Σεφερλής ή όχι η σάτιρα είναι σάτιρα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗ
/
6 Σεπτεμβρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με τη μεταμφίεση του Μάρκου Σεφερλή σε Nemo στη νέα του παράσταση για τα «20 χρόνια Δελφινάριο» αναφέρθηκε ο ηθοποιός.

Με βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο Μάρκος Σεφερλής απάντησε σε όσους τον επικρίνουν ότι στο κομμάτι της παράστασης που υποδύεται το Nemo, το non binary άτομο που κέρδισε στη Eurovision, κοροϊδεύει το Nemo και γενικά τα non binary άτομα.

«Το βίντεο αυτό απευθύνεται σε όλους αυτούς που για ακόμη μια φορά χρησιμοποιούν το όνομά μου για να ακουστούν, να πουλήσουν κανένα βιβλίο και όλα τα σχετικά. Το μόνο βέβαια που καταφέρνουν είναι να μου κάνουν διαφήμιση, που δε την έχω ανάγκη αλλά τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.

Στο βίντεο θα δείτε όσα είπε ο ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας στο τέλος της παράστασής μου, σχετικά με το θέμα των Non binary, και όχι εγώ. Αν θέλετε να μάθετε αυτά που λέω εγώ και πώς τα λέω, μπορείτε να έρθετε να με δείτε στην παράσταση να με δείτε και μετά να με κρίνετε. Σημασία έχει όμως στο βίντεο, η αυθόρμητη αντίδραση του κοινού και τα σχόλια στα λεγόμενα του κυρίου Σούρα. Κι επιτέλους, όλοι εσείς, σεβαστείτε και την άποψη των άλλων ανθρώπων.

Μην έχετε την απαίτηση όλοι να σέβονται τη δική σας άποψη. Αυτό λέγεται bullying, αν δε το ξέρετε. Κι επιτέλους καταλάβετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην κοροϊδία και τη σάτιρα. Αλλά τι σας λέω τώρα, αυτά είναι ψιλά γράμματα. Φιλάκια», πρόσθεσε ο ηθοποιός.

Για να πω την αλήθεια Σεφερλή δεν έχω δει ποτέ κι ούτε θέλω να πάω να δω τώρα. Δεν μου αρέσει το είδος που πρεσβεύει. Παρόλα αυτά μου δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με τις αντιδράσεις και κατά πόσον είναι υπερβολικές ή όχι. Από πάντα μου φαινόταν κάπως υπερβολικός και …αχρείαστος ο τρόπος που απεικόνιζε τους γκέι, παραδείγματος χάριν, όμως αναρωτιέμαι αν είναι πραγματική ισότητα να υπάρχουν «τζιζ» θέματα με τα οποία δεν κάνει να ασχολούμαστε. Δεν είδα ποτέ κάποιον να βάζει στο ειδώλιο τον Σεφερλή και κάθε Σεφερλή όταν απεικόνιζε τις γυναίκες χαζές ή εύκολες ή τους άντρες άξεστους. Γιατί πρέπει να τον βάλουμε στη γωνία επειδή διακωμωδεί μέλη της LGTBQI+ κοινότητας; Ίσως αυτό είναι η πραγματική ισότητα. Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στη σάτιρα όπως πρέπει να είμαστε ίσοι απέναντι στην κοινωνία και τα δικαιώματα.  O Σεφερλής ήταν πάντα αυτός: Φθηνή σάτιρα που γεμίζει το Δελφινάριο, δεν άλλαξε ξαφνικά.

Με λίγα λόγια ίσως ο Σεφερλής να είναι ξεπερασμένος ως προς το είδος σάτιρας που πρεσβεύει και κατά τη γνώμη μου δικαίως. Όμως δεν γίνεται να καταργήσουμε τη σάτιρα. Ο αυτοσαρκασμός είναι το όριο που μας βοηθά να είμαστε άνθρωποι με ανοχή, χιούμορ και αποδοχή. Εάν το χάσουμε αυτό ο καθένας από εμάς θα γίνει ο δήμιος του διαφωνούντος, όλοι θα αξίζουμε cancel και θα ζούμε υπό τον φόβο να των άγνωστων επειδή απλά διαφωνούμε. Αυτό δεν είναι ελεύθερη κοινωνία – είναι φασισμός.

 

Tags :

Μοιράσου το ...