Εσύ γνωρίζεις την ιστορία του μακιγιάζ;

MARY POPPINS
/
22 Οκτωβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Το μακιγιάζ αποσκοπεί στο να τονιστεί η γυναικεία ομορφιά, ή και να αναδειχθεί, να καλυφθούν οι ατέλειες ή να προσαρμοστεί το πρόσωπο ενός ηθοποιού, ανεξαρτήτως φύλου, σε αυτό που απαιτεί ο ρόλος του.

Ποια, όμως, είναι η ιστορία του και πώς ξεκίνησε;

Τα μακιγιάζ και η κοσμητική είναι πανάρχαιες τέχνες και ανάγονται από την προϊστορία κατά την άσκηση σαμανικών τελετουργιών και ταφικών δοξασιών. Στην αρχαία Αίγυπτο, η βελτίωση της εμφάνισης είχε και πνευματική σημασία. Μια ογκώδης περούκα σκαλισμένη και κατασκευασμένη με κερί μέλισσας εξέφραζε δύναμη. Η πράσινη σκιά ματιών θα μπορούσε να επικαλεσθεί την προστασία της Θεάς Άθωρ, δηλαδή της θεάς της αγάπης. 

View this post on Instagram

Amazing ?? @ohhmels

A post shared by WAKE UP AND MAKEUP (@wakeupandmakeup) on

Μετά τον θάνατο, τα καλλυντικά έπρεπε να δημιουργήσουν μια νεανική και γόνιμη εμφάνιση στο πρόσωπο του νεκρού για τη μετά θάνατον ζωή. Η μαύρη σκιά ματιών – που ονομάζεται mesdemet, προστάτευε τον χρήστη από το εκτυφλωτικό φως του ήλιου και λειτούργησε ως απολυμαντικό. Στο πολύ ξηρό κλίμα της Αιγύπτου, τα λάδια και οι κρέμες, συχνά αρωματικές, ενυδάτωναν το δέρμα. Πολλές θεραπείες κατά των ρυτίδων υπήρχαν επίσης. Σε μερικές τελετές οι γυναίκες τόνιζαν τις φλέβες τους με μια γαλαζωπή σκόνη. Τα μάγουλα βαφόταν με “ρουζ” φτιαγμένο από κόκκινη λάσπη και το κραγιόν ήταν από καρμίνιο.

View this post on Instagram

Glossy or matte? @anushasweet

A post shared by WAKE UP AND MAKEUP (@wakeupandmakeup) on

Λόγω του εμπορίου εισήχθησαν καλλυντικά μακιγιάζ στην Ελλάδα κατά τον 3 αιώνα πΧ. Πολλά μέταλλα όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος ήταν τοξικά και κατέστρεφαν το δέρματα προκαλώντας πρόωρη γήρανση. Αυτή η δραστηριότητα που στοχεύει στην επίτευξη μίας ιδεώδους ομορφιάς υπόκειται σε θρησκευτικές και φιλοσοφικές αντιπαραθέσεις από στην ελληνιστική εποχή.

Μετά την επιστροφή των σταυροφόρων το μακιγιάζ εξαπλώθηκε στη Βόρεια Ευρώπη, όπου χρησιμοποιήθηκε μόνο για τελετουργικούς σκοπούς. Από τον δέκατο τρίτο αιώνα, οι ευγενείς χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών και άρωμα. Τον δέκατο έκτο αιώνα, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν κόκκινη ώχρα και χρωμάτισαν τα χείλη τους με ένα μείγμα κοχενικής βαφής. Τα μάτια, σε αντίθεση με την αρχαία περίοδο, δεν βαφόταν ποτέ για να μην προδόσουν αυτούς τους “καθρέπτες της ψυχής”. Κατά τον 17αι, το μακιγιάζ ήταν διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.  

View this post on Instagram

Creamy or matte? ??? @swetlanapetuhova

A post shared by WAKE UP AND MAKEUP (@wakeupandmakeup) on

Από τα μέσα του 19ου αιώνα, τα καλλυντικά παρασκευάζονται λαμβάνοντας υπ όψιν τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία. Η χρήση λευκού μολύβδου μειώνεται και αντικαθίσταται από το οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου, νιτρίδιο του βορίου, αλεύρι ρυζιού και τάλκη. Τα κόκκινα χρώματα είναι φτιαγμένα από σαφράν ή καρμίνιο. Με την εφεύρεση του κραγιόν το 1915, η βιομηχανία καλλυντικών λαμβάνει μια νέα ώθηση και οι δαπάνες για τα καλλυντικά αυξάνονται έντονα. Ιδιαίτερα δημοφιλή γίνονται τα κραγιόν, η σκιά ματιών και η μάσκαρα.

 

Με πληροφορίες από Wikipedia

Tags :

Μοιράσου το ...