Magic Johnson: “Το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου είναι να πω στη γυναίκα μου ότι είμαι οροθετικός”

POP UP TEAM
/
11 Νοεμβρίου, 2021

Ο θρύλος του μπάσκετ αποκάλυψε δημόσια το πρόβλημα της υγείας του πριν από ακριβώς 30 χρόνια.

7 Νοεμβρίου 1991. Στην αίθουσα Inglewood Forum στο Λος Άντζελες , η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Οι δημοσιογράφοι περιμένουν τις ανακοινώσεις του επιτελείου των Lakers και όλοι αναρωτιούνται τι συμβαίνει με τον Earvin Johnson Jr. , πιο γνωστού ως Magic Johnson. Εδώ και μερικές εβδομάδες δεν συμμετείχε στις προπονήσεις, ενώ απείχε από τους τρεις πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος, εξαιτίας ενός “πόνου στο στομάχι”.

Πολλοί, εκείνη τη μέρα, περίμεναν ότι τα νέα για την υγεία του θρυλικού αθλητή που ήταν τότε 32 ετών δεν θα ήταν καλά, κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ανακοίνωνε ο ίδιος, μιλώντας δημόσια μπροστά σε ένα μικρόφωνο. Ο Magic Johnson γνώριζε τα νέα από τις 24 Οκτωβρίου, όταν ενώ βρισκόταν στο Σολτ Λέικ Σίτι για έναν φιλικό αγώνα ο γιατρός της ομάδας τον έστειλε να κάνει κάποιες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν το μεγαλύτερο φόβο του: ήταν θετικός στον ιό HIV.

“Είχα μείνει ακίνητος σε εκείνο το εργαστήριο για τουλάχιστον δύο ώρες”, έχει πει ο ίδιος. “Δεν μπορούσα να καταλάβω ότι όλα άλλαξαν εκείνη τη στιγμή. Και ότι κινδύνευα να πεθάνω”. Εκείνη την εποχή, το να έχεις HIV σήμαινε ότι είσαι καταδικασμένος σε θάνατο κι εκείνος είχε ανακαλύψει πρόσφατα ότι η γυναίκα του, η Cookie, ήταν έγκυος.

“Στη ζωή μου έχω αντιμετωπίσει τους καλύτερους μπασκετμπολίστες, έχω παίξει σε τελικούς, έχω πάρει πρωταθλήματα, ξέρω καλά τι σημαίνει να νιώθεις πίεση”, είπε ο Magic Johnson πριν λίγες μέρες μιλώντας στην εκπομπή του CBS Mornings. “Όμως, το να πω στη γυναίκα μου ότι είμαι οροθετικός ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει. Πάντα την αγαπούσα πολύ και δεν άντεχα να σκέφτομαι ότι μπορεί να της έχω κάνει κάτι τόσο κακό”. Ευτυχώς, οι δικές της εξετάσεις ήταν αρνητικές .

Ήταν γύρω στις δύο το μεσημέρι όταν ο Magic Johnson εμφανίστηκε στην αίθουσα Τύπου, φορώντας κοστούμι και γραβάτα, σοβαρός αλλά όχι φοβισμένος. “Καταρχάς, καλησπέρα”, είπε και μπήκε κατευθείαν στο θέμα. “Επειδή κόλλησα τον ιό HIV, πρέπει να συνταξιοδοτηθώ σήμερα από τους Lakers”. Μια βοή απλώνεται σε όλη την αίθουσα. “Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν είμαι άρρωστος με AIDS, γιατί ξέρω ότι πολλοί από εσάς θα θέλετε να μάθετε”, συνέχισε, δίνοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις. “Ναι, είμαι οροθετικός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή μου έχει τελειώσει. Θα μου λείψει το παιχνίδι, φυσικά, αλλά θα ασχοληθώ με την καταπολέμηση του HIV, γιατί θέλω οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέοι να καταλάβουν ότι μπορούν να κάνουν ασφαλές σεξ. Μερικές φορές είμαστε αφελείς και πιστεύουμε ότι αυτά συμβαίνουν σε άλλους. Θα συνεχίσω, θα νικήσω τον ιό και θα εξακολουθήσω να περνάω καλά”, κατέληξε ο Magic , ενώ λιγο πιο πέρα παρακολουθούσε η γυναίκα του, ντυμένη στα λευκά.

http://youtu.be/xMMWLS8D4OU

 “Η επιλογή των ρούχων μου είχε μια ιδιαίτερη σημασία”, αποκάλυψε η Cookie. “Δεν θα φορούσα κάτι σκούρο. Επέλεξα το λευκό για τη φωτεινότητά του , ως σύμβολο ενός φωτεινού μέλλοντος”. Όμως κι εκείνη στην αρχή δεν ήταν σύμφωνη να αποκαλύψει ο σύντροφός της την ασθένειά του δημόσια. “Εκείνη την εποχή δεν γνωρίζαμε πολλά για το θέμα, πολλοί πίστευαν ότι δεν κάνει καν να αγγίξει κάποιον με HIV. Φοβόμουν ότι θα μας αντιμετώπιζαν σαν να είχαμε πανώλη”.

Αντιθέτως, η δημόσια ομιλία του Magic -που προληπτικά, μετά τα All Star Games και τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποχώρησε από το μπάσκετ-ήταν ένα αποφασιστικό χτύπημα κατά του στίγματος και έφερε επανάσταση στο π΄ς αντιμετωπίζονται οι φορείς του ιού σε όλο τον κόσμο. “Σήμερα ζω με τον ιό HIV τριάντα χρόνια. Ο Θεός με ευλόγησε. Ευχαριστώ τον Κύριο που μου έδωσε δύναμη και με καθοδήγησε” έγραψε πριν λίγες μέρες στο λογαριασμό του Twitter ο θρύλος του μπάσκετ και σύμβολο ενός αγώνα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved