O κορυφαίος υποδηματοποιός στον πλανήτη σκέφτηκε πρώτος τα σχέδια για σχεδόν όλα τα είδη παπουτσιών που φοράμε μέχρι και σήμερα. Αυτή είναι η ιστορία του.
Η Μέρλιν Μονρόε τον λάτρεψε, η Σοφία Λόρεν εμπιστευόταν τα έμπειρα χέρια του για να δημιουργούσαν τις πιο κομψές γόβες που φόρεσε ποτέ, η Όντρεϊ Χέμπορν φόρεσε πρώτη τα πανέμορφα παπούτσια που σχεδίασε αποκλειστικά για εκείνη στη θρυλική ταινία «Ένα Αστείο Κορίτσι». Ο Σαλβατόρε Φεραγκάμο είναι ο κορυφαίος υποδηματοποιός στην ιστορία της μόδας και όχι άδικα. Εκείνος οραματίστηκε τα σχέδια για τα περισσότερα είδη παπουτσιών που φοράμε ακόμα και σήμερα. Οι πρωτοποριακές, πανήψυλες, πλατφόρμες «Ουράντιο Τόξο», τα «διάφανα» παπούτσια, τα wedges, τα statement τακούνια, οι γόβες με δερμάτινο τακούνι, οι μπαλαρίνες με τακούνι, όλα, ένα προς ένα βγήκαν από το σχεδιαστήριο του για να καταλήξουν μετά από μία διαδικασία πολυτελούς παραγωγής στα πόδια των πιο στιλάτων και διάσημων γυναικών στον κόσμο.
Η μαγική ζωή του Σαλβατόρε Φεραγκάμο ξεκίνησε το 1898 στη μικρή πόλη Μπονίτο της Ιταλίας. Ήταν το ενδέκατο παιδί της μεγάλης και πολύ φτωχής οικογένειας του Αντόνιο Φεραγκάμο και της Μαριαντονία Φεραγκάμο (από σύμπτωση οι γονείς του είχαν το ίδιο επίθετο κάτι που ήταν πολύ συνηθισμένο στις μικρές ιταλικές πόλεις). Όταν ήταν μόλις 9 ετών σχεδίασε και κατασκεύασε μόνος του ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα παπούτσια για τις αδελφές του. Εκείνη τη στιγμή ήταν πλέον σίγουρος για το τι ήθελε να κάνει στη ζωή του.
Ο Φεραγκάμο σπούδασε υποδηματοποιία στη Νάπολη και έναν χρόνο αργότερα άνοιξε ένα μικρό μαγαζάκι μέσα στο πατρικό του σπίτι. Το 1914, όμως,πήρε την απόφαση να φύγει μετανάστης στη Βοστώνη των ΗΠΑ καθώς τα μεγαλύτερα αδέλφια του είχαν ήδη βρει δουλειά εκεί σε ένα εργοστάσιο παραγωγής δέρματος. Αφού εργάστηκε και ο ίδιος για ένα διάστημα εκεί, ο νεαρός Σαλβατόρε κατάφερε να πείσει τα αδέλφια του να μετακομίσουν στην Καλιφόρνια, αρχικά στη Σάντα Μπάρμπαρα και στη συνέχεια στο λαμπερό Χόλιγουντ.
Η Μέκα του παγκόσμιου κινηματογράφου υπήρξε για τον Σαλβατόρε η γη της επαγγελίας. Εκεί συνάντησε την επιτυχία στην αρχή ανοίγοντας ένα μικρό κατάστημα επισκευής παπουτσιών και έπειτα επεκτείνοντας την επιχείρηση του κατασκευάζοντας παπούτσια κατά παραγγελία. Γρήγορα έγινε γνωστός για το εξαιρετικό του ταλέντο και η φήμη του χτύπησε ακόμα και τις πόρτες των μεγάλων παραγωγών του Χόλιγουντ. Παρόλα αυτά υπήρχε ένα πρόβλημα. Όσο σκληρά κι αν είχε προσπαθεί δεν είχε καταφέρει να βρει έναν τρόπο ώστε να δημιουργήσει παπούτσια αληθινά άνετα που να μην πληγώνουν και να μην κουράζουν τα πόδια. Τα μοντέλα του ήταν πραγματικά πανέμορφα αλλά το κοινό τα χαρακτήριζαν. Και κάπως έτσι ο Φεραγκάμο πήρε ξανά τον δρόμο για τις πανεπιστημιακές αίθουσες, αυτή τη φορά για να σπουδάσει ανατομία στο πανεπιστήμιο της νοτίου Καλιφόρνια.
Έπειτα από 13 χρόνια παραμονής την Αμερική ο Φεραγκάμο επέστρεψε το 1927 στην Ιταλία πιο σοφός και πιο ενημερωμένος από ποτέ. Εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία και άρχισε αμέσως να σχεδιάζει γυναικεία παπούτσια απαράμιλλης πολυτέλειας, εστιάζοντας στην υψηλή μόδα. Το μεγάλο ταλέντο του τον απογείωσε και οι παραγγελίες έπεφταν βροχή. Ο Σαλβατόρε έφτιαχνε πλέον παπούτσια για την Πρώτη Κυρία της Αργεντινής, την Εβίτα Περόν, και αργότερα για τη μεγαλύτερη σταρ της εποχής, την εκρηκτική Μέρλιν Μονρόε.
Καθ’ολη τη διάρκεια της ζωής του δεν σταμάτησε στιγμή να πειραματίζεται με νέα σχέδια, προσπαθώντας συνέχεια να δημιουργήσει παπούτσια που όμοια τους δεν είχε ξαναδεί η ανθρωπότητα. Ακόμα και στις πιο σκοτεινές εποχές της επιχείρησης του (η εταιρία του χρεοκόπησε το 1933 εξαιτίας κακών οικονομικών χειρισμών) εκείνος δεν το έβαλε κάτω. Την δεκαετία του ’50 το brand του Σαλβατόρε Φεραγκάμο ήταν πια σε θέση να κατασκευάζει 350 ζευγάρια χειροποίητα παπούτσια κάθε μέρα.
O Σαλβατόρε Φεραγκάμο μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους στον κήπο του σπιτιού τους.
Ο Σαλβατόρε Φεραγκάμο πέθανε το 1960 σε ηλικία μόλις 62 ετών αλλά κατάφερε να αφήσει πίσω του μία γιγάντια αυτοκρατορία. Στη λαμπερή ιστορία της εξέλιξης του και στο μοναδικά πρωτοποριακό όραμα του εστιάζει το νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σαλβατόρε, ο τσαγκάρης των ονείρων» του Ιταλοαλγερινού σκηνοθέτη Λούκα Γκουαντανίνο που θα σηκώσει την αυλαία του φετινού, αργοπορημένου, 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Φέτος 18 ταινίες (από τις 60 που θα προβληθούν συνολικά) θα διεκδικήσουν το βραβείο του Χρυσού Λέοντος, ενώ Πρόεδρος της επιτροπής των κριτών θα είναι η Κέιτ Μπλάνσετ. Το Φεστιβάλ θα γίνει από τις 2 ως τις 12 Σεπτεμβρίου 2020 στην πανέμορφη πόλη της Ιταλίας, που έχει πληγεί όσο λίγες από την πανδημία του κορονοϊού.