Ο Γάλλος σχεδιαστής Jean Paul Gaultier υποστηρίζει ότι οι μεγάλοι οίκοι μόδας βλάπτουν τον πλανήτη παράγοντας «πάρα πολλές συλλογές με πάρα πολλά ρούχα». Είπε, ακόμα, ότι οι εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να ανταγωνίζονται ποια θα κάνει τα περισσότερα ρούχα.

«Μεγάλοι όμιλοι κάνουν περισσότερες συλλογές, νέες συλλογές… με μεγάλο αριθμό ρούχων. Είναι απολύτως γελοίο», είπε μιλώντας στο BBC News. Ο Gaultier, ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές του κόσμου, με μια καριέρα πάνω από 40 ετών, γνωρίζει καλά τον κόσμο της μόδας από μέσα: «Δεν έχει σχέση με το τι χρειάζονται οι άνθρωποι αλλά με το πώς (οι οίκοι μόδας) θα αποδείξουν ότι είναι μεγαλύτεροι. Είναι απλά ζήτημα εξουσίας και πολιτικής».

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι πολλές εταιρείες παράγουν ρούχα «όχι για να φορεθούν», αλλά «περισσότερο σαν διαφήμιση».

«Τρομερό παιδί της μόδας», όπως τον αποκαλούν ακόμα, ο Gaultier έγινε διάσημος χάρη στα εκκεντρικά του σχέδια –από το περίφημο σουτιέν της Μαντόνα μέχρι το σαρόνγκ του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Αυτοδίδακτος, χωρίς σπουδές, από την πρώτη του κιόλας επίδειξη, στο Παρίσι το 1976, αλλά και αργότερα, όταν ανέλαβε τον ρόλο του δημιουργικού διευθυντή του οίκου Hermes, ο Gaultier συνδύασε το παραδοσιακό με το ριζοσπαστικό, αγκαλιάζοντας το ανδρόγυνο στυλ, υποστηρίζοντας την ποικιλομορφία και καταρρίπτοντας τα στιλιστικά τα στερεότυπα των φύλων. Είναι και ο ίδιος μέρος του κόσμου της μόδας. Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να επικρίνει τη βιομηχανία η οποία παράγει δισεκατομμύρια είδη ένδυσης κάθε χρόνο, τα περισσότερα από τα οποία αποδεικνύονται άχρηστα και καταλήγουν στα σκουπίδια.

AP 100701031823

Μόνον οι Βρετανοί πολίτες πετούν περίπου 1 εκατoμμύριο τόνους κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων ετησίως, σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής περιβαλλοντικού ελέγχου της Βουλής των Κοινοτήτων, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδύματα αξίας 140 εκατομμυρίων λιρών οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Πέρυσι έγινε γνωστό ότι η Burberry έκαψε έτοιμα ρούχα, αξεσουάρ και αρώματα αξίας 28,6 εκατομμυρίων λιρών για να προστατεύσει το εμπορικό σήμα της και να διατηρήσει την αποκλειστικότητά της. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική: «Μερικοί άνθρωποι καταστρέφουν τα ρούχα, τα καίνε», είπε ο Gaultier. «Είναι σκανδαλώδες».

AP 19184618567265

Ο ίδιος ο Gaultier επιμένει ότι έχει προσηλυτιστεί στην ανακύκλωση και υπόσχεται ότι η επόμενη επίδειξη υψηλής ραπτικής που θα παρουσιάσει τον ερχόμενο Ιανουάριο θα είναι «εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην ανακύκλωση». Για τους λάτρεις της δουλειάς του έχει ένα μήνυμα: «Κρατήστε τα ρούχα σας», λέει, «και μετά, μπορούμε να κάνουμε κάτι νέο, θα σας βοηθήσω να το κάνετε».

Στο μεταξύ, παρουσίασε χθες στο Παρίσι, τη συλλογή του για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2109-2020, η οποία πήρε διθυραμβικές κριτικές.

via


TAGS : Νέα fashion