάποιο πρόσωπο εν ζωή που δεν ήταν σχεδιαστής. Η επιτυχία που σημείωσε οδήγησε στην περιοδεία της έκθεσης σε διάφορα αμερικανικά μουσεία.

Σε ηλικία 90 ετών, έγινε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, στο Τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας και Ιματισμού. Στα 97 της, έγραψε ιστορία υπογράφοντας συμβόλαιο με το πρακτορείο μοντέλων IMG. Ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Άιρις» (2015) παρουσίασε την ιστορία της ζωής της και τη διαχρονικά τρυφερή σχέση της με τον σύζυγό της, ο οποίος πέθανε τη χρονιά της πρεμιέρας του φιλμ, σε ηλικία 100 ετών. Όσο για την ίδια, καθώς οδεύει με ζωηρά βήματα προς το κατώφλι του δεύτερου αιώνα της ζωής της, παραμένει μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης, μέσα από το ντύσιμο αλλά και τη φιλοσοφία ζωής της.

Σε ηλικία 90 ετών, έγινε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, στο Τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας και Ιματισμού.

Δέκα από τις καλύτερες ατάκες της Άιρις Άπφελ

«Η ζωή είναι γκρίζα και μουντή, μπορείτε όμως να το διασκεδάσετε ενώ ντύνεστε».

«Όταν δεν ντύνεστε όπως όλοι οι άλλοι δεν χρειάζεται να σκέπτεστε και όπως όλοι οι άλλοι».

«Δεν έχω κανόνες, γιατί το μόνο που θα έκανα θα ήταν να τους σπάω».

«Αν έχεις φτιάξει τα μαλλιά σου και φοράς ωραία παπούτσια, μπορείς να τη σκαπουλάρεις με τα πάντα».

«Τη μόδα την αγοράζεις, το στυλ το κατακτάς. Το μυστικό για το στυλ είναι να καταλάβεις ποιος είσαι, κι αυτό παίρνει χρόνια. Δεν υπάρχει κανένας χάρτης που θα σε οδηγήσει στο στυλ. Είναι θέμα αυτοέκφρασης και, κυρίως, στάσης ζωής».

«Δεν έχω κανόνες, γιατί το μόνο που θα έκανα θα ήταν να τους σπάω».

«Με εμπνέουν τα πάντα γύρω μου. Εμπνέομαι και μόνο που είμαι ζωντανή και αναπνέω και συναντώ ανθρώπους και μιλάω με ανθρώπους και κάνω πράγματα και απορροφώ ό,τι συμβαίνει. Νομίζω ότι αν το έκαναν περισσότεροι, η μόδα θα ήταν καλύτερη».

«Αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στο να ξοδέψω χρήματα σε αξεσουάρ ή φορέματα, πάντα διαλέγω τα αξεσουάρ. Νομίζω ότι τα κοσμήματα μπορούν να αλλάξουν μια εμφάνιση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

«Δεν ντύνομαι για να με κοιτούν, ντύνομαι για μένα».

«Ξοδεύω περισσότερο χρόνο στο ντύσιμό μου για ένα event παρά στο ίδιο το event».

«Η Κοκό Σανέλ είπε, αφαιρέστε ένα κομμάτι από το ντύσιμό σας. Εγώ λέω πάντα, προσθέστε ένα ακόμα».

Δείτε την ανάρτηση για τα 99α γενέθλιά της:

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved